Home > Πρώτο Θέμα > Νέα τροπή στο ζήτημα πρόσληψης προσωπικού για τις Φυλακές Νικηφόρου

Νέα τροπή στο ζήτημα πρόσληψης προσωπικού για τις Φυλακές Νικηφόρου

Τι στ’ αλήθεια συμβαίνει με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ;

Νέα τροπή στο ζήτημα

πρόσληψης προσωπικού

για τις Φυλακές Νικηφόρου

► Θ. Μαργαρίτης: «Έχουμε αθέτηση των υπεσχημένων … άλλα μας λένε άλλα κάνουν»

► Χ. Κεφαλίδου: ««Διφορούμενος χρησμός ή απαράδεκτος εμπαιγμός!»

Σε απάντηση του υπ. Δικαιοσύνης προς βουλευτή των Σερρών, αποκαλύπτεται ότι οι Φυλακές Νικηφόρου εξαιρέθηκαν από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ του 2016!!!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ αυτά τα ζητήματα που λες: ή μας δουλεύουν ψιλό γαζί, ή δεν ξέρουν τι κάνουν! Είναι γνωστό, τουλάχιστον στη Δράμα, ότι το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Ν. Δράμας, ή κατά το γνωστόν και ως Φυλακές Νικηφόρου, είναι ένα έργο που κρατάει 15 χρόνια χωρίς να έχει ολοκληρωθεί. Στη διαδικασία ανέγερσής του μάλιστα, ξεχάστηκε και ένα ολόκληρη κτίριο στο μεταξύ, το γνωστό και ως Εντευκτήριο.

Με τα πολλά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στα τέλη Οκτωβρίου 2017, με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, υπογράφεται η Ίδρυση Καταστήματος Κράτησης Ν. Δράμας (30-10-2017). Και ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής, είχε ανακοινώσει ακόμα και με επίσημη απάντησή του σε βουλευτή της Δράμας (σε ερώτηση της Χ. Κεφαλίδου), ότι στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ θα συμπεριλαμβάνονται θέσεις και για τη Δράμα, τα πράγματα φαίνεται ότι αλλάζουν, χωρίς να γνωρίζει τελικά κανείς, τι ισχύει και τι όχι!

Δηλώσεις Χρ. Καραγιαννίδη

Σε συνέντευξή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στις αρχές Δεκεμβρίου 2017, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Καραγιαννίδης, επισημαίνει μεταξύ άλλων για τις Φυλακές Νικηφόρου: [Έχει παραδοθεί η μελέτη για το κτίριο που λείπει. Ιανουάριο θα ξεκινήσει η κατασκευή του κτιρίου, με χρονικό ορίζοντα να παραδοθεί αρχές του 2019. Ταυτόχρονα, μέσα στο 2018 θα τρέξει ο ΑΣΕΠ, ο διαγωνισμός δηλαδή που θα προκηρύξει το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέσα στο 2018, στον οποίον αυτό διαγωνισμό περιλαμβάνονται και οι θέσεις για τη λειτουργία των Φυλακών Νικηφόρου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αρχές του 2019 με την παράδοση του κτιρίου και την πρόσληψη των εργαζομένων θα μπορούν να ξεκινήσουν οι φυλακές.]

Ατελείωτο το έργο!

Στις 20 Δεκεμβρίου 2017 (δημοσιεύεται «Πρωινός Τύπος» 9 Φεβρουαρίου 2018), το Υπουργείο Δικαιοσύνης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της βουλευτού Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα. Χαράς Κεφαλίδου, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, [οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί] και άρα δεν έχει παραλάβει το έργο. Όπως επισημαίνει  μάλιστα, το έργο παραλαμβάνεται από την εποπτεύουσα εταιρεία ΚΤΥΠ ΑΕ «που διαθέτει όλη τη σχετική τεχνογνωσία για τον έλεγχο της αρτιότητας της κατασκευής, και η οποία – σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε – μέχρι σήμερα δεν έχει παραλάβει  το συγκεκριμένο έργο]. [Αθήνα, 20-12-2017, Αρ. Πρωτ.: 812 – Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Υπογράφει ο ίδιος ο Σταύρος Ν. Κοντονής].

Οι προσλήψεις

Στο ίδιο έγγραφο με την υπογραφή του κ. Κοντονή, γίνεται λόγος και για τις προσλήψεις, όσον αφορά το ζήτημα της στελέχωσης των Φυλακών Νικηφόρου και συγκεκριμένα: [Ο  πιο σημαντικός παράγοντας για τη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Δράμας, είναι η εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού. Ήδη βρίσκεται το ΑΣΕΠ το αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την πρόσληψη 600 υπαλλήλων για τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας, καθώς έχει εγκριθεί η σχετική πρόσληψη από τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αναμένεται άμεση η προκήρυξη του ΑΣΕΠ.]

Τι καταλαβαίνει κανείς από τα γραφόμενα του κ. Κοντονή; Ότι, από τις 600 παραπάνω προσλήψεις, όταν γίνει η προκήρυξη – και επειδή αυτά αργούν, ακόμα δεν έχει γίνει – θα πάρει και η Δράμα. Που σημαίνει ότι, όταν ολοκληρωθούν τα έργα, θα υπάρχει προσωπικό; Μάλλον ναι!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Βγαίνει από την προκήρυξη ΑΣΕΠ η Δράμα τελικά;

Τελικά όμως, απ’ ότι φαίνεται, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Και ενώ ο κ. Κοντονής δίνει αυτή την απάντηση σε ερώτηση της κα. Κεφαλίδου, στη συνέχεια, και συγκεκριμένα σε απάντηση της βουλευτού Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κα. Φ. Αραμπατζή, λέει διαφορετικά πράγματα: ότι οι Φυλακές Νικηφόρου, δεν θα μπορούν να αντλήσουν προσωπικό από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Αναλυτικότερα λοιπόν, η βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. κα. Φωτεινή Αραμπατζή, στις 15-12-2017, καταθέτει ερώτηση σχετική με την στελέχωση των Φυλακών Νιγρίτας. (Οι οποίες ξεκίνησαν να χτίζονται μαζί με αυτές της Δράμας και ήδη εδώ και χρόνια βρίσκονται σε λειτουργία). Στην απάντησή του μεταξύ άλλων ο κ. Κοντονής, που υπογράφει το έγγραφο: [Αθήνα 09-02-2017. Αρ. Πρωτ.: 935], επισημαίνει στο τέλος:

[Τέλος, με το π.δ. 153/2019 (Α΄ 198/21-12-2017) ιδρύθηκε στο Δήμο Παρανεστίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας το Κατάστημα Κράτησης Δράμας. Η διάρθρωση και οι αρμοδιότητές του καθορίζονται στο εν λόγω προεδρικό διάταγμα και θα ακολουθήσει η διαδικασία σύστασης θέσεων και στελέχωσης αυτών. Η δυνατότητα στελέχωσης μέσω της προαναφερθείσας προκήρυξης δεν ήταν εφικτή, καθώς κατά το χρόνο υπογραφής της εγκριτικής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών (20-7-2016) δεν υφίστατο το Κατάστημα Κράτησης Δράμας του οποίου η ίδρυση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 21-12-2017. Η λειτουργία του εν λόγω Καταστήματος θα ξεκινήσει μόλις οι εγκαταστάσεις που υπολείπονται ολοκληρωθούν και το Υπουργείο μας παραλάβει το Κατάστημα Κράτησης από την εποπτεύουσα κρατική εταιρεία ΚΤΥΠ ΑΕ,  που διαθέτει όλη την σχετική τεχνογνωσία για το έλεγχο αρτιότητας της κατασκευής, και η οποία – σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε – μέχρι σήμερα δεν έχει παραλάβει το συγκεκριμένο έργο.]

Τι καταλαβαίνουμε λοιπόν; Ότι, απλά, η Δράμα βγήκε από το διαγωνισμό ΑΣΕΠ που προκηρύχθηκε μεν στις 20-7-2016, πέρασε το 2017 και θα γίνει μάλλον μέσα στο 2018. Επειδή, δεν υπήρχε ίδρυση των Φυλακών Νικηφόρου. Άραγε, δεν ήξεραν τη διαδικασία ή έλεγαν παραμύθια στους Δραμινούς ότι θα έμπαινε στον ΑΣΕΠ που τρέχει; Και ο ίδιος ο υπουργός, άλλα λέει το Δεκέμβριο και άλλα μας λέει τον Φεβρουάριο! Τελικά, τι απ’ τα δυο είναι αλήθεια;

Μαργαρίτης: «Άλλα μας λένε και άλλα κάνουν…»

