Home > Πρώτο Θέμα > Η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού και οι φυλακές Νικηφόρου Δράμας

Η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού και οι φυλακές Νικηφόρου Δράμας

Η μετεγκατάσταση των φυλακών

Κορυδαλλού και οι φυλακές

Νικηφόρου Δράμας

Εν αναμονή προκήρυξης από τον ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις!

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΝΕΑ συζήτηση φαίνεται πως ξεκινάει, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στην κεντρική εξουσία, που έχει σχέση με το νέο σωφρονιστικό κατάστημα Δράμας, τις φυλακές Νικηφόρου. Κι αυτό, απ’  ό,τι φαίνεται, με αφορμή το γκρέμισμα και την μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, σε σημείο εκτός πόλης.

Το γκρέμισμα των φυλακών Κορυδαλλού, η δημιουργία πάρκου πρασίνου στο χώρο και η μετεγκατάστασή τους σε άλλο χώρο εκτός πόλεως, ήταν από τις πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνησης, η οποία προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Τόσο, που ασχολήθηκαν ακόμα και ξένα μέσα ενημέρωσης με το ζήτημα αυτό.

Παράλληλα όμως, ξεκίνησε και μια συζήτηση, για το πού θα μεταφερθούν οι κρατούμενοι και το προσωπικό των φυλακών, πώς και με ποιο τρόπο θα γίνουν όλα αυτά. Αν και φαίνεται να είναι ίσως νωρίς ακόμα, είναι άγνωστο αν πρώτα δημιουργηθεί το νέο κτίριο των φυλακών και στη συνέχεια γίνει η μεταφορά κρατουμένων και προσωπικού, ή πρώτα θα μεταφερθούν σε διάφορες φυλακές οι κρατούμενοι και στο μεταξύ κατασκευαστούν οι σχετικές εγκαταστάσεις.

Προς το παρόν, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο έχουν μεταφερθεί όλες οι λειτουργίες των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τηρεί σιγήν ιχθύος για τρεις τουλάχιστον βασικές εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται για το θέμα, καθώς ενδεχομένως προσμετρώνται στην τελική απόφαση και τυχόν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες (αν και όπως προαναγγέλθηκε θα είναι εκτός κατοικημένης περιοχής) ενώ ως προς τη χρηματοδότηση του νέου έργου δεν αποκλείεται να υπάρξει σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). (Σχετική αναφορά κάνει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»).

Ο ίδιος ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης, είχε πει στη Βουλή: «Μεριμνούμε με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να δημιουργηθεί νέο κατάστημα εκτός αστικού ιστού, εντός Αττικής και κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα», αφήνοντας να εννοηθεί πως θα είναι πλησίον των δύο Εθνικών Οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας ή της Αττικής Οδού.

Οι φυλακές Νικηφόρου

Ήδη, σε κάποια κείμενα που δημοσιεύονται στον πανελλήνιο Τύπο, γίνεται μικρή αναφορά στην πιθανή λειτουργία των φυλακών Νικηφόρου. Η αναφορά γίνεται σε μια μόνο φράση υπό την έννοια ότι, «πληροφορίες αναφέρουν πως θα λειτουργήσει σωφρονιστικό κατάστημα στην περιοχή της Δράμας», και τίποτα περισσότερο απ’ αυτό.

Όπως είναι γνωστό, το γενικό κτίριο των φυλακών είναι έτοιμο εδώ και αρκετό καιρό, διαθέτει όλο τον σχετικό ξενοδοχειακό εξοπλισμό, ενώ λειτουργούν και όλα τα συστήματα ασφαλείας που χρειάζονται.

Επίσης, αναφορικά με το κτίριο που είχε «ξεχαστεί» να κατασκευαστεί, το λεγόμενο Εντευκτήριο στο οποίοι οι κρατούμενοι θα μπορούν, να απασχολούνται σε διάφορες εργασίες, θα υπάρχει βιβλιοθήκη κτλ., σύντομα ξεκινάει η κατασκευή του και αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σε ένα χρόνο.

Οι προσλήψεις

Αυτό που έμεινε ακόμα, είναι το σπουδαιότερο κομμάτι, οι προσλήψεις. Κάπου στις αρχές Μαρτίου, η υπόθεση με τις προσλήψεις βρισκόταν στην «τελική ευθεία» ή στο «παρά πέντε» για να προκηρυχθούν από τον ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναμενόταν σύντομα η σχετική προκήρυξη.

Στο σωφρονιστικό κατάστημα Νικηφόρου Δράμας, πρόκειται να προσληφθούν 258 υπάλληλοι, από τις οποίες οι 217 θέσεις θα αφορούν αποφοίτους Λυκείου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το κόστος των προσλήψεων αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Οι θέσεις περιγράφονται αναλυτικά στις τρείς κατηγορίες που ακολουθούν:
Κατηγορία ΠΕ
α) Κλάδος ΠΕ Σωφρονιστικός Ενηλίκων, θέσεις: οκτώ (8)
β) Κλάδος ΠΕ Ιατρών, θέσεις: τρεις (3)
γ) Κλάδος ΠΕ Οδοντιάτρων, θέσεις: μία (1)
δ) Κλάδος ΠΕ Κοινωνιολόγων, θέσεις: τρεις (3)
ε) Κλάδος ΠΕ Εγκληματολόγων, θέσεις: δύο (2)
στ) Κλάδος ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας, θέσεις: δύο (2)
ζ) Κλάδος ΠΕ Ψυχολόγων, θέσεις: τρεις (3)
Κατηγορία ΤΕ
α) Κλάδος ΤΕ Διοικητικού- Λογιστικού, θέσεις: έξι (6)
β) Κλάδος ΤΕ Πληροφορικής, θέσεις: μία (1)
γ) Κλάδος ΤΕ Μηχανικών, θέσεις: τρεις (3)
δ) Κλάδος ΤΕ Υγείας Πρόνοιας, ειδικότητας Κοινωνικής Εργασίας, θέσεις: τέσσερις (4)
ε) Κλάδος ΤΕ Υγείας Πρόνοιας, ειδικότητας Νοσηλευτικής, θέσεις: έξι (6)
Κατηγορία ΔΕ
α) Κλάδος ΔΕ Διοικητικού-Λογιστικού, θέσεις: έξι (6)
β) Κλάδος ΔΕ Τεχνικού, θέσεις: τέσσερις (4)
γ) Κλάδος ΔΕ Οδηγών, θέσεις: τρεις (3)
δ) Κλάδος ΔΕ Νοσηλευτικής, θέσεις: δύο (2)
ε) Κλάδος ΔΕ Φύλαξης, θέσεις: εκατόν τρεις (103)
στ) Κλάδος ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης, θέσεις: ενενήντα οκτώ (98).