Home > νέα > Μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο 80 εκατ. ευρώ ισχύος 100ΜW στην περιοχή της Προσοτσάνης

Μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο 80 εκατ. ευρώ ισχύος 100ΜW στην περιοχή της Προσοτσάνης

Στο επόμενο διάστημα ξεκινούν οι εργασίες

Μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο

80 εκατ. ευρώ ισχύος 100ΜW

στην περιοχή της Προσοτσάνης

Ανακοινώθηκε επίσημα από τους υπουργούς Ενέργειας & Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 

 

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει να στήνεται στην περιοχή του Δήμου Προσοτσάνης. Πρόκειται για το έργο ενός από τα μεγαλύτερο φωτοβολταϊκά πάρκα στη χώρα, το οποίο θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο ισχύος 100MW.

Την έναρξη της επένδυσης ανακοίνωσαν την Τετάρτη σε μια ειδική εκδήλωση, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης, καθώς και ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ταγαράς.

Το έργο – γνωστό ως Project Delfini – είναι το πρώτο ηλιακό έργο στην Ελλάδα με ιδιωτικό Συμφωνητικό Πώλησης της Παραγόμενης Ενέργειας, παρέχοντας βεβαιότητα εσόδων χωρίς επιδότηση για το περιουσιακό στοιχείο και προσφέροντας στους τελικούς καταναλωτές άμεση πρόσβαση σε φθηνότερη, καθαρή ενέργεια. Βοηθώντας στην παροχή καθαρής ενέργειας σε κοινότητες και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, το έργο θα επιταχύνει την πρόοδο προς τους στόχους της χώρας να φτάσει το 70% του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται τοπικά έως το 2030.

Το έργο υλοποιείται από τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα εταιρεία στο χώρο της ενέργειας, Cero Generation, ενώ στις δηλώσεις του ο υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας, δήλωσε ότι η επένδυση της εταιρείας, αποτελεί ακόμα μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, ενώ συμβάλλει παράλληλα στην περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας πως τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εγκατασταθεί 5.000 MW νέων ΑΠΕ στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει κέρδος 1,5 δισ. ευρώ από την μείωση εισαγωγών φυσικού αερίου.
Με τη σειρά του, ο υπ. Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι «Είναι χαρακτηριστικό όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας πως τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εγκατασταθεί 5.000 MW νέων ΑΠΕ στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει κέρδος 1,5 δισ. ευρώ από την μείωση εισαγωγών φυσικού αερίου».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cero Generation, κα. Marta Martinez Queimadelos ανέφερε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που βρεθήκαμε στην Ελλάδα για να γιορτάσουμε αυτό το έργο-ορόσημο. Στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, συμβάλλουμε στην παροχή φθηνότερης, καθαρότερης ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα και υποστηρίζουμε τους φιλόδοξους μεταβατικούς στόχους της κυβέρνησης. Αυτό το έργο είναι ένα σημαντικό βήμα για την επέκταση του ελληνικού χαρτοφυλακίου της Cero που είναι άνω των 3GW  και ένα από τα έργα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας».

Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου δήλωσε: «H Τράπεζα Πειραιώς, ηγέτης στον κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρηματοδότησε την κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου (Delfini Project) της Cero Generation στην Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας 100ΜW.

To Delfini Project είναι η πρώτη επένδυση που συνδυάζει την πώληση της παραγόμενης ενέργειας σε ανεξάρτητο ιδιώτη αγοραστή (μέσω Corporate PowerPurchase Agreement) και τη συγχρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.  Είναι στρατηγική μας επιλογή η στήριξη βιώσιμων επενδύσεων μεγάλης κλίμακος από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές στην ελληνική αγορά ενέργειας, οι οποίες ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και προωθούν τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.»

Δηλώσεις δημάρχου Προσοτσάνης

Στο τέλος της εκδήλωσης, δηλώσεις με απευθείας διαδικτυακή σύνδεση, έκανε και ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, ο οποίος βρισκόταν στον χώρο όπου θα ξεκινήσουν εργασίες των νέου φωτοβολταϊκού πάρκου.

Ο κ. Αθανασιάδης δίνοντας το έναυσμα για την εκκίνηση των εργασιών ενός έργου που θα προσφέρει ενεργειακή αυτονομία και ανεξαρτησία στον Δήμο Δράμας και θα αποτελέσει ορόσημο για την μετάβαση της χώρας μας στην εποχή της φθηνής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασιάδης είναι μια ιστορική στιγμή για την περιοχή καθώς εισερχόμαστε στη σύγχρονη εποχή της ενέργειας και θα ενισχυθεί η τοπική αγορά και όχι μόνο αγορά.

Σε μια εποχή που η Ελλάδα, όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παλεύει με τις απότομες αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των εκτοξευόμενων τιμών του φυσικού αερίου, το έργο θα προσφέρει επίσης καθοριστικά φθηνότερη ενέργεια στο δίκτυο και θα μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές.