Home > νέα > Η κτηνοτροφία στη Δράμα βουλιάζει… και στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη καταγράφουν τα προβλήματα και ζητούν προτάσεις! Σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Δράμας

Η κτηνοτροφία στη Δράμα βουλιάζει… και στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη καταγράφουν τα προβλήματα και ζητούν προτάσεις! Σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Δράμας

 

Σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Δράμας για κτηνοτροφικά ζητήματα

 

Η κτηνοτροφία στη Δράμα βουλιάζει…

και στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη καταγράφουν

τα προβλήματα και ζητούν προτάσεις!

 Ενόψει του Περιφερειακού Συνεδρίου το Νοέμβριο στην Κομοτηνή

 

 

 

ΣΥΣΚΕΨΗ στην αίθουσα της Αντιπεριφέρειας Δράμας, για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων του Νομού Δράμας, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, με πρωτοβουλία της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόντες ήταν ο κυβερνητικός βουλευτής Δράμας κ. Καραγιαννίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, οι δήμαρχοι Δοξάτου κ. Δαλακάκης, η δήμαρχος Παρανεστίου κα. Σωτηριάδου και ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Λύσσελης και αρμόδιος αντιδήμαρχος από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου.

Παρόντες επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες αρμόδιοι των κτηνοτροφικών θεμάτων, εκπρόσωπος του Δασαρχείου Δράμας, από το ΤΕΙ Δασοπονίας Δράμας και εκπρόσωποι των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Δράμας και Προσοτσάνης.

Το βασικό συμπέρασμα που βγαίνει από τη σύσκεψη, είναι ότι ζητούν για άλλη μια φορά από τους κτηνοτρόφους να καταθέσουν προτάσεις, ενόψει του Περιφερειακού Συνεδρίου της ΠΑΜΘ που θα γίνει το Νοέμβριο στην Κομοτηνή, παρουσία του πρωθυπουργού και κυβερνητικού κλιμακίου. Επί της ουσίας, το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης γνωρίζει  πολύ καλά τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και των αγροτών της περιοχής, όμως μέχρι σήμερα, ή δεν θέλει, ή αδυνατεί να δώσει λύσεις σ’ αυτά.

Επανειλημμένα κλιμάκια του ΥΠΑΑΤ με επικεφαλής τον ίδιο τον υπουργό ή τον αναπληρωτή υπουργό έχουν επισκεφθεί τη Δράμα, δεκάδες φορές τα έχουν ακούσει, δεκάδες φορές έχουν υποσχεθεί, όμως δυστυχώς ούτε τις αποζημιώσεις από τον βαρύ χειμώνα έχουν διάθεση να δώσουν, ούτε τίποτα.

 

Εισήγηση από τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Δράμας

Η βασική εισήγηση έγινε από τον υπεύθυνο αγροτικών θεμάτων της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανάογλου, ο οποίος αναφέρθηκε σε κάποιες υποδομές που θα πρέπει να γίνουν στην περιοχή για τους επόμενους μήνες ή και τον επόμενο χρόνο, ώστε να διευκολυνθεί γενικότερα η κτηνοτροφία στην περιοχή. Ειπώθηκε επίσης, ότι υπάρχει διαθέσιμο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), περίπου 1 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή ομβροδεξαμενών και διάνοιξη ή ασφαλτόστρωση κάποιων αγροτικών δρόμων για τις μετακινήσεις των κτηνοτρόφων και των προϊόντων τους.

Επίσης, ο βουλευτής Δράμας κ. Καραγιαννίδης, ζήτησε να υπάρχει ένας συντονισμός προτάσεων, οι οποίες να μπορούν να κατατεθούν στο Περιφερειακό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα στην Κομοτηνή, όπου θα παρευρίσκεται και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπας.

Ειπώθηκε επίσης, ότι το πρώτο ή το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, θα βρίσκεται στη Δράμα ο υπουργός κ. Αποστόλου, ενώ θα παραβρεθεί και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, συνοδευόμενος από σχετικό κλιμάκιο.

