Home > νέα > Μετεωρολογικό σταθμό και σύστημα προειδοποίησης πλημμυρών προμηθεύεται ο Δήμος Νευροκοπίου

Μετεωρολογικό σταθμό και σύστημα προειδοποίησης πλημμυρών προμηθεύεται ο Δήμος Νευροκοπίου

Μετεωρολογικό σταθμό  και

σύστημα προειδοποίησης  πλημμυρών

προμηθεύεται ο Δήμος Νευροκοπίου

Στο πλαίσιο της σύμβασης που έχει υπογράψει ο Δήμος με το ΔΙΠΑΕ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ φαινόμενα στην περιοχή του Νομού Δράμας, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην περιοχή της υπαίθρου. Τα προβλήματα είναι συχνά, κάθε φορά που υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα. Πολλές φορές βλέπουμε ότι ο κάμπος του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου πλημμυρίζει συχνά, με αποτέλεσμα να έχουν κινδυνεύσει σε μεγάλο βαθμό οι καλλιέργειες της πατάτας, ενώ τελευταία απειλήθηκαν ακόμα και οικισμοί και κατοικίες.

Τελευταίο παράδειγμα, οι φετινές πλημμύρες σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου, όπου κινδύνευσαν εκ νέου καλλιέργειες, αλλά ακόμα και σπίτια σε ορισμένους οικισμούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έκλεισαν ακόμα και δρόμοι.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είχαμε δημοσιεύσει και στις 2 Φεβρουαρίου 2021, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), έχουν υπογράψει σχετική σύμβαση για μια υδρολογική μελέτη στην περιοχή.

Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο Δρ. Γιώργος Ζαΐμης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, αναπληρωτής διευθυντής στη Έδρα Unesco Con-E-Ect.

Giorgos Zaimis02

Όπως είχε τονίσει τότε στον «Π.Τ.» ο κ. Ζαΐμης, πρόκειται για μια «προκαταρκτική μελέτη, για να δούμε τους υδάτινους πόρους της περιοχής Νευροκοπίου. Επίσης θέλουμε να δούμε το ζήτημα των πλημμυρών και άλλων παρόμοιων φαινομένων. Δεν θα γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, αλλά θεωρούμε ότι είναι μια σημαντική μελέτη, η οποία θα μας δώσει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους υδάτινους πόρους της περιοχής και με βάση αυτή τη μελέτη, μπορούν να γίνουν μελέτες και δράσεις για τη σωστή διαχείριση των υδάτων».

Σύστημα προειδοποίησης πλημμυρών

Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, αποφάσισε την έγκριση της εκτέλεσης της προμήθειας δύο μετεωρολογικών σταθμών (τηλεμετρικοί), και ενός συστήματος προειδοποίησης πλημμύρας. Το σύνολο της αξίας έχει προϋπολογισμό 16.960 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ και γίνεται με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

Αναλυτικότερα, ο κάθε μετεωρολογικός σταθμός έχει καθαρό κόστος 5.930 ευρώ, ενώ ο σταθμός μέτρησης στάθμης των υδάτων, κοστίζει 5.100 ευρώ και τα ποσά αυτά θα καλυφθούν από τακτικά έσοδα του Δήμου Κ. Νευροκοπίου.

KYRIAKIDHS DHMARXOS NEVROKOPIOY1

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» χθες, ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, εξήγησε ότι η προμήθεια των ανωτέρω γίνεται στο πλαίσιο της υδρολογικής μελέτης που διενεργεί το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας του ΔΙΠΑΕ και ο κ. Ζαΐμης, και τόνισε ότι, «τόσο οι δύο μετεωρολογικοί σταθμοί όσο και το σύστημα προειδοποίησης πλημμύρας, θα τοποθετηθούν σε σημεία που θα υποδείξουν οι επιστήμονες, ούτως ώστε και να μετράμε το τι νερό πέφτει. Επίσης, θα μπορούμε να δούμε τον όγκο του νερού που θα έρχεται σε ένα σημείο που θέλουμε, αλλά και να προειδοποιεί σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο Δήμο, σε περίπτωση που αυξάνονται τα ύδατα το σημείο που μας ενδιαφέρει».

Όπως διευκρινίζει ο δήμαρχος, «αυτό προφανώς θα βοηθήσει σημαντικά, σε περίπτωση που δούμε ότι υπάρχει αυξημένη τάση των υδάτων στα σημεία που θέλουμε και θα μπορούμε να προετοιμαζόμαστε καλύτερα. Δηλαδή και μερικές ώρες ακόμα πριν να κερδίσουμε, είναι κέρδος για τον κόσμο».

Ερωτώμενος για τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, ο κ. Κυριακίδης επισημαίνει ότι, «ο Δήμος κάνει τον καθαρισμό των χειμάρρων όσο μπορούμε εντός των οικισμών που είναι και αρμοδιότητά μνας, και περιμένουμε το μεγάλο έργο της Περιφέρειας, που θα είναι ο καθαρισμός του κεντρικού χειμάρρου από το Νευροκόπι μέχρι τα Λευκόγεια».

Έργα της Περιφέρειας

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας για την περιοχή του λεκανοπεδίου, ο «Π.Τ.» είχε δημοσιεύσει στις 7 Φεβρουαρίου 2021, ότι πρόκειται για ένα έργο κατασκευής αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή Δ.Κ. Οχυρού στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου. 100.000 ευρώ, μια αντιπλημμυρική τάφρο στο αγρόκτημα Βώλακα. 80.000 ευρώ και συντήρηση και αποκατάσταση των χειμάρρων Χρυσοκεφάλου – Λευκογείων Κ. Νευροκοπίου 500.000 ευρώ καθώς επίσης και συντήρηση και αποκατάσταση τμημάτων των χειμάρρων Βαθυτόπου – Κ. Βροντούς – Κ. Νευροκοπίου 800.000 ευρώ.