Home > Πρώτο Θέμα > Λύπη, οργή και αγανάκτηση στο Δήμο Νευροκοπίου για το επίδομα θέρμανσης -► Γ. Κυριακίδης: «Έβαλαν το Νευροκόπι ανάλογα με το υψόμετρο και όχι με τις θερμοκρασίες…

Λύπη, οργή και αγανάκτηση στο Δήμο Νευροκοπίου για το επίδομα θέρμανσης -► Γ. Κυριακίδης: «Έβαλαν το Νευροκόπι ανάλογα με το υψόμετρο και όχι με τις θερμοκρασίες…

Επιστολή δημάρχου Κ. Νευροκοπίου προς υπουργό Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης

Λύπη, οργή και αγανάκτηση

στο Δήμο Νευροκοπίου

για το επίδομα θέρμανσης

► Γ. Κυριακίδης: «Έβαλαν το Νευροκόπι ανάλογα με το υψόμετρο και όχι με τις θερμοκρασίες… στην 500η θέση…» – «Να αλλάξει άμεσα ο τρόπος υπολογισμού των συντελεστών του επιδόματος ώστε να βοηθηθούν οι ακρίτες μας!»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ και την οργή των κατοίκων του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, προκάλεσαν από την περασμένη Παρασκευή τα επιδόματα για το πετρέλαιο θέρμανσης που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους. Όταν είδαν ότι το επίδομα έφτασε μόνο στα 230 ευρώ, διαπίστωσαν ότι τελικά δεν έγινε τίποτα από όσα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση και αισθάνθηκαν ότι κάποιος τους κοροϊδεύει.

Ήδη, από την περασμένη ακόμα εβδομάδα, είχε φανεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην περίπτωση του επιδόματος θέρμανσης στο Κ. Νευροκόπι και ότι θα έπαιρναν τελικά πολύ χαμηλά επιδόματα, παρ’ όλες τις υποσχέσεις ότι θα είχαν από τα υψηλότερα στην Ελλάδα, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Όπως είναι γνωστό, το λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου είναι γνωστό στο πανελλήνιο για δύο πράγματα: για τις πατάτες, αλλά και για τις τρομερά χαμηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο του χειμώνα. Και ενώ αρχικά είχε ειπωθεί ότι στο Νευροκόπι αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας που έχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το επίδομα θα κρινόταν ανάλογα με τη θερμοκρασία, παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως αυτό δεν υπολογίστηκε και τελικά χρεώθηκε μάλλον ανάλογα με το υψόμετρο και όχι με τις θερμοκρασίες που επικρατούν σε μια περιοχή.

KYRIAKIDHS DHMARXOS NEVROKOPIOY1

Δήμαρχος Νευροκοπίου: «Ποιος θα πάρει τα 650 ευρώ αν όχι ο Νευροκοπιώτης;»

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, εξηγεί ότι «για πρώτη φορά το 2021, θεσπίστηκε από την κυβέρνηση, η θέσπιση επιδόματος για τα καυσόξυλα και το πέλετ μετά από αγώνες. Παρ’ όλα αυτά, την Παρασκευή που πιστώθηκαν οι πρώτοι λογαριασμοί, διαπιστώσαμε δύο ζητήματα, τα οποία προέκυψαν σ’ αυτό το μεσοδιάστημα.

Το ένα μεγάλο ζήτημα, είναι ότι βγήκε ένα παράρτημα με οικισμούς και με έναν συντελεστή που προκύπτει μετά από κάποια μελέτη, που με αυτόν βγαίνει και το ποσό του επιδόματος. Εκεί λοιπόν είδαμε το εξής παράλογο: το Νευροκόπι, η πιο κρύα και η πιο γνωστή περιοχή της Ελλάδας για το κρύο, ήταν στην πεντακοσιοστή θέση. Η δική μου γνώμη, είναι ότι οι άνθρωποι, αυτοί που έκαναν την μελέτη – χωρίς να το γνωρίζω γιατί αυτή η μελέτη δεν έχει δημοσιοποιηθεί – έλαβαν υπόψη περισσότερο τα υψόμετρα, παρά τις θερμοκρασίες.

Γιατί βλέπω ότι περιοχές στη Νότια Ελλάδα, έχουν υψηλότερο συντελεστή από εμάς, μόνο και μόνο επειδή έχουν μεγαλύτερο υψόμετρο. Δεν μπορεί αυτές οι περιοχές να έχουν -10 και-20. Το ένα είναι αυτό.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι, το ύψος του επιδόματος βάσης για το πετρέλαιο, είναι τα 220 ευρώ. Που σημαίνει ότι ο Νευροκοπιώτης πήρε 237 ευρώ επίδομα. Και ρωτάω: από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι το ανώτατο όριο θα είναι τα 650 ευρώ. Στη συνείδηση του Νευροκοπιώτη δημιουργήθηκε μια χαρά και μια προσδοκία, ότι θα το πάρει η Σιβηρία της Ελλάδας που είναι το Νευροκόπι. Και ξαφνικά είδαμε να παίρνει 237 ευρώ. Και μια ακόμα ερώτηση και παράπονο είναι, ποιος θα πάρει το ανώτερο επίδομα των 650 ευρώ, αν δεν το πάρει ο Νευροκοπιώτης;  Αυτά τα ερωτήματα προσπαθούμε να θέσουμε στην κυβέρνηση, αναγνωρίζονται ότι η ίδια θέσπισε το επίδομα για τα καυσόξυλα και το πέλετ.

