Home > νέα > Μη διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος για τις ΔΕΥΑ των Δήμων► Η επιστολή της ΔΕΥΑ Δήμου Δράμας και τα βήματα της Ένωσης ΔΕΥΑ

Μη διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος για τις ΔΕΥΑ των Δήμων► Η επιστολή της ΔΕΥΑ Δήμου Δράμας και τα βήματα της Ένωσης ΔΕΥΑ

Απειλείται άμεσα η βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα

Μη διαχειρίσιμο το ενεργειακό

κόστος για τις ΔΕΥΑ των Δήμων

► Η επιστολή της ΔΕΥΑ Δήμου Δράμας και τα βήματα της Ένωσης ΔΕΥΑ

► Προειδοποίηση από την Ένωση ΔΕΥΑ για λύση του προβλήματος σε εύλογο χρονικό διάστημα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ των ΔΕΥΑ σε όλους τους Δήμους της χώρας, ολοένα και εντείνεται καθημερινά. Όσο περνάει ο καιρός – χωρίς να γίνεται κάτι ουσιαστικό – οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) σε όλη τη χώρα, βλέπουν μπροστά τους τον εφιάλτη του ενεργειακού κόστους να απειλεί τη βιωσιμότητά τους.

Αν μπορεί να υποθέσει κανείς, ότι η ΔΕΥΑ του Δήμου Δράμας είναι μια βιώσιμη επιχείρηση που προσπαθεί να προσφέρει όσο το δυνατό καλύτερες υπηρεσίες ύδρευσης στους δημότες της, δεν σημαίνει ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των νέων λογαριασμών ρεύματος από τη ΔΕΗ.

Το υπέρογκα αυξημένο ενεργειακό κόστος σε όλη τη χώρα και η πρόσθεση της λεγόμενης ρήτρας αναπροσαρμογής από τη ΔΕΗ στους λογαριασμούς ρεύματος, τριπλασιάζει το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ.

Όπως έχει ήδη δημοσιεύσει το «Πρωινός Τύπος» σχετικά μ’ αυτό και σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της κ. Χατζηγιάννη, αν η ΔΕΥΑ Δράμας μέχρι πρόσφατα πλήρωνε ένα λογαριασμό ρεύματος 1.500.000 ευρώ το χρόνο, με τους νέους υπέρογκα αυξημένους λογαριασμούς, θα πληρώνει περίπου 4.500.000 ευρώ. Ένα κόστος το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να πληρωθεί. Αλλά και αν πληρωθεί για να μην  υπάρχουν οφειλές προς τη ΔΕΗ, τότε αυτό θα σημάνει στην ουσία τη μη βιωσιμότητας της επιχείρησης.

Σε όλη τη χώρα, είναι λίγες οι ΔΕΥΑ εκείνες που σήμερα δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Το κυριότερο πρόβλημα όμως σ’ αυτή την  υπόθεση, είναι η αναγκαιότητα βιωσιμότητας των Δημοτικών Επιχειρήσεων και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσουν την τιμή του κυβικού προς τους καταναλωτές ύδρευσης, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς.

Επί της ουσίας, αν οι ΔΕΥΑ μέχρι σήμερα είναι κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων που προσφέρουν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές το νερό που πίνουμε, αυτό σημαίνει ότι θα μετατραπούν σε εισπρακτικούς μηχανισμούς για το λογαριασμό του ρεύματος. Αρκεί να σκεφτούμε ότι, οι ΔΕΥΑ χρησιμοποιούν 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα ενεργοβόρα μηχανήματα που δουλεύουν με ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι διαμαρτυρίες

Τόσο η ΔΕΥΑ της Δράμας, αλλά και άλλες από άλλους Δήμους, έχουν στείλει σχετικές επιστολές διαμαρτυρίας στους βουλευτές των Νομών όπως και στη Δράμα, αλλά και προς τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών. Μέχρι σήμερα όμως δεν υπάρχει  καμιά επίσημη απάντηση από τους υπουργούς, πώς θα μπορούσε να διευθετηθεί αυτή η άσχημη κατάσταση.

