Home > νέα > Μετάβαση από τις παραδοσιακές πηγές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  στον τομέα της γεωργίας-Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου κ. Μπαλαφούτης, ο αγρότης κ. Γκόντιας και το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κ. Αργυρίου

Μετάβαση από τις παραδοσιακές πηγές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  στον τομέα της γεωργίας-Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου κ. Μπαλαφούτης, ο αγρότης κ. Γκόντιας και το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κ. Αργυρίου

Το 1ο Περιφερειακό Εργαστήριο Agenda στις εγκαταστάσεις του Lab-40

Μετάβαση από τις παραδοσιακές

πηγές στις ανανεώσιμες πηγές

ενέργειας  στον τομέα της γεωργίας

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου κ. Μπαλαφούτης, ο αγρότης κ. Γκόντιας και το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κ. Αργυρίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΩΙ της Τρίτης 1 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στη Δράμα και στις εγκαταστάσεις του Lab-40 στο Επιμελητήριο Δράμας, το 1ο Περιφερειακό Εργαστήριο Agenda. Κύριο θέμα η ενημέρωση των αγροτών και γενικότερα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, στη μετάβαση προς την πράσινη ανάπτυξη, στην πράσινη ενέργεια, στην αυτόνομη ενέργεια, αλλά και στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών από γεωργούς.

Πρόκειται για ένα Εργαστήριο, στο οποίο πέρα από τις σύντομες ανακοινώσεις που έγιναν σ’ αυτό, υπήρξαν και ομάδες εργασίας, μέσων των οποίων ακολούθησαν περισσότερο εξειδικευμένες συζητήσεις και απορίες για τα ζητήματα αυτά.

Στο Εργαστήριο Agenda, παραβρέθηκαν αγρότες από την περιοχή της Δράμας, ενώ ο εισηγητές ήταν: Ο κ. Θάνος Μπαλαφούτης  από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΤΕ) με θέμα την εισαγωγή το έργο AgroFossilFree

Η κα. Βάσω Κανάκη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Ανάγκες, κίνητρα και καινοτόμες ιδέες αγροτών».

Ο κ. Ζήσης Τσιρόπουλος  (AGENSO) και ο κ. Κων/νος Βαϊόπουλος από το ΕΚΕΤΑ με θέμα: Παρουσίαση της πλατφόρμα AgEnergy και καινοτόμων FEFTS.

Μπαλαφούτης: Μια ολιστική οπτική για την ενέργεια στη γεωργία

Στα τοπικά μέσα ενημέρωσης μίλησε ο κ. Θ.  Μπαλαφούτης, συντονιστής του συγκεκριμένου έργου, επισημαίνοντας αρχικά ότι αφορά την ενέργεια στη γεωργία και το πώς μπορούμε να μεταβούμε από τις παραδοσιακές ορυκτές πηγές , στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για παραγωγή, αλλά και συστήματα μείωσης και εξοικονόμησης κατανάλωσης της ενέργειας.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπαλαφούτης, «επιλέχθηκε αρχικά η Δράμα, επειδή είναι μια παραδοσιακά γεωργική περιοχή, ενώ θα ακολουθήσει η Πελοπόννησος και τα Ιωάννινα. Μέσα απ’ αυτά τα Εργαστήρια, προσπαθούμε να δούμε τι πιστεύουν οι γεωργοί, οι γεωπόνοι εφαρμογών, οι πολιτικοί του τόπου γι’ αυτά τα ζητήματα, για να δούμε πώς μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι πρακτικές στο άμεσο μέλλον. Στόχος είναι να γίνει η μεταστροφή της γεωργίας από το σήμερα, σ’ αυτό που θέλουμε να έχουμε: καθαρή ενέργεια και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας».

Ερωτώμενος από τον «Π.Τ» για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, με ποια μέσα, ο κ. Μπαλαφούτης σημειώνει: «Ένα παράδειγμα πράσινης παραγωγής ενέργειας, είναι τα φωτοβολταϊκά, άλλα είναι τα συστήματα βιομάζας, τα μικρά αιολικά, με μικρές ανεμογεννήτριες που εντάσσονται μέσα στο αγρόκτημα, ανάλογα με τις διάφορες ειδικές συνθήκες, όπως και η μείωση της κατανάλωση ενέργειας. Αντί δηλαδή να έχεις ένα παραδοσιακό ελκυστήρα πετρελαίου να τον αντικαταστήσεις με έναν ηλεκτρικό που πρόκειται να βγει στο επόμενο διάστημα, ο οποίος θα έχει πολύ λιγότερη ενεργειακή κατανάλωση και να μην είναι ορυκτή. Πρόκειται για ένα ολιστικό σύστημα, όπου κάθε αγρότης ανάλογα με τις ανάγκες του, μπορεί να διαφοροποιείται στα συστήματα που θα επιλέξει. Αν η παραγωγή είναι έντασης εργασίας, τότε δεν πας στην παραγωγή ενέργειας, αλλά στα συστήματα μείωσης κατανάλωσης της ενέργειας. Αν όμως έχεις υψηλή κατανάλωση ενέργειας, είναι προτιμότερο να παράγεις τη δική σου ενέργεια για να μην την παίρνεις από τη ΔΕΗ για παράδειγμα».

