Home > Αθλητικά > Λαϊκός αγώνας δρόμου προς τιμή της επετείου της Μάχης των Οχυρών

Λαϊκός αγώνας δρόμου προς τιμή της επετείου της Μάχης των Οχυρών

Από τον  Πεζοπορικό Ορειβατικό Σύλλογο Κ. Νευροκοπίου

Λαϊκός αγώνας δρόμου

προς τιμή της επετείου

της Μάχης των Οχυρών

Στο Οχυρό Νευροκοπίου την Κυριακή 9 Απριλίου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑΝ λαϊκό αγώνα δρόμου, προς τιμήν της επετείου της Μάχης των Οχυρών, διοργανώνει ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου.

Ο αγώνας με την επωνυμία «ΛΙΣΣΕ – LISSE ‘23» θα διεξαχθεί την Κυριακή 9 Απριλίου στην Κοινότητα Οχυρού. Θα ξεκινήσει στις 12.30 το μεσημέρι, με αφετηρία την πλατεία του χωριού και γίνεται με αφορμή την 82η επέτειο από την ηρωική αντίσταση των οχυρών κατά των δυνάμεων του άξονα, την άνοιξη του 1941.  Δεν είναι ένας απλός ετήσιος αγώνας δρόμου, είναι φόρος τιμής προς τους υπερασπιστές των Οχυρών, είναι μια διαρκής υποχρέωση απέναντι στον Έλληνα στρατιώτη που θυσιάστηκε για την ελευθερία μας.

Οι διοργανωτές αφιερώνουν το φετινό αγώνα δρόμου και στη μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Ο αγώνας δρόμου είναι 10 χιλιόμετρα και έχει υψομετρική διαφορά +223 μέτρα, ενώ η συμμετοχή σ’ αυτόν είναι 5 ευρώ κατά άτομο και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://frozenpeaks.gr/lisse/.

Να σημειωθεί εδώ, ότι ο αγώνας έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, έχει την υποστήριξη του Δήμου Νευροκοπίου και έχει αθλητικό, πολιτιστικό και δυναμικό χαρακτήρα υπέρ της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της ανθρώπινης κινητικότητας στην περιοχή.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Πεζοπορικού Ορειβατικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου κ. Μουρουζίδης, σημειώνει αρχικά ότι ο αγώνες γίνονται από το 2018 και διακόπηκε εξαιτίας της πανδημίας, ενώ φέτος συνεχίζεται εκ νέου.

Αρχικά υπήρχε η σκέψη να γίνει την Κυριακή 2 Απριλίου, την ημέρα κατά την οποία θα γίνουν και τα εγκαίνια του Πάρκου Μουσείου Οχυρού Λίσσε και τον εορτασμό της επετείου, παρ’ όλα αυτά, διάφορα τεχνικά ζητήματα όρισαν τον δρόμο να γίνει την Κυριακή 9 Απριλίου.

Όπως τονίζει ο ίδιος, «ο αγώνας αυτός γίνεται προς τιμή των υπερασπιστών της Μάχης των Οχυρών και αυτοί οι αγώνες έχουν και αθλητικό και πολιτιστικό, αλλά και δυναμικό χαρακτήρα. Κι αυτό, διότι γίνονται υπέρ της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και υπέρ της ανθρώπινης κινητικότητας στην περιοχή, ένα θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό».

Ερωτώμενος για το πόσες συμμετοχές αναμένονται, σημειώνει ότι πέρυσι δήλωσαν περίπου 150 άτομα αν και τελικά δεν ήρθαν να τρέξουν όλοι, γιατί η συμμετοχή μέχρι και την τελευταία στιγμή εξαρτάται από κάποιες παραμέτρους όπως ο καιρός, οι υποχρεώσεις του καθενός και άλλα, ενώ φέτος είναι και η Κυριακή των Βαΐων.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Μουρουζίδης, ο δρόμος διέρχεται επάνω από το Οχυρό του Λίσσε, «όπου υπάρχουν πολλά αμυντικά έργα τα οποία δεν φαίνονται από μακριά. Μάλιστα τα έργα αυτά είναι και του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, γιατί στο Οχυρό, στο ύψωμα αυτό, αρχικά υπήρχαν έργα σταθεροποίησης του Ελληνικού Στρατού από την χάραξη των συνόρων το 1913 και πάνω σε αυτά κατασκευάστηκαν και τα πιο σύγχρονα έργα της Γραμμής Μεταξά το 1936 – 1939».

Τα εγκαίνια του Πάρκου Μουσείου Οχυρού Λίσσε

Να αναφέρουμε εδώ σ’ αυτό το σημείο, όπως γράφαμε και στο χθεσινό μας φύλλο, ότι τα επίσημα εγκαίνια του Πάρκου Μουσείου Οχυρού Λίσσε θα γίνουν την Κυριακή 2 Απριλίου και θα είναι οι πρώτες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, από την στιγμή που ο Ελληνικός Στρατός παραχώρησε για 12 χρόνια το Οχυρό Λίσσε στο Δήμο.

Μάλιστα, την ίδια ημέρα 2 Απριλίου, θα εγκαινιαστεί και η αίθουσα VR ROOM, επαυξημένης πραγματικότητας στην Κοινότητα Οχυρού, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν ένα δεκάλεπτο video σχετικά με την ιστορία του Οχυρού Λίσσε.