Για να φτάσει κάποιος τα 650 ευρώ από το Νευροκόπι Δράμας, πρέπει να έχει 11 παιδιά. Δεν γίνεται αυτό όμως!

 

Η επιστολή

Η επιστολή του δημάρχου Κ. Νευροκοπίου, απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομικών,

αλλά και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και τον υφυπουργό, ενώ κοινοποιείται στον υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης και τους βουλευτές του Νομού Δράμας. Ολόκληρη η επιστολή όπως έχει παρακάτω:

[Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας αποστέλλω αυτή την επιστολή εκπροσωπώντας τον ακριτικό Δήμο του Κάτω Νευροκοπίου, για να θέσω υπόψη σας την έντονη δυσαρέσκεια αλλά και το κλονισμένο αίσθημα δικαίου των ακριτών της περιοχής μας, αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης, το οποίο για πρώτη χρονιά συμπεριλάμβανε και την επιδότηση για αγορά καυσόξυλου και πέλετ.

Χρόνια οι ακρίτες της περιοχής μας διεκδικούν την αναγνώριση και την στήριξη από το κράτος για να αντιμετωπίσουν τις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες του χειμώνα, που χαρακτηρίζεται από θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και από το φαινόμενο του ολικού παγετού. Είναι πανελληνίως γνωστό ότι το Κάτω Νευροκόπι αποτελεί την «Σιβηρία» της Ελλάδος και είναι συνώνυμο του κρύου και του χιονιού.

Φέτος για πρώτη φορά οι δημότες μας αισθάνθηκαν την συμπαράσταση και την αναγνώριση από το κράτος με την θέσπιση από την Κυβέρνηση σας επιδότησης και για άλλες μορφές θέρμανσης πλην του πετρελαίου. Η αρχική χαρά όμως μετατράπηκε σε λύπη και οργή για το ύψος αλλά και για τον υπολογισμό του συντελεστή με τον οποίο υπολογίζεται το εν λόγω επίδομα.

Συγκεκριμένα , με βάση το παράρτημα με τους συντελεστές που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο εξομοιώνονται όλες οι θερμοκρασίες κάτω των 15,5 βαθμών και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του -14 που αντιμετωπίζουν οι Δημότες μας και του +14 άλλων περιοχών. Δεν είναι δυνατόν, ούτε και επιστημονικά αποδεκτό να κρίνει το υψόμετρο την ανάγκη για θέρμανση και όχι οι θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

Επίσης, η αρχική ανακοίνωσή σας, αναφερόταν σε ύψος επιδόματος που θα άγγιζε στο ανώτερο επίπεδο (που είναι αυτό που δικαιούται το Κάτω Νευροκόπι) τα 650 Ευρώ, που είναι μια ουσιαστική βοήθεια για τη μέση οικογένεια. Με την υπουργική απόφαση καθορισμού του ύψους όμως , τέθηκε ως βάση του επιδόματος το ποσό των 220 Ευρώ, που σημαίνει ότι η μέση οικογένεια θα εισπράξει κάτω των 300 Ευρώ, δηλαδή ούτε το ήμισυ του ανωτέρου ορίου. Να σημειώσω εδώ ότι με βάση την υπουργική απόφαση αυτή θα πρέπει κάποιος να έχει 8 τέκνα και να βρίσκεται στον ανώτερο συντελεστή για να αγγίξει το ποσό των 650 Ευρώ. Αναρωτιέμαι λοιπόν για ποιόν έγινε αυτή η ανακοίνωση, μήπως πρόκειται περί λάθους ή αστοχίας;

Ο δημότης όμως που επιτέλους ένιωσε με την ανακοίνωσή σας, ότι κάποιος  αναγνωρίζει τη δυσμενή θέση μας κάθε χειμώνα,  όταν είδε το ποσό του επιδόματος αισθάνθηκε  έναν «εμπαιγμό», μια «εξαπάτηση» και αναζητά από εσάς το δίκιο του, αναζητά από σάς την ουσιαστική στήριξη που του αξίζει.

Κύριε Υπουργέ, οι Δημότες του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίζουν το κρύο και τον παγετό ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρετε, δίχως να μπορούν να κάνουν κάτι. Εσείς όμως από τη θέση που είστε μπορείτε!

Αναγνωρίζουμε την καλή σας πρόθεση, που μαρτυρά η θέσπιση του επιδόματος, και σας ζητούμε το αυτονόητο:

Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντελεστών και αύξηση του ύψους του επιδόματος ώστε να βοηθήσετε  ουσιαστικά τους ακρίτες μας!!!

Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνετε!!

Σας ευχαριστώ!!]