Home > νέα > Μέτρα στήριξης για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους ζητούν οι ξενοδόχοι της Δράμας

Μέτρα στήριξης για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους ζητούν οι ξενοδόχοι της Δράμας

Μέτρα στήριξης για την επιβίωση

των επιχειρήσεών τους ζητούν

οι ξενοδόχοι της Δράμας

Συναντήσεις της  Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας με τους βουλευτές της Δράμας

 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ με τους βουλευτές του Νομού Δράμας, πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Ένωσης με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Καλλία, την κα. Μιχαηλίδου και τον κ.Τζαμτζή, συναντήθηκαν με τους βουλευτές κ. Μπλούχο, κ. Ξανθόπουλο και κα. Κεφαλίδου.

Οι συναντήσεις αυτές έγιναν την περασμένη Παρασκευή 26 Μαρτίου, και συζήτησαν προβλήματα του τουριστικού κλάδου της περιοχής, αντάλλαξαν απόψεις για την επίλυση αυτών και ενημέρωσαν τους βουλευτές για το αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στην επόμενη μέρα των τουριστικών μονάδων.

Μέτρα στήριξης

Οι κύριες συζητήσεις αφορούσαν τα μέτρα στήριξης καθώς και οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι σε μια περίοδο που τα ξενοδοχεία λειτουργούν χωρίς πελάτες έχοντας ήδη τεράστια ζημιά με τα έξοδα συντήρησης.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε το θέμα της απαλλαγής των δημοτικών τελών από τα ξενοδοχεία για όλη την περίοδο της πανδημίας, καθώς και η τροποποίηση του νόμου περί κύριων και μη κύριων χώρων στις ξενοδοχειακές μονάδες. Συζητήθηκε επίσης ο φόρος παρεπιδημούντων που επιβάλλεται σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την επιβίωση των ξενοδοχείων.

Όπως τονίστηκε μάλιστα, ένα κενό που δημιουργείται, αφορά το πρόγραμμα επιδότησης δαπανών, από το οποίο εξαιρούνται μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους (διόλου αμελητέος αριθμός στην επικράτεια), που καλούνται να πληρώσουν εξ ολοκλήρου δαπάνες την στιγμή που οι υπόλοιποι επιδοτούνται.

Σημείωσαν επίσης ότι, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να οριστούν κριτήρια ένταξης όπως για παράδειγμα το υψόμετρο όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, καθώς επίσης να οριστεί μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης ώστε να μπορούν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενταχθούν.

Χ.Κεφαλίδου-Α.Καλλίας-Ε.Μιχαηλίδη- Σ.Τζαμτζης

Η βουλευτής Δράμας κα. Χ. Κεφαλίδου με τους κ.κ. Α. Καλλία, Ε. Μιχαηλίδη και Σ. Τζαμτζη

Η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και «τουρισμός για όλους», καθώς παρατηρείται η μερική αξιοποίηση αυτών, προτείνοντας την στόχευση στην ηπειρωτική χώρα και την ενίσχυση των δικαιούχων με επιδότηση μετακίνησης προκειμένου να μην χάνεται μέρος του ποσού που δικαιούνται.

Στη συνέχεια των συζητήσεων οι βουλευτές ενημερώθηκαν για την ένταξη της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας σε δύο συνεργατικά προγράμματα LEADER, όπου ανέλαβε την διαχείριση και την κατάθεση των φακέλων στην αρμόδια αρχή. Ενημερώθηκαν επίσης, για τις δράσεις που πραγματοποίησε η Ένωση κατά την περίοδο 2016-2020 για την προβολή της Δράμας καθώς και την ανάγκη της ανάδειξης και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής με πιστοποίηση πεζοπορικών μονοπατιών και πεδίων αναρρίχησης και αιωροπτερισμού. Σκοπός αυτού είναι η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων για τις ειδικές μορφές τουρισμού και η δημιουργία δομημένων προγραμμάτων για την εκπαίδευση επισκεπτών στον εναλλακτικό τουρισμό.

Α.Καλλίας- Κ. Μπλούχος

Ο κ. Α. Καλλίας με τον βουλευτή κ. Κ. Μπλούχο

Άλλο ένα θέμα συζήτησης ήταν η ανάγκη δημιουργίας ενός τοπικού χωροταξικού για τον τουρισμό προκειμένου να υπάρχει στόχευση σε προβολή και υποδομές, καθώς τα τελευταία χρόνια – όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας – ο νομός μας μένει έξω από κάθε πρόγραμμα προβολής της περιφέρειας, πράγμα για το οποίο η Ένωση έχει έρθει πολλές φορές σε ρήξη χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα, όπως εξήγησε.

Σ.Τζαμτζής-Θ.Ξανθοπουλος-Α.Καλλίας

Από αριστερά οι κ.κ. Σ. Τζαμτζής, Θ. Ξανθοπουλος, βουλευτής Δράμας και Α. Καλλίας

Τέλος, ειδική αναφορά έκαναν σε ένα θέμα που απασχολεί όλους, αυτό της περιβαλλοντικής προστασίας από οιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να βλάψει το φυσικό κάλλος της περιοχής μας και να έχει βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στο οικοσύστημα, αναφερόμενοι ουσιαστικά στο ζήτημα των ανεμογεννητριών στην περιοχή ανάμεσα στο Δήμο Παρανεστίου και το Δήμο Ξάνθης.