Home > Πρώτο Θέμα > Ο Δραμινός Δρ. Γεώργιος Χαραλάμπους είναι φέτος η τιμώμενη προσωπικότητα του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου

Ο Δραμινός Δρ. Γεώργιος Χαραλάμπους είναι φέτος η τιμώμενη προσωπικότητα του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου

 

Απονομή Μακεδονικού Βραβείου 2018

Ο  Δραμινός Δρ. Γεώργιος Χαραλάμπους είναι φέτος

η τιμώμενη προσωπικότητα του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου

 

Την τελετή απονομής του Μακεδονικού Βραβείου 2018, διοργανώνει για ακόμη μια χρονιά, το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δράμας, την ΔΕΚΠΟΤΑ και την ΠΑΜΘ.

Η φετινή τιμώμενη προσωπικότητα θα είναι ο Δρ. Γεώργιος Χαραλάμπους, ο οποίος θα βραβευτεί για το ήθος και την ανεκτίμητη προσφορά στο επιστημονικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα και στην παγκόσμια κοινότητα, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, αρχικά θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, στη συνέχεια θα ακολουθήσει αναφορά στην τιμώμενη προσωπικότητα από τον γραμματέα του Ιδρύματος, κ. Ανέστη Τερζή. Ακολούθως, ο Δρ. Γεώργιος Χαραλάμπους, θα απευθύνει χαιρετισμό και ομιλία, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η βράβευση και η απονομή αναμνηστικού διπλώματος.

Το πρόγραμμα, στη συνέχεια περιλαμβάνει παρουσίαση επετειακών τραγουδιών από την Χορωδία του Δήμου Δράμας.

Το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο δημιουργήθηκε από συμπολίτη μας, με σκοπό την επιλογή και βράβευση κάθε χρόνο ενός Έλληνα πολίτη που έχει διακριθεί για τις εξαιρετικές του επιδόσεις στις επιστήμες, στη λογοτεχνία ή στις τέχνες.

 

XaralampousΒιογραφικό του Δρ. Γεώργιου Χαραλάμπους

Ο Γεώργιος Χαραλάμπους, αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Δράμας το 1983 και εισήχθη με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε το 1987 με Άριστα. Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε με υποτροφία μεταπτυχιακές σπουδές στο Duke University της Βόρειας Καρολίνας, Η.Π.Α.

Η έρευνα και η διδακτορική διατριβή του επικεντρώθηκαν σε μια νέα μέθοδο παθητικού εντοπισμού ηχητικών πηγών για την οποία του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορος (Ph.D) το 1993.

Το 2010, ολοκλήρωσε διετή κύκλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο CITY College σε συνεργασία με το University of Sheffield, Αγγλία, από όπου του απονεμήθηκε το Master of Business Administration, MBA with distinction.

Το 1994, υπηρέτησε στο Πολεμικό ναυτικό (Φρεγάτα ΗΠΕΙΡΟΣ F-456) ως στρατεύσιμος κελευστής στην επιστασία των ηχοβολιστικών συστημάτων SONAR εντοπισμού υποβρύχιων στόχων. Κατόπιν ξεκίνησε να εργάζεται ως επιστημονικό προσωπικό και εν συνεχεία ως επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων στο Κέντρο Υποθαλάσσιων Ερευνών SACLANTCEN-NATO (σημερινό CMRE) στη Λα Σπέτσια της Ιταλίας από όπου συνέχισε την συνεργασία του με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με αποκορύφωμα το ανθυποβρυχιακό πείραμα που οργάνωσε το 2002 σε συνεργασία με την Ελληνική Βάση Υποβρυχίων στη Σαλαμίνα και την συμμετοχή του Ελληνικού υποβρυχίου Τρίτων (S-112).

Από το 2009 εργάζεται στον CTBTO στη Βιέννη ως διαχειριστής του προγράμματος υδροακουστικών σταθμών του δικτύου IMS. Η εγκατάσταση των σταθμών στο νησί του Ροβινσώνα Κρούσου στον Ειρηνικό Ωκεανό περίπου 600 χλμ. από τη Χιλή καθώς και στα γαλλικά νησιά Κροζέ στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, σηματοδότησαν την επιτυχή ολοκλήρωση του δικτύου αυτού το οποίο προσφέρει μια «ακουστική ασπίδα» στους ωκεανούς ενάντια σε πυρηνικές δοκιμές.

Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συγγράμματα και βιβλία, και έχει μετάσχει, οργανώσει και προεδρεύσει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων με αντικείμενο την ακουστική. Είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ακουστικής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών και του Βρετανικού Επιμελητηρίου Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Ο Γεώργιος Χαραλάμπους, είναι παντρεμένος με την Αναστασία Πεταλωτή, δικηγόρο, και έχουν δυο κορίτσια, την Πάτρα και την Χρυσάνθη.