Home > Πρώτο Θέμα > Μετά από δημοσιεύματα του «Π.Τ.» Εγκρίθηκε μελέτη για επισκευή και συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου Δράμας

Μετά από δημοσιεύματα του «Π.Τ.» Εγκρίθηκε μελέτη για επισκευή και συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου Δράμας

Μετά από δημοσιεύματα του «Π.Τ.» για το Δικαστικό Μέγαρο

Εγκρίθηκε μελέτη για επισκευή και συντήρηση

του Δικαστικού Μεγάρου Δράμας

► Απάντηση του Υπ. Δικαιοσύνης σε αναφορά του Δ. Κυριαζίδη

► Μελέτη για μόνωση του δώματος του κτιρίου και αγορά κλιματιστικών για τις αίθουσες του ακροατηρίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΑ προβλήματα που παρουσιάζει το Δικαστικό Μέγαρο Δράμας, ο «Πρωινός Τύπος» έχει ασχοληθεί κατά κόρον το τελευταίο διάστημα. Στις 5 Φεβρουαρίου είχαμε παρουσιάσει την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο, με τα νερά της βροχής να στάζουν μέσα στο χώρο αναμονής των πολιτών μπροστά από τις αίθουσες του ακροατηρίου.

Επίσης, με σχετικό δημοσίευμα στις 24 Δεκεμβρίου, αναφερόμασταν στη μελέτη που γίνεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας και συγκεκριμένα από την κα. Νίκη Κεφαλίδου, με χρήματα που ενέκρινε το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), προϋπολογισμού 257.000 ευρώ.

Το δημοσίευμα του «Πρωινού Τύπου» της 5ης Φεβρουαρίου 2019, όπου φαινόντουσαν οι κουβάδες όπου μάζευαν τα νερά που έσταζαν, έφτασε μέχρι τη Βουλή, μετά από σχετική αναφορά του βουλευτή Δράμας κ. Κυριαζίδη στο Κοινοβούλιο προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου.

Σε εκείνη την αναφορά του, ο κ. Κυριαζίδης επεσήμαινε την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο, «συνεπεία της ελλιπούς συντήρησης του κτιρίου». Ο κ. Κυριαζίδης είχε ζητήσει μάλιστα την επίσπευση των ήδη προγραμματισθέντων εργασιών, όσο και την επέκταση αυτών, «προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοιες εικόνες και καταστάσεις».

Όπως επεσήμαινε μάλιστα σε άλλο σημείο, «η δημιουργική δημοσιογραφία και παρέμβαση των μέσων ενημέρωσης αποτέλεσε και αποτελεί ωφέλιμο – χρήσιμο εργαλείο σε μία κοινωνία».

Η παρέμβαση του Υπ. Δικαιοσύνης

Φαίνεται ότι όλα αυτά έπιασαν τόπο, και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου πήρε θέση και μάλιστα δεσμεύτηκε για την άμεση επίσπευση των επιβαλλόμενων έργων. Όπως αναφέρει ο βουλευτής κ. Κυριαζίδης με ανακοίνωσή του, σε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε με τον κ. Καλογήρου, ο δεύτερος δεσμεύτηκε και προώθησε προς έγκριση και αυξημένο ποσό πέραν των 250.000 που αρχικά είχε αποφασιστεί .

Επίσης, πέρα από την πρώτη μελέτη, έχει εγκριθεί το ποσό των 250.000 ευρώ για τη μόνωση του δώματος, καθώς και το ποσό των 17.000 ευρώ, για την αγορά 6 κλιματιστικών για τις αίθουσες του ακροατηρίου.

Επίσης, με έγγραφό του ο κ. Καλογήρου απαντά σχετικά με το θέμα:

[Σε απάντηση της υπ’ αριθ. 847/22-02-2019 Αναφοράς που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Δ. Κυριαζίδης με θέμα την κατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Δράμας και αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα σε αυτή ζητήματα που αφορούν στη συντήρηση του εν λόγω κτιρίου, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΥΔΔΑΔ) εκφράζει σταθερό ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικές υπηρεσίες της Δράμας. Ιδιαίτερα, και μάλιστα πρόσφατα, έχει προβεί μεταξύ άλλων σε ενέργειες εξεύρεσης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων ως εξής:

– Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ: Ν.Π.Δ.Δ. εποπτευόμενο από το ΥΔΔΑΔ), στη 1213/18-10-2018 συνεδρίασή του ενέκρινε πίστωση 257.000 ευρώ για το έργο: «Συμπλήρωση-Έλεγχος-Επισκευή μέτρων πυροπροστασίας και Ανακατασκευή WC κοινού Δ.Μ. Δράμας». Το εν λόγω έργο, που θα υλοποιηθεί από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του προσεχούς διαστήματος.

– Ο προϋπολογισμός Μελέτης και η Τεχνική Περιγραφή Εργασιών, ύψους 250.000 ευρώ, για το έργο: «Επισκευή, συντήρηση κτιρίου Δικαστικού Μεγάρου Δράμας (μόνωση δώματος)», που περιήλθε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου μας από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, διαβιβάστηκε στη Δ/νση Οικονομικού του Υπουργείου μας προκειμένου να προωθηθεί στο Δ.Σ. του ΤΑΧΔΙΚ προς έγκριση από τις νέες πιστώσεις του έτους 2019.

– Με την υπ’ αριθ. 26668/5-11-2018 απόφαση του ΔΣ του ΤΑΧΔΙΚ εγκρίθηκε το ποσό των 17.000 ευρώ  για την προμήθεια έξι (6) νέων κλιματιστικών, απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία των ακροατηρίων του Δικαστικού Μεγάρου Δράμας.

– Εγκρίθηκαν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου μας και με το υπ’ αριθ. 12373/18-02-2019 έγγραφό της διαβιβάστηκαν στη Διεύθυνση Οικονομικού, προσφορές που περιήλθαν σε αυτή από το Δικαστικό Μέγαρο Δράμας και αφορούν τη μερική αποκατάσταση της υγρομόνωσης τοπικά, σε σημεία του δώματος του Δικαστικού Μεγάρου Δράμας, προκειμένου να επιτευχθεί άμεση αντιμετώπιση τοπικών βλαβών έως τη συνολική αντικατάσταση της υγρομόνωσης.]