Home > νέα > Μιχάλης Τάσσου: «Έχω πάρει την απόφαση να είμαι χρήσιμος για τον κόσμο και όχι καλός πολιτικός…»

Μιχάλης Τάσσου: «Έχω πάρει την απόφαση να είμαι χρήσιμος για τον κόσμο και όχι καλός πολιτικός…»

Μιχάλης Τάσσου: «Έχω πάρει την απόφαση να είμαι

χρήσιμος για τον κόσμο και όχι καλός πολιτικός…»

 

Ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δράμας

με την παράταξη “Ενώνουμε τη Δράμα”, κ. Μιχάλης Τάσσου

 

 

 

Αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να διεκδικήσει μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παράταξη του κ. Μαμσάκου «Ενώνουμε τη Δράμα». Ο Μιχάλης Τάσσου, δικηγόρος της πόλης μας, ασχολείται με τα κοινά από τα φοιτητικά του χρόνια και αποτελεί πεποίθησή του ότι οι νέοι πρέπει να βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο.

Ομολογεί ότι δεν του αρέσει που οι κάτοικοι του Πανοράματος και της Λ. Στρατού δεν έχουν πεζοδρόμιο, ούτε η κατάσταση του κολυμβητηρίου και του δημοτικού σταδίου, όπως και το ότι η Δράμα δε διαθέτει δημοτικό θέατρο. Γι’ αυτό δηλώνει έτοιμος να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για έναν ποιοτικό δήμο.

Θεωρεί πως το νέο περιβάλλον, στο οποίο θα κληθεί να λειτουργήσει το επόμενο δημοτικό συμβούλιο επιβάλλει σ’ εμάς τους ψηφοφόρους να έχουμε ως κριτήριο στην κάλπη, την αξιοσύνη, αλλά και την αποδεδειγμένη δυνατότητα συνεργασίας των ανθρώπων που θα τιμήσουμε με την ψήφο μας.  

Χαρακτηρίζει αδήριτη ανάγκη την οδική σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία Οδό, αλλά παράλληλα πιστεύει ότι είναι στο χέρι μας να δώσουμε προστιθέμενη αξία στο Δήμο μας.

Αναγνωρίζει στον εαυτό του ότι ποτέ δεν ήταν καλός στα «τυπικά» που απαιτεί η πολιτική. Άλλωστε, ζητά την ψήφο των Δραμινών, όχι για να αποδείξει ότι είναι καλός πολιτικός, αλλά χρήσιμος στον κόσμο.

 

  • κ. Τάσσου, δύσκολο και απαιτητικό το αυτοδιοικητικό «περιβάλλον» που διαμορφώνεται για την επόμενη 4ετία. Παρόλα αυτά πήρατε την απόφαση να θέσετε εαυτόν στην κρίση των συνδημοτών μας στις δημοτικές εκλογές που πλησιάζουν, με τη δημοτική παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» και επικεφαλής τον κ. Μαμσάκο. Πόσο έτοιμος και αποφασισμένος είστε να δώσετε τη μάχη για έναν ισχυρό Δήμο Δράμας;

Κυρία Σταυρίδου, η απόφαση για συμμετοχή στα κοινά δεν είναι πάντα εύκολη. Σε μια εποχή που η επιβίωση του καθενός μας εξαρτάται από την εργασία του και σε μια εποχή που η επαγγελματική καταξίωση απαιτεί πλήρη αφοσίωση,  κοιτάς πίσω τι ενδέχεται να αφήσεις πριν πάρεις την τελική απόφαση συμμετοχής. Επέλεξα όμως να μην κοιτάξω πίσω, αλλά μπροστά και είδα ότι με τη συμμετοχή τους νέοι άνθρωποι μπορούν να κερδίσουν για τον Δήμο μας – και όχι μόνο- υγεία στην πολιτική ζωή του τόπου, που αποτελεί τη βάση για να μπορούμε να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο. Την πολιτική υγεία αυτή απαιτεί και η νέα αυτοδιοικητική περίοδος με όλες τις αλλαγές που φέρνει ο «Κλεισθένης». Αυτό ήταν και το κίνητρό μου.

 

  • Με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι περιορισμένη και δεν επιτρέπει τη δέσμευση – προεκλογικά – μεγαλεπήβολων έργων, ποια θεωρείτε ότι είναι τα έργα που θα πρέπει να διεκδικήσει ο Δήμος την επόμενη 4ετία, είτε με την ετοιμότητα που απαιτείται στο κομμάτι των μελετών, είτε με την εγρήγορση που πρέπει να επιδείξει στα διάφορα προγράμματα χρηματοδοτήσεων;

Η μειωμένη ετήσια κρατική ενίσχυση δημιουργεί προβλήματα στην αντιμετώπιση της αδυσώπητης καθημερινότητας και η νέα  αυτοδιοικητική περίοδος θα πρέπει να μας βρει έτοιμους για μια επαρκέστερη αντιμετώπισή της. Η δημοτική αρχή απέδειξε ότι όποτε χρειάστηκε ήταν έτοιμη. Η διεκδίκηση των μεγάλων έργων εν πολλοίς θα εξαρτηθεί και από το νέο Ευρωπαϊκό προγραμματισμό όπως θα διαμορφωθεί την επόμενη περίοδο. Η εκκίνηση εκτέλεσης του ΒΑΑ μας δίνει την ευκαιρία να συνδυάσουμε το έργο αυτό με παράλληλα μικρότερα τα οποία ως σύνολο θα αλλάξουν την εικόνα τις πόλης. Δημιουργία Πολιτιστικής – ιστορικής διαδρομής με ανάδειξη των ιστορικών μνημείων, εκμετάλλευση του στοιχείου του νερού, ανάπλαση της πλατείας μετά από διεθνή διαγωνισμό, διαμόρφωση του δημοτικού κήπου και του πάρκου των νερών της Αγ. Βαρβάρας . Ο δήμος από εκεί και πέρα έχει την ανάγκη υποδομών τόσο στην ποιότητα ζωής όσο και στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Να σας πω πιο συγκεκριμένα. Δεν μου αρέσει που οι κάτοικοι του Πανοράματος και της Λεωφόρου Στρατού δεν έχουν πεζοδρόμιο τέτοιο που να τους εξασφαλίζει άνετη και ασφαλή μετακίνηση. Δεν είμαι χαρούμενος για την κατάσταση του κολυμβητηρίου και του δημοτικού σταδίου, όπως δεν είμαι ευτυχής που η Δράμα δεν διαθέτει δημοτικό θέατρο. Θα πρέπει να στοιχίσουμε προτεραιότητες και δυνατότητες για έναν ποιοτικό δήμο.

MIXALHS TASSOU 2

 «Για όσο διάστημα θα ασχοληθώ με την πολιτική έχω πάρει την απόφαση να είμαι χρήσιμος για τον κόσμο και όχι καλός πολιτικός. Δεν έχω την απαίτηση από τους αναγνώστες σας να με πιστέψουν, τους ζητώ όμως την 26η Μαΐου να μου δώσουν την ευκαιρία με την ψήφο τους να το αποδείξω».

 

 

  • Ο «Κλεισθένης» πρόκειται να μεταβάλλει σε σημαντικό βαθμό τη δεδομένη θεσμική πραγματικότητα σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαμορφώνοντας ένα τελείως διαφορετικό τοπίο – σε οργανωτικό, διοικητικό, λειτουργικό και επιχειρησιακό επίπεδο – σε σχέση με αυτό που σήμερα υφίσταται. Θεωρείτε ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου θα μπορέσει να λειτουργήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά με τους «όρους» που επιτάσσει ο «Κλεισθένης»;

Όταν κυρία Σταυρίδου ψηφίστηκε το νέο νομικό πλαίσιο διατύπωσα τις ανησυχίες μου οι οποίες υφίστανται ακόμα. Εισάγει την ανάγκη για συνεργασίες με ένα εκλογικό σύστημα που γεννά παραταξιακές λογικές και αντιπαραθέσεις. Όμως με αυτό θα πορευτούμε. Είναι χρέος των ανθρώπων που θα απαρτίζουν το επόμενο δημοτικό συμβούλιο να συνεργαστούν να δουλέψουν μαζί στο πλαίσιο προγραμματικών συγκλίσεων. Και είναι και στο χέρι των συνδημοτών μας να τιμήσουν με την ψήφο τους ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνεργάζονται.

 

  • Κατά πόσο συμμερίζεστε την άποψη ότι ένας «απομονωμένος» Νομός όπως η Δράμα και κατ’ επέκταση οι Δήμοι του,  αδυνατεί να δώσει προστιθέμενη αξία στον τόπο; Ότι αποτελεί ανεπούλωτη πληγή για το επιχειρείν και όχι μόνο η αναμονή της Δράμας να συνδεθεί κάποια στιγμή στο μέλλον με την Εγνατία Οδό;

