Home > Αρθρα > Μία γυναίκα επιστήμονας στην υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης Άρθρο της Ιατρού Ευαγγέλογλου Δέσποινας

Μία γυναίκα επιστήμονας στην υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης Άρθρο της Ιατρού Ευαγγέλογλου Δέσποινας

Μία γυναίκα επιστήμονας

στην υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης

Άρθρο της Ιατρού Ευαγγέλογλου Δέσποινας

 

 

Σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα και κυρίως για την περιοχή μας έλαβα την συνειδητοποιημένη απόφαση να θέσω την υποψηφιότητά μου στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης με το συνδυασμό της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης» με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Μέτιο. Είμαι ιατρός Μικροβιολόγος-Βιοπαθολόγος και διατηρώ τα τελευταία δέκα χρόνια μικροβιολογικό εργαστήριο στην πόλη μας.

Η ενασχόληση με τα κοινά δεν αποτελεί για μένα ένα πρωτόγνωρο γεγονός, καθώς είμαι ενεργό μέλος των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων, τόσο του Συνδέσμου Εργαστηριακών Δράμας και του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας όσο και ως υπεύθυνη Τομεάρχης Υγείας στη ΝΟΔΕ Δράμας τα τελευταία χρόνια. Όπως αντιλαμβάνεστε ανήκω στους ανθρώπους που με διακατέχει ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.

Επίσης, ως έγγαμη γυναίκα που δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας αντιλαμβάνομαι πως η σύγχρονη γυναίκα για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα της προσωπικής της καταξίωσης και κοινωνικής της ανέλιξης έχει αφενός την υποχρέωση να επιτελέσει μια σειρά από πολλούς και διαφορετικούς ρόλους εντός και εκτός του θεσμού της οικογένειας και αφετέρου οφείλει να καταβάλλει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με αυτά που πράττει την ίδια ώρα ένας άντρας. Το ίδιο βέβαια και σε μεγαλύτερο βαθμό φαίνεται να ισχύει και για το χώρο της πολιτικής, όπου παρατηρείται πλημμελής εκπροσώπηση των γυναικών, αν και οι τελευταίες με τα χαρακτηριστικά της ψύχραιμης και νηφάλιας αντιμετώπισης θα μπορούσαν να προσφέρουν λύσεις σε αδιέξοδες καταστάσεις της σύγχρονης πραγματικότητας.

Όσον αφορά στο ειδικότερο θέμα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση πως ο Νομός μας τα τελευταία χρόνια μειονεκτεί σε υποδομές και έργα ανάπτυξης σε σχέση με τους υπόλοιπους Νομούς της ΑΜΘ. Ήδη ο κ. Μέτιος στην παρουσίαση του προγράμματός του εξήγγειλε ένα σχέδιο 334 έργων και δράσεων κοστολογημένο και εφαρμόσιμο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που μπορεί να δώσει νέα κατεύθυνση στην ευρύτερη περιοχή της ΑΜΘ και ειδικά στο Νομό μας. Θεωρώ ότι αναφορικά με την περιοχή μας ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της βιομηχανίας, των οινοποιητικών μονάδων, της εξόρυξης μαρμάρων, της γεωργικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας και του χειμερινού τουρισμού, οι οποίες άλλωστε αποτελούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου μας.

Επιπροσθέτως, θεωρώ ότι στις άμεσες προτεραιότητες συγκαταλέγεται η ταχεία οδική διασύνδεση του Νομού μας με το δίκτυο της Εγνατίας Οδού. Για την άρση της γεωγραφικής απομόνωσης της περιοχής μας αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ η βελτίωση των οδικών αξόνων που μας διασυνδέουν τόσο με τον Νομό της Καβάλας όσο και με τον αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης μέσω της περιοχής της Αμφίπολης. Για μεν πρώτο άξονα Σταυρός- Άγιος Αθανάσιος έχει ήδη εξαγγελθεί από τον κ. Μέτιο με εξαίρεση το κομμάτι Δράμα-Άγιος Αθανάσιος, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

Περνώντας σε ένα άλλο καίριο ζήτημα πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να αποκτήσει η πόλη μας Ογκολογικό Τμήμα βραχείας Νοσηλείας στο χώρο του Γενικού μας Νοσοκομείου, εφοδιασμένο με τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Είναι το λιγότερο που οφείλουμε να πράξουμε για την ανακούφιση των ασθενών και συνοδών τους, οι οποίοι καθημερινά ταλαιπωρούνται για τη λήψη των θεραπευτικών τους σχημάτων. Στον ίδιο χώρο της Υγείας η υποστελέχωση και η υποβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών του Νομού μας επιτάσσουν την ενίσχυση τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας για αποφυγή μετακινήσεων των ασθενών σε Νοσοκομεία των όμορων Νομών. Ασφαλώς, στον τομέα της Υγείας η προσωπική γνώση των προβλημάτων και οι ευρύτερες γνωριμίες μου με πρόσωπα της Κεντρικής Διοίκησης κυρίως της μελλοντικής κυβέρνησης μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχή αντιμετώπιση των εν λόγω σημαντικών ζητημάτων.

EYAGELOGLOU DESPOINA

Σε γενικές γραμμές ως γυναίκα αιρετός του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης οραματίζομαι την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας στην υπηρεσία του πολίτη. Αποτελεί στοίχημα για μένα προσωπικά να αποκτήσει ο Νομός μας την αίγλη που του αξίζει. Πιστεύω στις δυνατότητες των συμπολιτών μου και θα είμαι σε θέση να προτείνω και να δρομολογήσω λύσεις, σε συνεργασία με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς του Νομού, για την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων που αφορούν στην Καινοτομία της Επιχειρηματικότητας, στην Κοινωνική Πολιτική, στον Τουρισμό, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στον Πολιτισμό, στον Γεωκτηνοτροφικό Τομέα Παραγωγής και στην Ενέργεια.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι  η υποψηφιότητά μου στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές εγγυάται την ανιδιοτελή, διαρκή και προσηλωμένη προσπάθεια, ώστε ο Νομός Δράμας να γίνει σύγχρονος, αναπτυσσόμενος, ανταγωνιστικός και ρυθμιστής των εξελίξεων της ευρύτερης περιφέρειας ΑΜΘ. Απαιτείται συνέργεια και δυναμική εμπλοκή όλων των πολιτικών και παραγωγικών φορέων του τόπου μας για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αναχαιτίζουν και καθυστερούν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Άλλωστε, οι αρμοδιότητες της κάθε Περιφέρειας, όπως και της δικής μας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, απλώνονται σε ένα ευρύ φάσμα, που περιλαμβάνει τόσο το σχεδιασμό, το συντονισμό και την εφαρμογή των πολιτικών που άπτονται των ζητημάτων της περιοχής, όσο και επιμέρους καθήκοντα της κεντρικής διοίκησης που μπορεί να της ανατεθούν νομοθετικά και να τα υλοποιήσει προς όφελος των κατοίκων της. Επομένως, αντιλαμβάνεστε τη σημαντικότητα του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης οπότε οι αιρετοί εκπρόσωποι που επρόκειτο να εκλεγούν από τις προσεχείς εκλογές θα πρέπει να είναι άτομα με γνώση και εμπειρία για την καλύτερη ευόδωση όλων αυτών των αρμοδιοτήτων.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των δραμινών πολιτών, οι οποίοι θα είναι σε θέση να επιλέξουν τα κατάλληλα πρόσωπα, που πληρούν τις προϋποθέσεις του καλού «πολιτικού» και θεωρούνται ικανά να τους εκπροσωπήσουν επάξια στην κατεύθυνση εκπλήρωσης του επιτακτικού αιτήματος για ένα σύγχρονο, αναπτυσσόμενο και ανταγωνιστικό Νομό, τον Νομό Δράμας. Έχουμε ηθική υποχρέωση έναντι κυρίως της νέας γενιάς να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας, που όχι μόνο θα εγγυάται την παραμονή τους εδώ αλλά και θα τους προσφέρει μια νέα προοπτική για εξέλιξη της δημιουργικότητάς τους.