Home > νέα > Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε ο πολιούχος του Νευροκοπίου Αγ. Δημήτριος-Ο κ. Ησαϊας Χατζηκωνσταντίνου για τη δολοφονία των προκρίτων

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε ο πολιούχος του Νευροκοπίου Αγ. Δημήτριος-Ο κ. Ησαϊας Χατζηκωνσταντίνου για τη δολοφονία των προκρίτων

Καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο σφαγιασθέντων του 1903

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια

εορτάστηκε ο πολιούχος

του Νευροκοπίου Αγ. Δημήτριος

Ο κ. Ησαϊας Χατζηκωνσταντίνου για τη δολοφονία των προκρίτων

 

 

 

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε χθες Τρίτη 26 Οκτωβρίου, ο πολιούχος Άγιος Δημήτριος στο Νευροκόπι.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, το απόγευμα της Δευτέρας 25 τρέχοντος, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Νευροκόπι, ενώ χθες Τρίτη και ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Στη συνέχεια, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου σφαγιασθέντων  προκρίτων του Δήμου κατά το έτος 1903 και ομιλία για τους μάρτυρες της ημέρας εκείνης από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας, κ. Ησαΐα Χατζηκωνσταντίνου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφάνων, όπου συγγενής των σφαγιασθέντων κατέθεσε στεφάνι.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι βουλευτές Δράμας κ.κ. Μπλούχος και Ξανθόπουλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδης, ο εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού κ. Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και αρχές του τόπου.

Αθλητικοί αγώνες

Επίσης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων το περασμένο Σάββατο, πραγματοποιήθηκαν οι Αγώνες Στίβου «Δημήτρια 2021» Κατηγορίας Κ14 και Κ12. Στους αγώνες συμμετείχαν παιδιά από συλλόγους της Δράμας, της Καβάλας και των Σερρών, ενώ όλα όσα συμμετείχαν έλαβαν και από ένα μετάλλιο για τη συμμετοχή τους.

Τα αγωνίσματα ήταν: Κ14 Αγοριών – Κοριτσιών, 60 ΕΜΠ, 60 μ., 1.200 μ., Μήκος, Ύψος, Σφαιροβολία και Μπαλάκι, ενώ τα αγωνίσματα Κ12 Αγοριών – Κοριτσιών, ήταν 50 μ. και  Μικτή σκυταλοδρομία 4Χ50 (Κορίτσι – Αγόρι – Κορίτσι – Αγόρι).

Χατζηκωνσταντίνου: Η δολοφονία των προκρίτων

Την κεντρική ομιλία στο μνημείο σφαγιασθέντων, εκφώνησε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, «ένα από τα γεγονότα είναι και ο Μακεδονικός Αγώνας εναντίον της βουλγαρικής εξαρχίας, ελάχιστα γνωστός στο Πανελλήνιο, ένας αγώνας πολυαίματος, αδυσώπητος, άγριος και πολύχρονος.  Ο Μακεδονικός Αγώνας, η μεγαλύτερη απελευθερωτική προσπάθεια της ελληνικής φυλής μετά το 1821, άρχισε ουσιαστικά από την ίδρυση της Εξαρχίας το 1870».

Σε άλλο σημείο αναφέρει επίσης ότι: «Οι Έλληνες του Νευροκοπίου και της περιοχής του ήταν απομονωμένοι, ζούσαν κοντά ή μέσα στα κέντρα εξόρμησης των βουλγαρικών κομιτάτων και ήταν αδιανόητο γι’ αυτούς να κάνουν ένοπλο αγώνα. Έτσι, το μόνο όπλο, το οποίο διέθεταν οι Έλληνες έναντι των Βουλγάρων ήταν η Εκκλησία και το Σχολείο. Η πίστη στο Θεό και στην Πατρίδα. Ο Γάλλος δημοσιογράφος Παγιερέ, γράφει «Οι Βούλγαροι μεταχειρίζονται τα όπλα και τα βασανιστήρια, ενώ οι έλληνες παλεύουν με τα βιβλία και το σταυρό».

Ο Αγώνας διεξαγόταν γύρω από τα σχολεία και τις εκκλησίες.

Οι Βούλγαροι επένδυαν στα σχολεία και τις εκκλησίες τη δημιουργία εθνικής βουλγαρικής συνείδησης με κάθε αθέμιτο τρόπο.  Για να πετύχει τον σκοπό της αυτό η βουλγαρική εκπαιδευτική και εκκλησιαστική προπαγάνδα, βοηθούμενη και από τις ένοπλες βουλγαρικές συμμορίες, οι οποίες έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή του Νευροκοπίου αμέσως μετά την ίδρυση της Εξαρχίας, μεταχειρίστηκε  τέσσερα οδυνηρά μέσα».

Αναφερόμενος στο γεγονός της ημέρας και τον τρόπο που συνελήφθηκαν και δολοφονήθηκαν, σημείωσε: «Οι πρόκριτοι  του Ζιρνόβου είχαν προγραφεί στη λίστα των μελλοθάνατων. Αυτή δόθηκε στις 26-10-1903.

Ήταν Πέμπτη. Ημέρα κατά την οποία οι Ζιρνοβίτες γιόρταζαν την εορτή του Πολιούχου τους Αγίου Δημητρίου. Ο δάσκαλος Χρηστίδης, ο οποίος εκτελούσε και χρέη ιεροψάλτη και οι τρεις πρόκριτοι Νικόλαος Γέρμαν, Γεώργιος Ν. Γέρμαν και Ζαφείριος Ζαφειρίου (καπνομεσίτης), οι στυλοβάτες της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας Ζιρνόβου πήγαν στην εκκλησία, αν και κάποια σχισματική γυναίκα τους προειδοποίησε να μην πάνε, γιατί γνώριζε προφανώς ότι ήταν στόχος των κομιτατζήδων.

Την  ώρα της Θείας Λειτουργίας συγκεντρώθηκαν  έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου εξωμότες από τα γύρω χωριά καθώς και 30 με 40 ένοπλοι κομιτατζήδες άλλοι επαγγελματίες και άλλοι ερασιτέχνες δολοφόνοι. Ήταν στρατευμένοι του Μπανίτσαλη Στοημεν από τα περίχωρα του Ζιρνόβου.

Στις 10 η ώρα οι ιερόσυλοι κομιτατζήδες με ξίφη παλλόμενα μπήκαν στην εκκλησία. Αφού έβαλαν φρουρούς παντού στις πόρτες, άρχισαν ως λύκοι μαινόμενοι να αναζητούν τα θύματά τους Νικόλαο Γέρμαν, Γεώργιο Ν. Γέρμαν, Ζαφείριο Ζαφειρίου και τον δάσκαλο Χρηστίδη, ανάμεσα στο πλήθος των πιστών. Κάποια στιγμή τους εντόπισαν. Τους συνέλαβαν και τους έδεσαν με σχοινιά. Έπειτα τους έσυραν ως εδώ, στον τόπο του εγκλήματος, όπου τους κατακρεούργησαν».