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Κιτσουκάκης, επεσήμανε ότι αν και γενικότερα η συζήτηση ξέφυγε από το στενό πλαίσιο του θέματος και πήρε μια γενικότερη πολιτική χροιά, θίχτηκαν από όλους σοβαρά ζητήματα όσον αφορά την κτηνοτροφία της περιοχής.

«Η ουσία είναι ότι στο τέλος όλοι συμφώνησαν ότι χρειάζονται παρεμβάσεις, ενώ ειπώθηκε ότι γίνεται μια ενέργεια από πλευρά Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Αντιπεριφέρειας, για να κατασκευαστούν κάποιες ομβροδεξαμενές που μας υποσχέθηκε το Υπουργείο, ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Κιτσουκάκης.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Κασίμη, ο κ. Κιτσουκάκης είπε ότι θα βρεθεί στη Δράμα προκειμένου να κάνει αναφορά στη «Δράση 9», «όσον αφορά την αναγνώριση των οργανώσεων παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα και πώς αυτά μπορούν να χρηματοδοτηθούν ουσιαστικά, όπως τον συνεταιρισμό κτηνοτρόφων Ηδωνίς που έχουμε ξεκινήσει στη Δράμα».

 

Ακριτίδης: Έχει προβλήματα η κτηνοτροφία στη Δράμα

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε και ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης, ο οποίος ανάμεσα σε όσα είπε, σημείωσε ιδιαίτερα ότι η κτηνοτροφία στη Δράμα και δη στην Προσοτσάνη και στο Νευροκόπι, έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα.

«Βέβαια, όλα αυτά μπορεί να είναι θετικά», είπε αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή και όσα ακούστηκαν, «όμως εμείς εδώ έχουμε πρόβλημα βιωσιμότητα με την υψηλή αύξηση στο κόστος παραγωγής, λόγω του αγροτικού πετρελαίου του ρεύματος που είναι στα ύψη, λόγω των ζωονόσων που μας έπληξαν, εξαιτίας του παγετού του χειμώνα και την ανομβρία του καλοκαιρού και τα ζώα δεν είναι παραγωγικά», σημείωσε.

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Ακριτίδης, θα πρέπει να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι με τη μείωση των εισφορών στον ΕΛΓΑ, τη μείωση του ΕΦΚΑ και της φορολόγησής τους «και θα πρέπει να υπάρξει ένα μνημόνιο πραγματικής συνεργασίας».

«Όλα αυτά τα λέμε εμείς στο υπουργείο, αλλά από εκεί και πέρα δεν υλοποιείται τίποτα. Διαμαρτυρόμαστε, διότι το κόστος παραγωγής όχι μόνο έχει ανέβει, αλλά τελευταία βλέπουμε ότι και το Υπουργείο δεν θέλει και να αποζημιώσει, ούτε τον καταρροϊκό πυρετό που πριν τρία χρόνια είχε καταστρέψει τα κοπάδια μας, ούτε να δώσει αποζημιώσεις για τον παγετό παρά μόνο σε κάποια επιλεκτικά με την ονομασία αγελαίες αγελάδες που δεν έχουμε στο Νομό μας, παρά μόνο στα χαρτιά».

Τόνισε ιδιαίτερα μάλιστα, ότι «είναι λυπηρό, εν έτη 2017, να μην μπορούμε ακόμα να αντιληφθούμε, ότι στο Νομό μας έχουμε κτηνοτροφικές μονάδες ελευθέρας βοσκής και δεν είμαστε όπως τις μονάδες στην Ευρώπη με σταβλισμένα ζώα και 200-400 στρέμματα βοσκότοπου η κάθε μία. Εμείς ζητάμε να ανοίξουν οι δρόμοι στα βουνά, να γίνουν διαχειριστικές μελέτες για βοσκότοπους να μπορέσουν να ανασάνουν τα βουνά και να βοσκήσουν τα ζώα».