Home > Πρώτο Θέμα > Κλειστά από Τετάρτη τα εμπορικά καταστήματα

Κλειστά από Τετάρτη τα εμπορικά καταστήματα

Δεκτό έγινε το αίτημα της αγοράς

Κλειστά από Τετάρτη

τα εμπορικά καταστήματα

► Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας

► Εξαιρούνται φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, ό,τι συνδέεται με την τροφοδοσία της αγοράς, πρατήρια υγρών καυσίμων, τράπεζες

 

Η αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από την Τετάρτη αλλά και ο υποχρεωτικός κατ’ οίκον περιορισμός για 14 ημέρες όσων μπαίνουν στην Ελλάδα αποφασίστηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως ανακοίνωσε η αναπληρωτής κυβερνητική εκπρόσωπος, κα. Αριστοτελία Πελώνη. Όπως εξήγησε η κα. Πελώνη, η απόφαση αφορά επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό διευκρινίζοντας ότι εξαιρούνται:

Φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, ό,τι συνδέεται με την τροφοδοσία της αγοράς, πρατήρια υγρών καυσίμων, τράπεζες ενώ και το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζεται κανονικά.

 

Στο μεταξύ ήδη, η πλειονότητα των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας, όπως και ο Εμπορικός Σύλλογος της Δράμας, ζητούσαν – από το πρωί – να κλείσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας καλούσε την κυβέρνηση να προστατεύσει καταστηματάρχες και εργαζόμενους, ζητώντας το καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, και η απόφαση αυτή να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα στήριξής τους. Όπως επισημαίνουν μάλιστα, «όσο πιο γρήγορα κλείσουν τα καταστήματα, το όποιο κόστος σίγουρα θα είναι το μικρότερο σε σχέση με αυτό που θα προκύψει εάν συνεχίσουμε να υπολειτουργούμε».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας τονίζεται:

[Θεωρούμε ύψιστη ανάγκη στις δύσκολες αυτές μέρες που δοκιμάζεται η κοινωνία μας να επιδείξουμε την κατάλληλη σύνεση και προσοχή.

Η συνεχής και ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού είναι μια πραγματικότητα που αναπόφευκτα έχει μεταβάλλει την καθημερινότητα όλων μας.

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, και κύριο μέλημά μας είναι η υγεία και χρέος μας  είναι να τη βάλουμε πάνω απ’ το εμπορικό κέρδος.

Πρέπει να δράσουμε άμεσα και προληπτικά και προπαντός συλλογικά σαν εμπορικός κλάδος και η πολιτεία επιτέλους να αναλάβει το κόστος να κλείσει και τα εμπορικά καταστήματα, θεσπίζοντας τα ανάλογα μέτρα στήριξης, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί.

Εάν τα καταστήματα κλείσουν τώρα, το όποιο κόστος σίγουρα θα είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που θα προκύψει αν συνεχίσουμε να υπολειτουργούμε, να πραγματοποιούμε μηδενικούς τζίρους και να συμβάλλουμε στη διόγκωση του προβλήματος. Θεωρούμε ύψιστη ανάγκη να  στηριχτούν άμεσα όλες οι επιχειρήσεις.

Σαν Εμπορικός Σύλλογος Δράμας λοιπόν προτείνουμε το καθολικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων από την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020.

Συνάδελφοι, οι εποχές που περνάμε είναι δύσκολες και καθημερινά δοκιμαζόμαστε όλοι, οφείλουμε όμως να είμαστε ενωμένοι και να διασφαλίζουμε την υγεία των οικογενειών μας, του προσωπικού μας και των πελατών μας. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της πολιτείας.

Πρέπει να δράσουμε προληπτικά και άμεσα, ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς κρίσης. Τα εμπορικά καταστήματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής οικονομίας και η εύρυθμη λειτουργία τους  εξαρτάται από την αντίστοιχη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων(καφετεριών, κέντρων αισθητικής, εστιατόρια κτλ.)

Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι το μέγεθος του προβλήματος και το χρέος μας να προστατέψουμε τόσο την υγεία μας όσο και την υγεία των ευπαθών ομάδων, που δεν είναι άλλοι από τους γονείς και τους παππούδες μας.

Μένουμε σπίτι, μένουμε όλοι ζωντανοί.

Καλούμε τα πολυκαταστήματα να σεβαστούν την κρίσιμη αυτή κατάσταση και να μη προβούν σε κινήσεις αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και εργαζομένων.

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν αφορά τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία, που όπως  ανήγγειλε η κυβέρνηση θα παραμείνουν ανοιχτά.»