Home > νέα > Μια έκθεση με Δραμινά προϊόντα στο Μετρό της Αθήνας, η πορεία του Lab-40 και των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Δράμα-Οι προκλήσεις και οι δράσεις του Επιμελητηρίου Δράμας κατά το 2023

Μια έκθεση με Δραμινά προϊόντα στο Μετρό της Αθήνας, η πορεία του Lab-40 και των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Δράμα-Οι προκλήσεις και οι δράσεις του Επιμελητηρίου Δράμας κατά το 2023

Δηλώσεις του προέδρου κ. Γεωργιάδη

Οι προκλήσεις και οι δράσεις

του Επιμελητηρίου Δράμας

κατά το 2023

Μια έκθεση με Δραμινά προϊόντα στο Μετρό της Αθήνας, η πορεία του Lab-40 και των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΤΙΣ προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις της Δράμας, αλλά και για τη δράση του Επιμελητηρίου εντός του 2023, αναφέρθηκε χθες Τετάρτη 4 Ιανουαρίου σε συνέντευξη Τύπου, ο  πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης.

Αρχικά σημείωσε ότι «το 2023 είναι μια χρονιά ορόσημο, κατά την οποία οι προκλήσεις θα είναι σίγουρα μπροστά μας. Κι αυτές οι προκλήσεις έχουν να κάνουν κυρίως με την παγκόσμια οικονομία» και τόνισε ότι «το μήνυμα του Επιμελητηρίου Δράμας, είναι ότι, θα πρέπει με αισιοδοξία να πορευτούμε και με ένα σωστό σχεδιασμό, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα προβλήματα που θα έρθουν μπροστά μας».

Αναφέρθηκε ακόμα στη σημαντικότητα να υπάρξει στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε βάθος, καθώς τα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης και γενικότερα η αποσταθεροποίηση που παρουσιάζεται διεθνώς στην οικονομία, δημιουργούν ζητήματα βιωσιμότητας κυρίως των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε τοπικό επίπεδο, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν αυτά τα έργα τα οποία εξαγγέλθηκαν το ταχύτερο, στο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουν ορίσει τα τεύχη δημοπράτησης, εννοώντας τους κάθετους άξονες Δράμας – Καβάλας και Δράμας – Αμφίπολης.

Σύνδεση με το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της σύνδεσης των επιχειρήσεων της Δράμας με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση «να συνδεθεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στο δίκτυο, είτε παράγοντας ρεύμα, είτε αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό τους. Σήμερα υπάρχουν δυσκολίες, καθώς το δίκτυο και οι υποσταθμοί είναι κορεσμένοι και επομένως θα πρέπει να υπάρξει ταχύτατα μια βελτίωση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας».

Όπως είπε, υπάρχουν πολλοί επενδυτές επίσης στο χώρο της ενέργειας, οι οποίοι περιμένουν να υλοποιήσουν συνδεόμενοι στους υποσταθμούς. «Αυτό όμως για να γίνει, θα πρέπει να υπάρξει συνολική αναβάθμιση του δικτύου. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει αρκετά χρήματα για να προχωρήσει γρηγορότερα στο σχεδιασμό της αναβάθμισης του δικτύου».

Δράσεις του 2023

Αναφερόμενος στις δράσεις που ετοιμάζονται για το 2023, στο επόμενο διάστημα προγραμματίζεται μια μεγάλη έκθεση προϊόντων και επιχειρήσεων της Δράμας, αλλά και της Περιφέρειας ΑΜΘ, στο Μετρό της Αθήνας στο Σύνταγμα.

Ο χρόνος θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τα έξι Επιμελητήρια της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, για επιχειρήσεις της ΑΜΘ που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο της αγροτοδιατροφής. «Ο χώρος του Μετρό του Συντάγματος έχει μια τεράστια επισκεψιμότητα και είναι πολύ καλό να προβληθεί η περιοχή και τα προϊόντα μας», σημείωσε.

Ενημέρωση για επενδυτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία

Μια άλλη δράση του Επιμελητηρίου, είναι η συνεχής ενημέρωση για όλα τα επενδυτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν τις επιχειρήσεις, σε συνεργασία είτε με τις διαχειριστικές αρχές, με τον ΕΦΕΠΑΕ, και ανάλογες υποστηρικτικές εταιρείες επάνω στα θέματα των επιχειρήσεων.

«Η δεύτερη κατεύθυνση αυτής της δράσης, έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρήσεων και ενημέρωσή τους, σε ζητήματα που αφορούν τη δεύτερη ευκαιρία στον Πτωχευτικό Κώδικα, αλλά και όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη έχουμε στήσει το Help desk κινούμαστε σ’ αυτή την κατεύθυνση ενώ θα υπάρξουν και συνολικές ενημερώσεις με ανάλογες ημερίδες», είπε.

Το LAB-40

Αναφερόμενος στο Lab-40, είπε ότι έχει πετύχει τους στόχους τους, και ήδη στις 11 Ιανουαρίου, προχωράει ο τέταρτος κύκλος με το Εργαστήριο Μεντόρων. Όπου, οι start up αυτού του κύκλου, θα παρουσιάσουν τις ιδέες του σε ένα demo day, μια ημέρα παρουσίασης των ιδεών τους, σε μέντορες οι οποίοι θα παρέμβουν ουσιαστικά στην ιδέα βελτιώνοντάς την ή να βοηθήσουν προς την υλοποίησή της.

«Το Lab-40 έχει πιάσει τους στόχους του, έχει υπερβεί κατά πολύ τις 40 ομάδες τις οποίες είναι αρχικά ως σχέδιο. Ουσιαστικά στην όλη διαδικασία συμμετέχουν πάνω από 80 άτομα μαζί με τους μέντορες και όσους συμβάλλουν σ’ αυτό», σημείωσε.

Ημερίδα για fake news

Επίσης, το Επιμελητήριο Δράμας θα συμμετέχει σε μια μεγάλη ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιανουαρίου, σε συνεργασία με τους δημοσιογράφους που είναι διαπιστευμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με τα λεγόμενα fake news που απασχολούν τόσο την τοπική κοινωνία όσο και την παγκόσμια κοινότητα.

Το Επιμελητήριο Δράμας συμμετέχει με μία start up στην εκδήλωση αυτή, η οποία έχει δημιουργήσει και παράγει μια εφαρμογή, η οποία ελέγχει αν αυτό το οποίο δημοσιοποιείται είναι fake news και μιλάμε κυρίως για το διαδίκτυο.

Συμμετοχές σε εκθέσεις

Τέλος, σχεδιάζεται μια σειρά από συμμετοχές σε διάφορες εκθέσεις μέσω συνεργασιών, είτε με την Κεντρική Ένωση στο εσωτερικό και το εξωτερικό. «Η εξωστρέφεια την οποία επιδεικνύει το Επιμελητήριο Δράμας είναι σαφώς πρώτος στόχος  για μας, και πιστεύουμε ότι ειδικά στο της αγροδιατροφής, ανοίγονται μεγάλες ευκαιρίες», σημείωσε ενώ είπε ότι, «σε συνεννόηση με το Επιμελητήριο Καβάλας και με την Περιφέρεια ΑΜΘ, γίνεται προσπάθεια να δούμε την αξιοποίηση του εκθεσιακού χώρου της Καβάλας, στα πλαίσια μια έκθεσης μαρμάρου στην περιοχή για όσους ενδιαφέρονται και ίσως και δομικών υλικών. Τέτοιες κοινές ενέργειες μόνο να προσθέσουν μπορούν. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει και ένα αντίστοιχο κονδύλιο από την πλευρά της Περιφέρειας ΑΜΘ».