Στο πλαίσιο των κινήσεών της, η Ένωση των ΔΕΥΑ της χώρας, συνεδρίασε εκ νέου τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, με αποκλειστικό θέμα τις αυξήσεις του τιμολογίου του ρεύματος που καθιστούν μη διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. και απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Το Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. αποφάσισε να εντείνει τον θεσμικό διάλογο με τα συναρμόδια Υπουργεία, να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία να εκφράζει την αγωνία του για την άρνηση της Πολιτείας να αποδεχθεί τις δίκαιες και ορθολογικές λύσεις που προτείνει η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης αυτής, το ΔΣ της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., προειδοποιεί ότι, εφόσον οι θεσμικές της προσπάθειες δεν τελεσφορήσουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα κλιμακώσει τις ενέργειές της με την συμμετοχή, την στήριξη και την υποστήριξη των Δ.Ε.Υ.Α. – μελών της με άμεσο και προφανή στόχο να διασφαλισθεί η βιωσιμότητά τους προς όφελος του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των πολιτών της χώρας μας.

Επίσης, το Δ.Σ. αποφάσισε να προτείνει στις Δ.Ε.Υ.Α. να δώσουν στο θέμα του ενεργειακού κόστος την μέγιστη δυνατή δημοσιότητα, να συζητήσουν εκτενώς το θέμα του ενεργειακού τους κόστους στα Δ.Σ. τους τα οποία να εκδώσουν ανάλογες με την ανακοίνωση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ανακοινώσεις , και να ενημερωθούν τα οικεία Δημοτικά Συμβούλια, καθώς και οι τοπικοί βουλευτές και οι ΠΕΔ.

Τέλος η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. λόγω της σπουδαιότητας του θέματος θα ζητήσει την συνδρομή της ΚΕΔΕ και θα συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση στην Αθήνα περί τα τέλη Μαρτίου.

Δυσβάσταχτο το κόστος

Σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία από 50 Δ.Ε.Υ.Α. για τους μήνες Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο στη Χαμηλή Τάση,  για ηλεκτρική ενέργεια που κόστισε 13 εκατ. ευρώ, οι Δ.Ε.Υ.Α. καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 8 εκατ. ευρώ.

Ενώ για τους μήνες Νοέμβριο μέχρι Δεκέμβριο στην Μέση Τάση, για ηλεκτρική ενέργεια που κόστισε 1,7 εκατ. ευρώ οι Δ.Ε.Υ.Α. καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 4 εκατ. ευρώ.

Το ενεργειακό αυτό κόστος δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο από καμία Δ.Ε.Υ.Α. και δεν μπορεί να συμπιεσθεί με κανένα τρόπο διότι οι εγκαταστάσεις που λειτουργούν (γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, αφαλατώσεις) είναι ενεργοβόρες, ενώ ο ενεργειακός τους σχεδιασμός για την «πράσινη μετάβαση» απαιτεί χρόνο, «χώρο» σε ένα δίκτυο που όμως είναι κορεσμένο και χρηματοδότηση που δεν έχει ακόμα διασφαλισθεί από την Πολιτεία.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από τον Σεπτέμβριο του 2021 ενημέρωσε  την πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων (Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας) για τους σοβαρούς κινδύνους από την αύξηση του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. και ανέδειξε τεκμηριωμένα το θέμα, ενώ επεξεργάσθηκε δίκαιες και ορθολογικές λύσεις οι οποίες συζητήθηκαν διεξοδικά στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. στην Αθήνα, στις 12 Νοεμβρίου 2021 παρόντος του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα. Ειδικότερα, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ζήτησε για να αντιμετωπισθεί από τις Δ.Ε.Υ.Α. η αύξηση των τιμής του ρεύματος, να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ.