Home > νέα > Μιλούν στον «Π.Τ.» ο τ. Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ρωμανιάς και ο Γεν. Γραμ. της ΑΔΕΔΥ κ. Κουτσιουμπέλης

Μιλούν στον «Π.Τ.» ο τ. Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ρωμανιάς και ο Γεν. Γραμ. της ΑΔΕΔΥ κ. Κουτσιουμπέλης

Εκδήλωση για το ασφαλιστικό στη Δράμα

Σώζονται οι παλιοί συνταξιούχοι

μέχρι τον Μάιο του 2016 και μεγάλοι

άτυχοι όσοι υποβάλλουν αίτηση από το 2019!

► Ρωμανιάς: Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι γονατογραφήματα

► Κουτσιούμπελης: Θα οδηγηθούμε σε χιλιάδες προσφυγές!

Μιλούν στον «Π.Τ.» ο τ. Γεν. Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ρωμανιάς και ο Γεν. Γραμ. της ΑΔΕΔΥ κ. Κουτσιουμπέλης 

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ήταν αυτοί που θεώρησαν ότι θα ήθελαν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην κοινωνική ασφάλιση και τις συνταξιοδοτήσεις, καθώς όπως όλα δείχνουν, τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα στον τομέα αυτό, αλλά και δεν ξέρουμε αν ήταν και το όνομα του κ. Ρωμανιά, που δεν συγκέντρωσε κόσμο σε μια τέτοια εκδήλωση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, το Κοινωνικό Πολύκεντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα Δράμας της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Δράμας, συνδιοργάνωσαν το βράδυ της Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου, εκδήλωση ενημέρωσης με κεντρικό θέμα: «Εξελίξεις στις Εργασιακές Σχέσεις και στην Κοινωνική Ασφάλιση».

asfalistiko 1

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς, Οικονομολόγος, τ. Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ εισήγηση έκανε και ο κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης, Γενικός Γραμματέας Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Παρ’ όλο το ενδιαφέρον του θέματος αλλά και των ονομάτων του χώρου, η μεγάλη αίθουσα του αμφιθεάτρου της Π.Ε. Δράμας (Διοικητήριο), ήταν άδεια! Αναλόγως με το θέμα, η αίθουσα έπρεπε να είχε γεμίσει! Και είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν ο κ. Ρωμανιάς μπήκε στην αίθουσα, ενδιαφέρθηκε να μάθει πόσο άτομα χωράει και βάλθηκε να μετράει τα καθίσματα! Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα μάλλον για τις εξελίξεις στον ασφαλιστικό τομέα, καθώς ίσως, πέρα από το όνομα του κ. Ρωμανιά, μάλλον δεν θα ήθελε να γεμίσει το μυαλό του με απαισιόδοξες σκέψεις.

Romanias 11

Ρωμανιάς: Γονατογραφήματα το ασφαλιστικό!

Σε δηλώσεις του που έκανε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Ρωμανιάς, αναφέρθηκε στη νέα τροποποίηση του νόμου Κατρούγκαλου που κατατέθηκε στη Βουλή στις 4 Δεκεμβρίου, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι ο συγκεκριμένος νόμος Κατρούγκαλου «ο 4387/2016, έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα 28 φορές. Και αυτή είναι η 29η τροποποίηση που δέχεται», θέλοντας να καταδείξει το «χάος, σε ότι αφορά το θέμα, μια αβεβαιότητα και ανασφάλεια για τον συνταξιούχο, διότι είναι πρωτοφανές να τροποποιείται κάθε χρόνο 4-5 φορές, από το 2015 μέχρι σήμερα».

Όπως εξήγησε στον «Π.Τ.» ο κ. Ρωμανιάς, «το σημαντικότερο μέρος της νέας διάταξης, είναι ότι δεν κάνει περικοπές ούτε στην κύρια, ούτε στην επικουρική σύνταξη για τους παλιούς συνταξιούχους, αυτούς δηλαδή που έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι τον Μάιο του 2016, πριν από το νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από 1η Ιανουαρίου 2019 θα είχαν μια μείωση μέχρι 18% στην κύρια και μέχρι 18% στην επικουρική σύνταξη».

Ο κ. Ρωμανιάς, τονίζει ότι σήμερα, «με την τροπολογία που θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, δεν θα έχουνε αυτές τις περικοπές. Αυτό είναι μεν θετικό, αλλά από την άλλη, ο επανυπολογισμός διατηρείται. Και αυτή την μη περικοπή, θα την συμψηφίσει με τις μελλοντικές αυξήσεις. Αυτοί δηλαδή, παίρνουν ένα είδος προκαταβολής των μελλοντικών αυξήσεων. Που σημαίνει ότι, αύριο που θα πάρουν αύξηση οι άλλοι, αυτοί δεν θα πάρουν. Επομένως, είναι δώρο προκαταβολικό που έχει έντονο προεκλογικό χαρακτήρα. Διότι, ναι μεν δεν κάνει την περικοπή τώρα, αλλά τους αποκλείει το δικαίωμα να έχουν αύξηση όταν οι άλλοι – που δεν είναι σ’ αυτή την κατηγορία – θα έχουν αύξηση.

Ένα δεύτερο σημείο του ίδιου νόμου, είναι ότι αυτοί που είχαν φύγει από το 2016, το 2017 και το 2018 με το νόμο Κατρούγκαλου, είχαν ένα όφελος από την προσωπική διαφορά. Αυτό το έχαναν από το τέλος του 2018. Με τη νέα νομοθεσία που κατατέθηκε προχθές, δεν το χάνουν και θα συνεχίσουν να το παίρνουν, χωρίς όμως να γνωρίζουμε για πόσο χρονικό διάστημα».

Τέλος, όπως επισημαίνει ο κ. Ρωμανιάς, «η τρίτη κατηγορία των συνταξιούχων είναι στη χειρότερη μοίρα απ’ όλους. Είναι εκείνοι που θα κάνουν την αίτηση από 1 Ιανουαρίου 2019 και πέρα. Αυτοί έχουν κατευθείαν υπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου, δεν έχουν κανένα όφελος, έχουν επομένως τη μεγαλύτερη ζημιά απ’  όλους.

Από την άλλη μεριά, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα δεν περπατάει, δεν έχει μέλλον γι’ αυτό γίνονται και συνέχεια αλλαγές. Είναι γονατογραφήματα αυτές οι αλλαγές. Και αναμένουμε να δούμε ποιος και πότε θα σκεφτεί να κάνει ένα σχέδιο νόμου, το οποίο θα καλύπτει για 30-40 χρόνια, χωρίς να υπάρχει αβεβαιότητα και ανασφάλεια στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους».

Koutsioumpelis ADEDY

Κουτσιούμπελης: Θα οδηγηθούμε σε χιλιάδες προσφυγές!

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε επίσης και ο κ. Κουτσιούμπελης, ο οποίος σημείωσε αρχικά, ότι «οι παλιοί συνταξιούχοι φαίνεται να έχουν περισωθεί, αλλά το πρόβλημα είναι ότι με το νόμο Κατρούγκαλου οι περικοπές είναι μεγάλες. Οι προσωπικές διαφορές που θα έχαναν οι άνθρωποι αυτοί αν δεν υπήρχε αναστολή της εφαρμογής του νόμου, ξεκινάνε από μερικά ευρώ και φτάνουν μέχρι και 400 ευρώ. Σε ορισμένες περιπτώσεις που είναι διπλοασφαλισμένοι, όπως οι μηχανικοί του δημοσίου, οι δικηγόροι και οι γιατροί του δημοσίου, υπερβαίνει και το ποσό αυτό».

Ο κ. Κουτσιούμπελης, σημείωσε ότι «πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να τροποποιηθεί συνολικά ο νόμος, γιατί είναι άδικο, με 40 χρόνια υπηρεσίας, να παίρνεις λιγότερη σύνταξη από κάποιον που έχει μικρότερο μισθό και λιγότερα χρόνια που έχει δουλέψει. Πιστεύω ότι αυτό θα οδηγήσει σε πολλές προσφυγές, διότι ουσιαστικά ανατρέπεται η αρχή της αναλογικότητας. Δηλαδή, όσο πιο πολλά χρόνια δουλεύεις, δεν μπορείς να παίρνεις λιγότερη σύνταξη, ή όσο πιο πολλές εισφορές καταβάλεις, κι αυτό πάλι δεν μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγοντας να παίρνεις μικρότερη σύνταξη. Φοβάμαι ότι θα υπάρξουν χιλιάδες προσφυγές, αν δεν υπάρξει μια έγκαιρη διόρθωση του νόμου Κατρούγκαλου».