Home > νέα > Μειωμένη στο 30% η κίνηση στη Δράμα σε σχέση με το 2020-Δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Μειωμένη στο 30% η κίνηση στη Δράμα σε σχέση με το 2020-Δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Μειωμένη στο 30% η κίνηση

στη Δράμα σε σχέση με το 2020

► Παράταση μέχρι και 31 Μαρτίου για τις χειμερινές εκπτώσεις και στη Δράμα

► Κανένα νέο από τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή από την Περιφέρεια ΑΜΘ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΟΘΗΚΕ και επίσημα παράταση στις χειμερινές εκπτώσεις, μετά από σχετική απόφαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία θα πάνε μέχρι και 31 Μαρτίου. Όπως είναι γνωστό, οι χειμερινές εκπτώσεις έληγαν στις 28 Φεβρουαρίου. Η παράταση δόθηκε με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Χαρακτηριστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι, αρκετοί Εμπορικοί Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, επισημαίνουν ότι επί της ουσίας είναι «δώρο άδωρο», δεδομένου ότι δεν πρόκειται να ενισχύσει επί της ουσίας την υποτονική καταναλωτική διάθεση και ότι εν μέσω της καραντίνας που υπάρχει, η κατανάλωση είναι πολύ χαμηλή.

SKOYLIDHS ANTONHS

Ναι από τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας

Μιλώντας πάντως χθες στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αντώνης Σκουλίδης, σημείωσε ότι οι Δραμινοί έμποροι συμμετέχουν στην παράταση των εκπτώσεων και τονίζει ότι «περιμένουμε να δούμε τα νέα δεδομένα με το lockdown να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα».

Ερωτώμενος για το πώς δούλεψε η αγορά της Δράμας όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Σκουλίδης σημειώνει ότι «η εικόνα των εκπτώσεων είναι ότι, με το που άνοιξαν τα καταστήματα είχε μια κινητικότητα, την οποία αν συγκρίνουμε με την ίδια εποχή του 2020, είναι 30% μειωμένη, αλλά αν σκεφτούμε ότι ήμασταν τελείως κλειστά πριν απ’ αυτό, θεωρείται σημαντική η κίνηση αυτή για τα καταστήματα. Και να πω εδώ ότι, γι’ αυτό πιέζαμε να ανοίξουν τα καταστήματα, ώστε να μπορέσουν να κάνουν κάποιο τζίρο».

Ο κ. Σκουλίδης, τονίζει ακόμα ότι, «όσο περνούσε  ο καιρός η κινητικότητα των καταναλωτών μειωνόταν, όπως άλλωστε συμβαίνει στις εκπτώσεις. Παρ’  όλα αυτά, θεωρούμε ότι και με την παράταση, έχουν ένα κίνητρο για να μπορέσουν να δουλέψουν οι επιχειρήσεις, για να μπορέσουν οι καταναλωτές να προμηθευτούν προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές καθώς οι τιμές είναι εξαιρετικές».

Συμπλήρωσε ακόμα ο ίδιος, «και επειδή ο Μάρτιος είναι ένας μήνας περίεργος – δεν είναι ούτε χειμώνας ούτε καλοκαίρι – θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει έτσι στην αύξηση της κίνησης και να διατηρήσει έναν τζίρο θα έλεγα καλύτερο αυτή την περίοδο».

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο κ. Σκουλίδης λέει ότι «δεν  υπάρχει κανένα νέο επ’ αυτού, ειλικρινά δεν έχουμε καμιά πληροφόρηση. Και η αλήθεια είναι ότι, γνωρίζουμε ότι επιχειρήσεις στις Σέρρες για παράδειγμα αλλά και σε άλλες Περιφέρειες, έχουν πάρει τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή. Δυστυχώς η εικόνα είναι ότι έμεινε στάσιμη η κατάσταση».

Να σημειώσουμε επίσης εδώ ότι, το νέο ωράριο για το Μάρτιο είναι καθημερινά από τις 08.00 το πρωί έως και τις 14.00 το μεσημέρι, ενώ τα απογεύματα η αγορά θα ανοίγει από τις 17.30 έως και τις 20.30 (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή).

agora1

Χάσιμο 3,5 δισ. ευρώ από τον περσινό τζίρο

Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης που επικρατεί πάντως, είναι οι εκτιμήσεις των εμπόρων, ότι θα χαθούν περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τον περσινό τζίρο των 5,5 δισ. ευρώ  των χειμερινών εκπτώσεων πανελλαδικά.

Αγωνία και για τον πασχαλινό τζίρο

Χαρακτηριστική είναι πάντως η μεγάλη αγωνία για τους εμπόρους για την επερχόμενη περίοδο του Πάσχα, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Γιώργο Καρανίκα να τονίζει κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης ότι «ο εμπορικός κόσμος δεν θέλει ένα ακόμη χαμένο Πάσχα».  Ο στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε πρέπει να είναι το ασφαλές άνοιγμα της αγοράς, ώστε να λειτουργήσει το εμπόριο τον Απρίλιο και να μην χαθεί άλλη μία περίοδος υψηλής καταναλωτικής ζήτησης για την αγορά.

Να σημειωθεί τέλος, ότι, όλα τα καταστήματα συνεχίζουν να λειτουργούν με μέτρα καραντίνας, δηλαδή ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος, ενώ εξαιρούνται οι βοηθητικοί χώροι, οι αποθήκες, τα γραφεία και οι χώροι στάθμευσης.  Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ες και προσωπικό.

Η απόσταση που θα τηρείται μεταξύ των πελατών είναι 1,5 μέτρο στους χώρους του καταστήματος ο ένας από τον άλλον, ενώ στα ταμείο η απόσταση καθορίζεται στα 2 μέτρα μεταξύ τους.

Επιβάλλεται για όλους στην πρόσοψη η υποχρεωτική ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα. Το ωράριο λειτουργίας εκτείνεται προαιρετικά από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. για όλες τις επιχειρήσεις.