Δεν μου ταιριάζει η μεμψιμοιρία και έχω μάθει στη ζωή μου να ξεπερνώ τα στραβά και τις δυσκολίες. Πράγματι είναι πανθομολογούμενο ότι η οδική σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία Οδό είναι αδήριτος ανάγκη. Μπορούμε όμως παράλληλα εμείς να δώσουμε προστιθέμενη αξία στο Δήμο μας. Θα πρέπει να επανατοποθετήσουμε την πόλη μας στον χάρτη να δουλέψουμε  τα λεγόμενα placemarketing ή placebranding. Ποια είναι η ταυτότητα της Δράμας; Για ποια πράγματα είναι γνωστή η Δράμα στην Ελλάδα; Ποια είναι η κυρίαρχη εικόνα στο μυαλό κάποιου όταν ακούει την πόλη της Δράμας; ποιο είναι το διαφοροποιημένο προϊόν το οποίο διαθέτει; Με την παραπάνω συνοπτική καταγραφή των χαρακτηριστικών της Δράμας (η οποία σίγουρα επιδέχεται συμπλήρωσης), δημιουργείται το ερώτημα: «Πως θα μπορέσουμε σε ένα στρατηγικό σχέδιο να συνθέσουμε τα παραπάνω χαρακτηριστικά και να δημιουργήσουμε μία ταυτότητα, ένα ισχυρό brand για την πόλη της Δράμας»; Η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου που θα αποτελέσει τον «οδηγό» για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι υπόθεση όχι μόνο της δημοτικής αρχής αλλά ενός σχήματος στο οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι επιστημονικοί και θεσμικοί φορείς της περιοχής και οι οποίοι θα προσδώσουν στον δήμο χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν ότι μπορεί να κάνει τη Δράμα επίκεντρο.

MIXALHS TASSOU

 «Είναι χρέος των ανθρώπων που θα απαρτίζουν το επόμενο δημοτικό συμβούλιο να συνεργαστούν να δουλέψουν μαζί στο πλαίσιο προγραμματικών συγκλίσεων. Και είναι και στο χέρι των συνδημοτών μας να τιμήσουν με την ψήφο τους ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνεργάζονται».

  • Η καθαριότητα είναι ένα θέμα με το οποίο έχουμε ασχοληθεί επισταμένα ως εφημερίδα. Πάντα τονίζουμε, ότι η καθαριότητα είναι ένα στοίχημα, για το οποίο δεν μπορεί να παλέψει μόνη της μία Δημοτική Αρχή με την Υπηρεσία Καθαριότητας, αλλά μόνο αν έχει συμμάχους τους δημότες. Ποια θεωρείται ότι είναι η «συνταγή» για έναν καθαρό δήμο;
  • Το έχετε αναδείξει ορθά και έχετε καυτηριάσει εύστοχα κατά τη γνώμη μου τόσο τις επιδόσεις της δημοτικής αρχής όσο και τη συμπεριφορά μας σας πολίτες. Θα εστιάσω σε δύο άξονες. Αφενός την υποστελέχωση των υπηρεσιών  και αφετέρου την έλλειψη παιδείας όλων ημών ή των περισσοτέρων. Θα πρέπει να καλλιεργήσουμε σωστούς δημότες σε όλα τα επίπεδα σε συνεργασία με τα σχολεία μας και τους δασκάλους των παιδιών. Θα πρέπει να ζητηθεί από όλους τους πολίτες να τηρούν το νόμο και εφόσον δεν γίνεται αυτό να υπάρχουν οι κυρώσεις . Θα πρέπει συνεργατικά δήμος και δημότες  να πετύχουμε το απόλυτο σε ότι αφορά την εικόνα της πόλης. Θα πρέπει όμως να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα φροντίδας της πόλης με τακτικότερο πλύσιμο των κάδων, πιο ορθολογικό πρόγραμμα στην αποκομιδή, ίσως και να εξετάσουμε την προοπτική ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού. Η καθαρή πόλη είναι δικαίωμα και υποχρέωση όλων μας.

 

  • Τι εμπειρίες και τι εντύπωση σας άφησε η προεκλογική περίοδος;

Είχα την  εντύπωση πως η συμμετοχή μου στα κοινά από τα φοιτητικά μου χρόνια κιόλας και αργότερα με τα εσωκομματικά μου είχε εξασφαλίσει ένα είδος πολιτικής εμπειρίας. Έσφαλα! Αυτό που μου έδειξε αυτή η προεκλογική περίοδος είναι ότι η πραγματική και χρήσιμη πολιτική είναι «έξω» , στο δρόμο , δίπλα στον κόσμο και τις ανάγκες του. Μακριά από τους «200» της πλατείας που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, αλλά στην πιο απόμακρη γειτονιά. Ξέρετε , δεν ήμουν ποτέ καλός στα «τυπικά» που απαιτεί η πολιτική , δηλαδή παρουσία στα πρώτα τραπέζια στις εκδηλώσεις , απλωμένο χέρι πάντα για να χαιρετήσεις και να σας ομολογήσω  δεν γνωρίζω αν θα γίνω ποτέ καλός . Και δεν με αφορά κιόλας. Για όσο διάστημα θα ασχοληθώ με την πολιτική έχω πάρει την απόφαση να είμαι χρήσιμος για τον κόσμο και όχι καλός πολιτικός. Δεν έχω την απαίτηση από τους αναγνώστες σας να με πιστέψουν, τους ζητώ όμως την 26η Μαΐου να μου δώσουν την ευκαιρία με την ψήφο τους να το αποδείξω.