Home > νέα > Μεγάλο το πρόβλημα με τους λύκους σε διάφορες περιοχές της Δράμας-Δηλώσεις του προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Μεγάλο το πρόβλημα με τους λύκους σε διάφορες περιοχές της Δράμας-Δηλώσεις του προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Μεγάλο το πρόβλημα με τους λύκους

σε διάφορες περιοχές της Δράμας

► Δεκάδες σκυλιά και βοοειδή έχουν κατασπαράξει λύκοι

► Ελευθεριάδης: Η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΟ το πρόβλημα με τους λύκους σε διάφορες περιοχές του Νομού Δράμας για μια ακόμη φορά. Καθώς ο πληθυσμός τους ολοένα και πολλαπλασιάζεται τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγω του χειμώνα, όσο και της έλλειψης τροφής, συχνά κατεβαίνουν πλέον στον κάμπο και δημιουργούν μεγάλα  προβλήματα. Και τα προβλήματα αυτά έγκειται σε επιθέσεις σε σκυλιά κυνηγετικά κυρίως, αλλά και σε βοοειδή και όχι μόνο.

Έχουμε φτάσει στο σημείο, να συναντούμε λύκους ακόμα και έξω από σε χωριά της Δράμας, να τους βλέπουμε σε κεντρικές οδούς και αλλού.

Ιδιαίτερη αναφορά για το πρόβλημα, κάνει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Ελευθεριάδης, ο οποίος αρχικά σημειώνει ότι «έχουμε κάνει αναφορές ως Σύλλογος, αλλά και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ), αλλά και η Κυνηγετική Ομοσπονδία που εκπροσωπεί όλους του Κυνηγετικούς Συλλόγους στην Ελλάδα».

Όπως τονίζει, «το πρόβλημα είναι τεράστιο πλέον με καταμετρημένα τα περισσότερα κρούσματα στο Νομό Δράμας, στο Νομό Έβρου και στο Νομό Κιλκίς. Επειδή εμείς έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα με τους λύκους, τα τελευταία τρία χρόνια φτάσαμε να ασφαλίζουμε τα σκυλιά μας και για το λύκο. Μπορεί το ποσό να είναι μικρό, αλλά η αξία του κυνηγετικού σκύλου είναι τεράστια. Είναι ο σύντροφός μας στο κυνήγι και η αξία του είναι ανεκτίμητη».

Συνεχίζοντας τονίζει ότι «τώρα που ασφαλίζουμε τα σκυλιά μας, έτσι μαθαίνουμε και τα κρούσματα που γίνονται. Τελευταία, πολλά κρούσματα είχαμε στην περιοχή Κ. Βροντού και Περιθώρι, πολλά στην περιοχή των Κυργίων – Περιστεριάς – Πλατανόβρυσης, όπου μέσα σε μια εβδομάδα έφαγαν έξι κυνηγετικά σκυλιά και άλλα δυο – τρία από κυνηγούς της Καβάλας που κυνηγούν στην περιοχή μας και ακόμα άλλα πέντε σκυλιά στην περιοχή μετά το Μακρυπλάγι».

Ο κ. Ελευθεριάδης διευκρινίζει ακόμα ότι, «τα κρούσματα αυτά είναι συνεχόμενα  και χτυπάνε και τους κτηνοτρόφους, τους βλέπουμε έξω από τα σπίτια και  μάλιστα κάποιες φορές τους έχουν χτυπήσει και αυτοκίνητα».

Ερωτώμενος για το αν οι κυνηγοί φοβούνται πλέον να πάνε στο κυνήγι, τονίζει ότι «είναι αλήθεια ότι φοβόμαστε. Κάποιες περιοχές τις έχουμε αποκλείσει εξαιτίας του υπερπληθυσμού του λύκου».

Ερωτώμενος ακόμα αν οι κυνηγοί μπορούν να πάρουν κάποια μέτρα, ο κ. Ελευθεριάδης εξηγεί: «Εμείς ως Κυνηγετικός Σύλλογος έχουμε πει τις απόψεις μας. Βέβαια ο λύκος είναι μέρος της φυσικής αλυσίδας  και φυσικά δεν θέλουμε να εκλείψει. Πλέον όμως ο υπερπληθυσμός τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, καθώς κυρίως δεν βρίσκουν τροφή στο  βουνό και αναγκάζονται και κατεβαίνουν χαμηλότερα στον κάμπο. Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες που έχουμε και με μελέτες που έχουν κάνει, ο λύκος κατεβαίνει πλέον πολύ χαμηλά και σε πολλές περιπτώσεις δεν φοβάται τον άνθρωπο. Ο λύκος κάποτε ήταν το φάντασμα του δάσους. Σήμερα τους βλέπουμε έξω από τα σπίτια στα χωριά, στο δρόμο της Καλλιφύτου πολλές φορές, στο δρόμο της Καβάλας και μάλιστα σε αγέλες κατά 7 κατά 12 μαζί. Το θέμα δεν είναι να φτάσουμε να γίνει επίθεση σε ανθρώπους για να αναγκαστούμε να πάρουμε κάποια μέτρα».

Καταλήγοντας ο κ. Ελευθεριάδης, τονίζει ότι «ο λύκος ούτως ή άλλως δεν είναι ένα ζώο θηρεύσιμο. Η πολιτεία όμως πρέπει να πάρει κάποια μέτρα, να γίνει καταμέτρησή τους σε κάποιες περιοχές, να υπάρξει περιορισμός τους. Η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα και όχι να φτάσουμε εμείς στο σημείο να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Πλέον τα κρούσματα είναι σε όλο το Νομό».