Home > Πρώτο Θέμα > Μια επιτυχημένη άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Κέντρο Υγείας Δράμας-Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Δράμας μιλάει στον «Π.Τ.»

Μια επιτυχημένη άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Κέντρο Υγείας Δράμας-Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Δράμας μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Δράμας μιλάει στον «Π.Τ.»

Μια επιτυχημένη άσκηση

της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

στο Κέντρο Υγείας Δράμας

Σύμφωνα με το σενάριο είχαμε φωτιά στο κτιριακό συγκρότημα του Κέντρου Υγείας και διάσωση ατόμων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ επιτυχημένη άσκηση, με κατάσβεση φωτιάς και διάσωση ατόμων, πραγματοποίησε χθες το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας. Συμμετοχή στην άσκηση είχαν και τα δύο Πυροσβεστικά Κλιμάκια του Νομού Δράμας, Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου.

Σύμφωνα με το σενάριο, υπήρχε φωτιά που ξέσπασε στους ημιυπόγειους χώρους του Κέντρου Υγείας Δράμας, εκεί όπου βρίσκεται το Φυσιοθεραπευτήριο στην κάτω πλευρά. Μια υπάλληλος του Κ.Υ. καλεί άμεσα Πυροσβεστική, Αστυνομία και ΕΚΑΒ, καθώς υπάρχει και άτομο που έχει τραυματιστεί και είναι εγκλωβισμένο.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στις 09.00 το πρωί της Πέμπτης χθες και εξελίχθηκε μπροστά από την κεντρική είσοδο του Κ.Υ. Δράμας, επί της οδού Αγαμέμνονος, σε πραγματικό χρόνο και πραγματικές συνθήκες. Για παράδειγμα, δεν υπήρχε καμιά απολύτως μετακίνηση κανενός οχήματος ή μοτοσυκλέτας που ήταν σταθμευμένα μπροστά, ούτε υπήρξε κάποια προετοιμασία ως προς το ζήτημα πιθανόν εμποδίων που θα συναντούσαν για παράδειγμα οι πυροσβέστες.

Στόχος ήταν, όπως τόνισε στον «Π.Τ.» ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Δράμας κ. Πασχάλης Χουρτερίδης, «οι συνθήκες να είναι όσο πιο πραγματικές γίνεται, με όλα τα πιθανά εμπόδια».

Η εκκίνηση της άσκησης έγινε όταν υπήρξε έντονος καπνός από τον χώρο του Φυσιοθεραπευτηρίου, ενώ αμέσως μια υπάλληλος του Κέντρου Υγείας κάλεσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αναφέροντας το συμβάν, τον τόπο του συμβάντος, έδωσε όνομα, εξήγησε σύντομα την κατάσταση. Στη συνέχεια ενημέρωσε ΕΚΑΒ και Αστυνομία.

Σε πολύ σύντομο χρόνο έφτασαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής και αμέσως οι άνδρες άπλωσαν μάνικες, φόρεσαν μάσκες και οξυγόνα και όρμησαν εντός του χώρου. Οι ασύρματοι δούλευαν συνεχώς δίνοντας οδηγίες, ενώ ταυτόχρονα έγινε εκκένωση του κτιρίου από τους εργαζόμενους και επισκέπτες του χώρου.

Οι πυροσβέστες έκαναν όλα όσα προβλέπονται σε μια τέτοια περίπτωση, ενώ μια άλλη ομάδα εισήλθε στο κτίριο και προχώρησε στη διάσωση μιας εργαζόμενης. Της παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και σε πολύ λίγο χρόνο είχε ήδη μεταφερθεί έξω, ενώ οι υπόλοιποι έσβησαν τη φωτιά!

Χαρακτηριστικό είναι πάντως το γεγονός ότι, από την στιγμή που ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, το ασθενοφόρο άργησε να έρθει και εμφανίστηκε μετά από 15 λεπτά περίπου.

Στην σημαντική αύτη άσκηση σε πραγματικές σχεδόν συνθήκες, γύρω από το Κέντρο Υγείας είχαν παραταχθεί στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας προκειμένου να παρακολουθήσουν την άσκηση, οι εργαζόμενοι του Κ.Υ. που συμμετείχαν στην εκκένωση, και πλήθος κόσμου που δεν γνώριζε τι πραγματικά συμβαίνει και τελικά έμειναν εκεί για να δουν από κοντά την άσκηση.

Χουρτερούδης: Ο πυροσβέστης πρέπει να είναι σε εγρήγορση 24ωρες

Στον χώρο της άσκησης παραβρέθηκε ο «Πρωινός Τύπος», όπου ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Δράμας κ. Πασχάλης Χουρτερούδης, μίλησε στην εφημερίδα μας, επισημαίνοντας ότι η άσκηση έγινε «στα πλαίσια της Δια Βίου Εκπαίδευσης των πυροσβεστών. Κάθε χρόνο έχουμε μια τριήμερη άσκηση των υπαλλήλων μας και αφορά σε διάφορα πεδία».

Όπως τόνισε ο κ. Χουρτερούδης, «αυτή τη φορά έχουμε φωτιά στο χώρο του Κέντρου Υγείας Δράμας, ενώ το σενάριο προβλέπει διάσωση κάποιων εγκλωβισμένων ατόμων, κατάσβεση της πυρκαγιάς, έλεγχο του χώρου για δεύτερο πιθανόν εγκλωβισμένο, έλεγχο για πιθανές αστοχίες στο σύστημα πυρόσβεσης του κτιρίου και προχωρώντας βλέπουμε και διαβαθμίζουμε το συμβάν».

Ερωτώμενος για το ποιες άλλες υπηρεσίες συμμετέχουν στην συγκεκριμένη άσκηση, ο κ. Χουρτερίδης σημειώνει ότι, «υπάρχει ακόμα η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, το ΕΚΑΒ, οι υπάλληλοι της ομάδας πυρόσβεσης και πυρασφάλειας του Κέντρου Υγείας, λοιποί φορείς της Περιφέρειάς μας, τα δύο Πυροσβεστικά Κλιμάκια Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου και όλοι οι υπάλληλοι της Π.Υ. Δράμας».

Όπως εξηγεί επίσης, «υπάρχουν άτομα της Π.Υ. Δράμας ως θεατές, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε άλλες ασκήσεις τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να βλέπουν πως εξελίσσεται η άσκηση».

Αναφορικά με το τριήμερο της άσκησης, ο κ. Χουρτερούδης κάνει γνωστό ότι, «την πρώτη μέρα η άσκηση περιλάμβανε πυρκαγιά σε υβριδικά αυτοκίνητα με μπαταρία, μετά είχαμε πυρκαγιά σε φωτοβολταϊκά πάνελ, διασώσεις ατόμων σε γενικότερο επίπεδο, όπου η συνδρομή του ήταν αρκετά χρήσιμη και καίρια για την ενημέρωσή μας και την εκπαίδευση, ενώ χρησιμοποιήσαμε απινιδωτές, κάναμε την εξάσκησή μας και παρείχαμε τη βοήθειά μας».

Στην ερώτηση για το κατά πόσο σημαντικές είναι αυτές οι ασκήσεις για τα στελέχη της Π.Υ. ο ίδιος διευκρινίζει: «Στα πλαίσια της Δια Βίου Εκπαίδευσης, ένας πυροσβέστης, πάντα, καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, οφείλει να είναι σε εγρήγορση και επαγρύπνηση για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να εκπαιδεύεται. Και γι’ αυτό το λόγο εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας».