Home > νέα > «Η μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς είναι πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας» -Δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

«Η μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς είναι πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας» -Δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

«Η μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς

είναι πολιτική απόφαση του

Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας»

Σκουλίδης: Θα μπορούσε να ξαναγίνει η συζήτηση αυτή, σε μια καλύτερη οικονομική κατάσταση

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες μέρες, όσον αφορά το ζήτημα της μετεγκατάστασης της λαϊκής αγοράς. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για ένα ζήτημα που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε ένταση και αυτό, εξαιτίας της υγειονομικής πανδημίας που επικρατεί στη χώρα.

Εδώ και 20 χρόνια περίπου, το ζήτημα της μετεγκατάστασης της λαϊκής αγοράς της Δράμας συζητείται κατά καιρούς, χωρίς όμως ποτέ καμιά δημοτική αρχή, να αναλαμβάνει να … βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ή να μεταφέρει τις… καυτές πατάτες και έτσι διαιωνίζεται. Πολλοί δήμαρχοι είχαν στο μυαλό τους να το προχωρήσουν, όμως αυτό πάντα αφηνόταν, καθώς ποτέ δεν υπήρχαν ξεκάθαρες απόψεις από τη μια ή την άλλη πλευρά.

Η πανδημία του κορωνοϊού, έφερε τα αναγκαστικά μέτρα απόστασης μεταξύ των πάγκων και αναγκαστικά, μέρος της λαϊκής από την 19ης Μαΐου, μεταφέρθηκε αρχικά πρόχειρα στην περιοχή της οδού Χελμού. Εδώ και δύο χρόνια όμως, η κατάσταση αυτή φαίνεται να παγιώνεται και η δημοτική αρχή Μαμσάκου, φαίνεται τελικά να αναγκάζεται να συζητήσει πλέον σθεναρά την οριστική μετεγκατάσταση της λαϊκής.

Η πλειοψηφία των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, φαίνεται ότι έχει βρει πλέον κοινό παρονομαστή μετά από τις προτάσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Τάσσου και με μια πλειοψηφική απόφαση, συμφωνούν για τη μετεγκατάσταση στην περιοχή της οδού Χελμού.

Αναλυτικά τις τελευταίες ημέρες, ο «Πρωινός Τύπος» καλύπτει το ζήτημα αυτό με συνεχή ρεπορτάζ. Στο χθεσινό μας φύλλο, φιλοξενούσαμε, τόσο την τελευταία απόφαση της διαπαραταξιακής, όσο και τις απόψεις των εκθετών της λαϊκής, οι οποίοι θέτουν συγκεκριμένα ζητήματα που απαιτούν να υλοποιηθούν, διαφορετικά ζητούν να παραμείνει η λαϊκή στην παλιά της θέση, στην περιοχή της 19ης Μαΐου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος

Στο μεταξύ, την αντίθεσή του έχει εκφράσει και με σχετική επίσημη ανακοίνωση μετά από Γενική Συνέλευση και ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας. Ο Εμπορικός Σύλλογος ζητάει να μην γίνει η μετεγκατάσταση, καθώς θα πλήξει σημαντικά, τόσο τα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης, όσο και αρκετές επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση, αν υπήρχε μια διαφορετική και καλύτερη οικονομική κατάσταση, θα μπορούσε να είχε θετική άποψη.

Στο μεταξύ, η διαπαραταξιακή επιτροπή, προκειμένου να μειώσει τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου της πόλης, υπόσχεται γενναίες μειώσεις – μέχρι και 50% – στα δημοτικά τέλη, στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της παλιάς λαϊκής αγοράς, καθώς και μειωμένα τέλη για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις εστίασης.

Για το θέμα αυτό, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Σκουλίδη, ο οποίος αρχικά αναφέρεται ακριβώς σ’ αυτό το θέμα, επισημαίνοντας ότι «είναι μια σκέψη η οποία μπορεί να βοηθήσει έστω και λίγο αυτά τα καταστήματα, από το να μην έχουν καμιά μέριμνα».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «η ζημιά γίνεται ούτως ή άλλως και όπως φαίνεται ο δρόμος αδειάζει από καταστήματα».

Ερωτώμενος αν θα έχουμε ένα ντόμινο από κλείσιμο καταστημάτων που θα αναγκαστούν να οδηγηθούν σε κλείσιμο, τονίζει ότι «αυτό ήδη έχει φανεί. Από την ώρα που έγινε ο διαχωρισμός της λαϊκής αγοράς, φάνηκε ότι πολλά καταστήματα έμειναν άδεια, άλλες επιχειρήσεις έκλεισαν και δεν είναι μόνο επί της 19ης Μαΐου, αλλά και σε παράπλευρες οδούς, μέσα στα στενάκια και ευρύτερα».

Όπως σημειώνει ακόμα, «το ζήτημα είναι ότι την Πέμπτη κατεβαίνει κόσμος στην αγορά, κάνει κι άλλες δουλειές ταυτόχρονα και δυστυχώς αυτός ο κόσμος τώρα έχει σπάσει σε κομμάτια. Στην παρούσα φάση, άλλος πάει στην 19ης Μαΐου, άλλος πάει στην Χελμού και όταν θα είναι οριστικά στην Χελμού, νομίζω ότι δεν θα βοηθάει κανέναν».

Ο κ. Σκουλίδης τονίζει ιδιαίτερα ότι, «κι αυτό βάσει των σημερινών οικονομικών συνθηκών, γιατί αν ήταν καλά οικονομικά τα πράγματα, δεν θα είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο, όπως ήταν πριν από το 2010. Γι’ αυτό κι εμείς όταν συζητούσαμε το 2004 – 2005 να γίνει μετακίνηση της λαϊκής, δεν θεωρούσαμε ότι θα υπήρχαν προβλήματα επειδή υπήρχε ευρωστία. Δεν θα ενοχλούσε κανέναν και η 19ης Μαΐου θα γινόταν ξανά με καινούρια καταστήματα, ένας ωραίος εμπορικός δρόμος. Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά».

Υποστηρίζει ακόμα ο ίδιος, ότι, «μετά το 2010, οικονομικά έχουν αλλάξει τα πάντα. Γι’ αυτό και η σημερινή μας άποψη είναι αρνητική και λέμε ότι ίσως θα είναι καλύτερη η μετακίνηση να συζητηθεί εκ νέου όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν».

Ερωτώμενος αν θα προχωρήσουν σε κάποια μεγαλύτερη διαμαρτυρία προκειμένου να μπορέσουν να εμποδίσουν την μετεγκατάσταση, ο κ. Σκουλίδης απαντάει αρνητικά: «Νομίζω πως όχι. Δεν έχουμε κάποια άλλη διαμαρτυρία. Έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας και είναι αυτές που έχουμε αναφέρει. Ούτως ή άλλως γνωμοδότηση μπορούμε να κάνουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Το έχουμε πει ότι είναι απόφαση πολιτική γενικότερα του Δημοτικού Συμβουλίου».