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» ο πρώην δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης, που παρακολουθεί στενά το θέμα των Φυλακών Νικηφόρου, επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Μετά την απόφαση της εγκρίσεως, η οποία έπρεπε φυσικά να γίνει τα προηγούμενα χρόνια, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής, απαντώντας σε ερωτήσεις της κα. Κεφαλίδου και του κ. Κυριαζίδη στη Βουλή, αφού πανηγύρισε ότι επιτέλους αναγνωρίστηκε με ΦΕΚ η ίδρυση της Φυλακής, είπε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες εντός του 2018, για να τρέξει η κατασκευή του Εντευκτηρίου, ενός κτιρίου αναψυχής των κρατουμένων, το οποίο ήταν προγραμματισμένο αλλά ξεχάστηκε και ταυτόχρονα να ολοκληρωθούν και οι υπολειπόμενες εργασίες: ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και εξοπλισμού των Φυλακών.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι, παράλληλα – και εδώ είναι το κεντρικό θέμα – με τις εργασίες αυτές που θα ολοκληρωθούν εντός του 2018, θα τρέξει και ο διαγωνισμός για την πρόσληψη νέων σωφρονιστικών υπαλλήλων, που η εγκριτική απόφαση εστάλη το 2016 προς το ΑΣΕΠ και εκκρεμούσε.

Από τις 633 θέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων που προβλέπονταν, ο κ. Κοντονής δεσμεύτηκε ότι υπάρχουν θέσεις και για τις φυλακές του Νικηφόρου. Τα ίδια ακριβώς είχε επιβεβαιώσει σε συνέντευξη Τύπου, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δράμας κ. Καραγιαννίδης, που προσδιόριζε ότι η λειτουργία των Φυλακών θα γίνει εντός του 2019.

Όμως, σύμφωνα με νέα πληροφόρηση που έχουμε και αποδεικνύεται από σχετικά έγγραφα, σε απάντηση του ιδίου του υπουργού Δικαιοσύνης προς τη βουλευτή Σερρών κα. Αραμπατζή που ενδιαφέρονταν για τη στελέχωση του Σωφρονιστικού Καταστήματος Νιγρίτας, η απάντηση είναι τελείως διαφορετική και παραπέμπει το θέμα στις καλένδες και τινάσσεται στον αέρα όλος ο διαγωνισμός, η πρόσληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων από το συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Πράγμα που σημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να τελειώσουν ολοκληρωτικά οι Φυλακές και αφού παραδοθούν, τότε να βγει καινούρια απόφαση που να στελεχώνει τις Φυλακές. Αυτό σημαίνει ότι πηγαίνουμε πολλά χρόνια πίσω. Φανταστείτε ότι για τον τωρινό διαγωνισμό η απόφαση βγήκε το 2016, είμαστε στο 2018 και τώρα τρέχει ο ΑΣΕΠ.  Έχουμε μια αθέτηση των υπεσχημένων, άλλα μας λένε και άλλα κάνουν, με αποτέλεσμα το γεφύρι της Άρτας όπως έχουμε χαρακτηρίσει τις Φυλακές, να μην τελειώνει ποτέ».

Κεφαλίδου: «Διφορούμενος χρησμός ή απαράδεκτος εμπαιγμός!»

Σε δήλωσή της προς τον «Πρωινό Τύπο», η βουλευτή Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναρωτιέται αν ο κ. Κοντονής ως άλλη Πυθία δίνει διφορούμενους χρησμούς, ή πρόκειται για απαράδεκτο εμπαιγμό. Επίσης, αργά χθες το απόγευμα η κα. Κεφαλίδου επρόκειτο να καταθέσει και σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, προκειμένου να πάρει απαντήσεις για το τι συμβαίνει.

Η δήλωση της βουλευτού στον «Π.Τ.» έχει ως εξής:

«Ο κ. Κοντονής ως άλλη Πυθία δίνει διφορούμενους χρησμούς.  Από τη μια λέει ότι η στελέχωση των Φυλακών Νικηφόρου θα γίνει μέσω της Προκήρυξης του ΑΣΕΠ για τις 633 θέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και που αφορά όλες τις φυλακές της χώρας.

Από την άλλη λέει ότι η Προκήρυξη αυτή δεν αφορά τις Φυλακές της Δράμας γιατί όταν βγήκε η απόφαση των αρμόδιων Υπουργών για την έγκρισή της δεν είχε εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης των φυλακών.

Επειδή κανείς δεν γνωρίζει τελικά πότε έλεγε την αλήθεια ο αρμόδιος Υπουργός έχω καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση για να καταλάβουμε επιτέλους εάν πρόκειται για διφορούμενο χρησμό ή για απαράδεκτο εμπαιγμό!».