Home > νέα > Νέα επαναπροκήρυξη από το Δήμο για το αναψυκτήριο της οδού Χελμού-Το χαμηλό εκείνο στην τρίτη επαναδημοπράτηση και η περίπτωση της «Ποδηλατούπολης»

Νέα επαναπροκήρυξη από το Δήμο για το αναψυκτήριο της οδού Χελμού-Το χαμηλό εκείνο στην τρίτη επαναδημοπράτηση και η περίπτωση της «Ποδηλατούπολης»

Οι δυσκολίες της εποχής και τα μειωμένα ενοίκια

Νέα επαναπροκήρυξη από το Δήμο

για το αναψυκτήριο της οδού Χελμού

Το χαμηλό εκείνο στην τρίτη επαναδημοπράτηση

και η περίπτωση της «Ποδηλατούπολης»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ όλοι να παραδεχθούμε, ότι οι εποχές είναι αρκετά δύσκολες για να λειτουργούν καφετέριες, ταβέρνες και γενικά αναψυκτήρια. Εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 που επικρατεί από τις αρχές του 2020 στη χώρα μας και εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβάλει η πανδημία και οι επαναλαμβανόμενες καραντίνες, καφετέριες και αναψυκτήρια αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην προσπάθεια για την επιβίωσή τους.

Ένα τέτοιο αναψυκτήριο, είναι και αυτό επί της οδού Χελμού στην περιοχή της ανάπλασης, δίπλα στη δημοτική παιδική χαρά, στα γήπεδα μπάσκετ και τένις και στο χώρο του σκέιτμπορντ.  Μέχρι την τελευταία του λειτουργία, το αναψυκτήριο αυτό ενοικιαζόταν από το Δήμο σε δύο συμπολίτες μας. Οι μισθωτές δεν πρόλαβαν μάλιστα να συμπληρώσουν και πολύ καιρό λειτουργίας και με την πρώτη καραντίνα συνάντησαν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψει στα μέσα του 2020.

Μετά από σχετικές συνεννοήσεις με το Δήμο Δράμας, κατάφεραν να πληρώσουν κάποιο χαμηλότερο ποσό προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του συμβολαίου που είχαν ήδη υπογράψει.

Παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε ότι πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση στην εποχή μας. Συν τοις άλλοις, η δυσκολία που παρουσιάζει το συγκεκριμένο αναψυκτήριο, είναι ότι πρόκειται για μια εποχική λειτουργία, κυρίως περισσότερο το καλοκαίρι και όχι τόσο το χειμώνα.

Σήμερα, ο Δήμος Δράμας, επαναπροκηρύσσει για τρίτη φορά την δημοπράτηση επανεκμίσθωσης του δημοτικού αναψυκτηρίου επί της οδού Χελμού. Οι άλλες δύο είχαν γίνει, η πρώτη τον Αύγουστο 2020 και η δεύτερη τον Οκτώβριο 2020.

Ένα από τα προβλήματα, είναι το αρχικό ενοίκιο, το οποίοι αγγίζει τα 1.000 ευρώ μηνιαίως περίπου ή και τα ξεπερνάει πολλές φορές. Στις δύσκολες εποχές όμως, δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να δώσουν ένα τόσο υψηλό μίσθωμα και έτσι οι διαγωνισμοί βγαίνουν άγονοι. Ο λόγος είναι ότι οι Δήμοι, είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου, να ζητούν υψηλά ενοίκια. Παρ’ όλα αυτά όμως, με τις επαναλαμβανόμενες επαναπροκηρύξεις τα μισθώματα αναγκαστικά μειώνονται. Έτσι, το νέο μίσθωμα στην τρίτη επαναπροκήρυξη, μειώνεται πλέον στα 530 ευρώ μηνιαίως.

Ο «Πρωινός Τύπος», έχει ασχοληθεί πολλάκις στο παρελθόν με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και με άλλα παρόμοια. Στις 30 Ιουλίου  2020, δημοσιεύσαμε μια συνέντευξη με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Δράμας, όπου μεταξύ άλλων είχαμε αναφερθεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως είχε τονίσει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών στον «Πρωινό Τύπο», μετά από δύο άγονες δημοπρατήσεις, το μίσθωμα μειώνεται κατά 40% έναντι του αρχικού μισθώματος. Όπως είχε τονίσει ο κ. Εφραιμίδης, «θα προχωρήσουμε το θέμα όσο μπορούμε στα πλαίσια του νόμου, στο μέγιστο δυνατό της έκπτωσης. Η διάθεσή μας δεν είναι εισπρακτική, αλλά και λειτουργική. Θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι αυτός ο οποίος θα μπει μέσα να έχει και τη δυνατότητα να βγάλει ένα μεροκάματο, αλλά και τη δυνατότητα να πληρώνει και το Δήμο. Άρα θα έχουμε και έσοδα επ’ αυτού».

Η επαναδημοπράτηση

Στην τρίτη επαναδημοπράτηση του συγκεκριμένου αναψυκτηρίου, αναφέρεται ότι το μίσθωμα είναι στα 530 ευρώ μηνιαίως, ενώ στα συν, είναι έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί από το Δήμο Δράμας, κεραίας ασύρματης μετάδοσης δωρεάν internet, της οποία η εγκατάσταση και λειτουργία θα εξακολουθεί «αδιακώλυτα και ανενόχλητα».

Επίσης, εντός του αναψυκτηρίου, διατίθενται όλες οι απαραίτητες συσκευές για τη λειτουργία του.

PODHLATOUPOLH 1

Ποδηλατούπολη

Ένας άλλος υπέροχος χώρος, επίσης στην οδό Χελμού, είναι η γνωστή μας «Ποδηλατούπολη», ή με τον επίσημο όρο, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Πρόκειται για έναν μεγάλο κλειστό χώρο, εντός του οποίου λειτουργούσε αναψυκτήριο και ένα μικρό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, όπου τα παιδιά μπορούσαν να κάνουν ποδήλατο, μαθαίνοντας των Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένος ο χώρος, μάταια πια θα περιμένει κάποιον να αναλάβει τη λειτουργία του. Παλαιότερες προσπάθειες του Δήμου να το ενοικιάσει, έπεσαν και αυτές στο κενό. Στα χρόνια των οικονομικών δυσκολιών της προηγούμενης δεκαετίας, η «Ποδηλατούπολη» έπεσε σε μαρασμό και οδηγήθηκε στην εγκατάλειψη ακόμα και από τον ιδιοκτήτη της, το Δήμο Δράμας.

Πολλές φορές ο «Πρωινός Τύπος» έχει επισημάνει την ασχήμια που επικρατεί εκεί και έχει προτείνει στο Δήμο Δράμας να το περιποιηθεί και να το ανοίξει να λειτουργεί έστω και μόνο ως πάρκο για τα παιδιά και τους γονείς, και όχι αναγκαστικά να ενοικιαστεί ως αναψυκτήριο. Προτάσεις για την ανασύσταση του χώρου και την ανακαίνισή του έχουν κάνει και δημοτικές παρατάξεις, παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι μάλλον δεν είναι στα σχέδια του Δήμου ο καλλωπισμός του χώρου.

Η «Ποδηλατούπολη» σήμερα πλέον, μπορεί να λειτουργήσει ως ένας ελεύθερος χώρος, χωρίς ιδιαίτερο κόστος, παρά μόνο την λιγοστή περιποίησή του. Κόψιμο χόρτων, περιποίηση του πράσινου και μια μικρή συντήρηση του δρόμου για τα ποδήλατα.

Θα μπορούσαν να τοποθετηθούν μερικά παγκάκια και να γίνει ένας καθαρισμός, σε μια μορφή όπως λειτουργούν όλες οι παιδικές χαρές του Δήμου Δράμας ή τουλάχιστον κάπως έτσι.

Η πόρτα να είναι ανοιχτή και τα μικρά παιδιά να μπορούν να κάνουν εκεί ποδήλατο, χωρίς την ιδιαίτερη έγνοια των γονιών. Ο χώρος προσφέρεται για το καλοκαίρι και σίγουρα θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον. Και ακόμα, είναι βέβαιο ότι αν ο Δήμος συνεννοηθεί με κάποιους Συλλόγους Εθελοντών, θα μπορούν και αυτοί κατά καιρούς να ασχοληθούν εκεί, προσφέροντας τις ιδέες τους. Ένας ωραίος χώρος για τα μεγαλύτερα παιδιά της πόλης, που σίγουρα θα βρουν σημαντική διέξοδο εκεί. Για τα υπόλοιπα ζητήματα που θα προκύψουν, ο Δήμος θα μπορούσε να βρει λύσεις. Ας εκμεταλλευτούμε έναν χώρο, που αυτή τη στιγμή το μόνο κέρδος… είναι η ζημιά του!