Home > Νέα > Μ. Τσάκας στο συνέδριο του Economist: Με μέτοχο την Italgas, η ΔΕΔΑ αποκτά έναν ισχυρό σύμμαχο που δίνει ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων

Μ. Τσάκας στο συνέδριο του Economist: Με μέτοχο την Italgas, η ΔΕΔΑ αποκτά έναν ισχυρό σύμμαχο που δίνει ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων

Μ. Τσάκας στο συνέδριο του Economist:

Με μέτοχο την Italgas, η ΔΕΔΑ αποκτά έναν ισχυρό

σύμμαχο που δίνει ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων

 

 

Στη νέα εποχή ανάπτυξης που ξεκινάει για τη ΔΕΔΑ με μέτοχο τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Italgas, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Τσάκας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, σήμερα, στο διεθνές συνέδριο «TheSecondThessalonikiMetropolitanSummit» του Economistπου πραγματοποιείταισε συνεργασία με το powergame.gr στη Θεσσαλονίκη.

“Με μέτοχο την Italgas, έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη με πλούσια τεχνογνωσία και ιστορία άνω των 100 χρόνων, η ΔΕΔΑ αποκτά έναν εξαιρετικά ισχυρό σύμμαχο που διασφαλίζει την ομαλή υλοποίηση των έργων και δίνει ώθηση στηνπεραιτέρω ανάπτυξη των δικτύων. Με τις νέες επενδύσεις, θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων, αποφέροντας σημαντικά οφέλη στην κοινωνία και την οικονομία», σημείωσε ο κ. Τσάκας, λαμβάνοντας μέρος στη συζήτηση με θέμα την πράσινη μετάβαση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση δεν θα πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη στην υλοποίηση τωνέργων φυσικού αερίου στη χώρα μας. «Δεν θα πρέπει ηδιεθνής αρνητική συγκυρία να μας κάνει να υποχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Τσάκας και πρόσθεσε: «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να ενισχύσει τα έργα φυσικού αερίου, καθώς πρόκειται για υποδομές που θα μας οδηγήσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ,το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που υλοποιείται, μεταπολεμικά, στη χώρα μας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θωρακίζοντας δεκάδες πόλεις, από τον ακριτικό Έβρο μέχρι και τον Πύργο, με ισχυρές και καινοτόμες υποδομές.Τα δίκτυα της ΔΕΔΑ είναι νέας γενιάς, ψηφιακά και ευέλικτα, έτοιμα τεχνολογικά να μεταφέρουνπράσινα αέρια καύσιμα, όπως είναι το τοπικά παραγόμενοβιομεθάνιο και το υδρογόνο, ενισχύοντας τις προσπάθειες γιατην ενεργειακή αυτονομία της χώρας».

Η ΔΕΔΑέχει, ήδη, καταθέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειαςολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου στη χώρα μας, η οποίαπροκρίνει τη διάρθρωση της αγοράς με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι η τιμή του βιομεθανίου θα είναι χαμηλότερη από την τιμή του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η ΔΕΔΑ έχει, εδώ και μήνες, αιτηθεί πρώτη στη ΡΑΕ καιμέχρι σήμερα αναμένει την απόφασή της την έκδοση άδειας διαχειριστή βιομεθανίου για την υλοποίηση,στη Μακεδονία,των πρώτων πιλοτικών έργων διανομής βιομεθανίου στη χώραμας.

«Το βιομεθάνιο θα παράγεται τοπικά, από υπολείμματα του αγροτικού και του κτηνοτροφικού τομέα, συνιστώντας μια εγχώρια πηγή ενέργειας που θα συμβάλλει στην απεξάρτηση της Ελλάδας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, αλλά και στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας. Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική επένδυση που θα αποφέρει μεγάλα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικάοφέλη για τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί στοίχημα η ένταξη, προς χρηματοδότηση, στο Ταμείο Ανάκαμψης των έργων αυτών της εταιρείας καθώς θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε μια νέα, πράσινη εποχή και, ταυτόχρονα, θα συνεισφέρουν στην προσπάθεια για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε αυτή την πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση που βιώνουμε», τόνισε ο κ. Τσάκας.

Τοεπόμενο φιλόδοξο project της ΔΕΔΑ είναι το «Χωριό Υδρογόνου», ένα έργο το οποίο θα υλοποιηθεί επίσης στη Μακεδονία και αφορά στην παραγωγή υδρογόνου και τη διανομή του για την κάλυψη των θερμικών και ηλεκτρικών αναγκών ενός οικισμού.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΔΑ θα δώσει και φέτος δυναμικό παρώνστη  Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στην 86η ΔΕΘ,η ΔΕΔΑ θα έχει παρουσία στοπερίπτερο 10/ Stand 14 όπου, καθ΄όλη τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτεςθαμπορούν να ενημερώνονται αναλυτικά για το έργο και τις δράσεις της εταιρείας.