Στην ερώτηση για το κατά πόσο έχει προχωρήσει αυτή η πρακτική στη χώρα μας, ο κ.  Μπαλαφούτης τονίζει ότι, «στην Ελλάδα  υπάρχει αύξηση των ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας, αλλά για όλες τις χρήσεις και όχι εξειδικευμένα για τη γεωργία. Για την γεωργία είναι ακόμα σε πρωτογενές επίπεδο. Γι’ αυτό και  μέρος του έργου αυτού, είναι και η προσπάθεια να εντοπίσουμε ποιες πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν  και να επιστρέψουν στους αγρότες μέσω επενδύσεων κτλ. Να μεταστρέψουμε τις επιδοτήσεις από εισόδημα για τους αγρότες, σε επιδοτήσεις για επενδύσεις για να μετατρέψουν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε κάτι πιο λειτουργικό ταυτόχρονα και λιγότερο ενεργοβόρο».

Ερωτώμενος από τον «Π.Τ.» σχετικά με το κόστος που θα μπορούσε να υπάρξει για τους αγρότες, ο κ. Μπαλαφούτης σημείωσε ότι, «ένας λόγος για τα συγκεκριμένα Εργαστήρια, είναι γιατί σήμερα έχει μειωθεί σημαντικά το κόστος αυτό. Για παράδειγμα, το 2003 ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 100 kw κόστιζε περίπου 300.000 ευρώ, ενώ σήμερα κοστίζει περίπου 150.000 ευρώ. Με την ίδια λογική, όσο αυτά τα συστήματα θα τοποθετούνται, τόσο θα μειώνονται και τα κόστη τους. Οπότε νομίζουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή – με  τις συγκυρίες – να πάρουμε την ενέργεια στα χέρια μας».

Σε επόμενη ερώτηση του «Π.Τ.», αν θα μπορούσε αυτή η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια να χρηματοδοτηθεί από κάποια ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα, ο κ. Μπαλαφούτης διευκρίνισε ότι «θα μπορούσε και απ’ ότι φαίνεται θα γίνει. Κι αυτό γιατί η νέα ΚΑΠ θα περιλαμβάνει διάφορα τέτοια συστήματα και οικοσχήματα και άλλους τρόπους, ώστε να μεταβεί κάποιος αγρότης στο νέο οικολογικό τρόπο παραγωγής. Οπότε ναι, υποθέτω ότι στα επόμενα χρόνια, οι κυβερνήσεις θα προσφέρουν και δυνατότητες επιδότησης για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, με πολύ χαμηλότερο κόστος».

Γκόντιας: Η μετάβαση αυτή έπρεπε να γίνει χθες

Το Εργαστήριο παρακολούθησε επίσης μεταξύ άλλων και ο Δραμινός αγρότης κ. Χρήστος Γκόντιας, ο οποίος αναφέρθηκε στο σχετικό ζήτημα επισημαίνοντας: «Η μετάβαση σε τέτοιου είδους τρόπους για την γεωργία, δεν έπρεπε να γίνει από σήμερα, αλλά από χθες. Ήδη αφήνουμε μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η  πρώτη δουλειά και μέριμνα των κυβερνήσεων σε όλα τα κράτη και των αγροτών, συνεπάγεται ότι θα πρέπει να είναι οι πιο καθαρές μορφές ενέργειας και η έξυπνη γεωργία».

Όπως είπε  κ. Γκόντιας, «όλο αυτό θα φέρει αποτελέσματα στο να έχουμε μικρότερες εισροές σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα και θα δούμε ότι με τη νέα τεχνολογία και με πιο οικονομικούς τρόπους, μπορούμε να δουλέψουμε τα μηχανήματά μας για να φέρουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η γη μας χρειάζεται, όσο πάμε την προσέχουμε και αυτοί είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μας στο να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Βλέπουμε τι γίνεται με τις αλλαγές στο περιβάλλον, στη φύση και θέλω να τονίσω τη μεγάλη ανάγκη για νερό. Μπορεί σήμερα να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά θα το βρούμε μπροστά μας σε λίγα χρόνια».

Αργυρίου:  Μονόδρομος πλέον οι αλλαγές στη γεωργία

Τέλος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου κ. Γρηγόρης Αργυρίου, σημειώνει ότι «το Επιμελητήριο και το Lab-40 φιλοξενούν αυτό το σημαντικό Εργαστήριο σήμερα για τον πρωτογενή τομέα, που είναι οι γεωτεχνικοί, οι αγρότες μας και οι αγροτικές επιχειρήσεις. Πιστεύω ότι οι νέες έννοιες που μπήκαν στη ζωή μας και ξεκινήσαμε να τις κατανοούμε όπως είναι η αγροτεχνολογία, η ευφυής γεωργία, η γεωργία ακριβείας, είναι ένα κομμάτι που αναπτύσσεται σ’ αυτό το Εργαστήριο, ώστε να καταλάβει ο αγροτικός κόσμος και οι γεωτεχνικοί της Δράμας, ότι μπαίνουμε σε ένα άλλο καλούπι πια. Η γεωργία ακριβείας, η απορρόφηση του άνθρακα, η εξοικονόμηση ενέργειας από τις ΑΠΕ, είναι έννοιες τις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε από εδώ και πέρα και είναι μονόδρομος».