Home > νέα > Ο Δραμινός φωτογράφος Κυριάκος Μιχαηλίδης μιλάει στον «Π.Τ.» Ο φωτογράφος Κ. Μιχαηλίδης στο Μουσείο Μπενάκη με την πρόταση «TERRA DRAMA»

Ο Δραμινός φωτογράφος Κυριάκος Μιχαηλίδης μιλάει στον «Π.Τ.» Ο φωτογράφος Κ. Μιχαηλίδης στο Μουσείο Μπενάκη με την πρόταση «TERRA DRAMA»

Ο φωτογράφος Κ. Μιχαηλίδης

στο Μουσείο Μπενάκη με την

πρόταση «TERRA DRAMA»

 

Ο Δραμινός φωτογράφος Κυριάκος Μιχαηλίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

 

 

 

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

 

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Φωτογραφίας Athens Photo Festival 2017, συμμετέχει ο Δραμινός φωτογράφος, Κυριάκος Μιχαηλίδης. Πρόκειται, για το κορυφαίο φεστιβάλ φωτογραφίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης, και ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο.

unnamed

Το φεστιβάλ, πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα, ενώ η έναρξη του έγινε στις 14 Ιουνίου, και θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου, με τη συμμετοχή δεκαπέντε καλλιτεχνών στην κατηγορία, «Νέοι Έλληνες Καλλιτέχνες».

Με εμφανή προσανατολισμό στη σύγχρονη φωτογραφία, το Φεστιβάλ επικεντρώνεται με διερευνητική και κριτική διάθεση, στα ζητήματα και τους προβληματισμούς της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας, αναδεικνύοντας τον ρόλο της φωτογραφίας και του οπτικού πολιτισμού.

Ο Δραμινός φωτογράφος, Κυριάκος Μιχαηλίδης, συμμετέχει με την καλλιτεχνική πρόταση «TERRA DRAMA», η οποία αποτελείται από έξι έργα, ενώ όπως αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης στο σημείωμα του σχετικά με την πρόταση που παρουσιάζει: «Το «Terra Drama», αφορά τοπία που με περιβάλλουν με όρους γεωγραφικής εγγύτητας, τα οποία όμως δε βρίσκονται πάντα «εκεί», περιμένοντας τον φωτογραφικό μου φακό να τα συναντήσει.

Επαναπροσδιορίζονται αδιάκοπα, υπενθυμίζοντας διαρκώς την ατελή τους σημασία αλλά και την ελλειμματική αντίληψή μου γι” αυτά, τόσο στο «τότε» του φωτογραφικού χρόνου, όσο και στο κάθε νέο τους κατασκευασμένο παρόν.

Για το λόγο αυτό η αφορμή -τα τοπία στις παρυφές της πόλης που γεννήθηκα και ζω- είναι το θέμα που χρησιμοποιώ για να μιλήσω για τα ζητήματα που με απασχολούν, για τις λεπτές δονήσεις των τόπων και το κρυμμένο μυστικό ενός σημείου του χρόνου που δεν θα επαναληφθεί. Στο «Terra Drama» ο χρόνος, η κάθε φθορά, απαλλάσσει από τα φτιασίδια, προσθέτει, αποκαλύπτει και δεν παραμορφώνει. Κι αυτό είναι που επιχειρώ να αναγνωρίζω συγκινησιακά, αντικρίζοντας τον κάθε τόπο στα επιμέρους σημεία του».

Με αφορμή τη συμμετοχή του Δραμινού φωτογράφου στο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Φωτογραφίας Athens Photo Festival 2017, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον καλλιτέχνη, προκειμένου να μας μιλήσει για την πρόταση που παρουσιάζει και την σχέση του με τον φακό.

 

Θα ήθελα να μιλήσουμε σχετικά με τη συμμετοχή σου στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας. Με πόσα έργα συμμετέχεις;

Συμμετέχω στο ATHENS PHOTO FESTIVAL με την καλλιτεχνική πρόταση «TERRA DRAMA» με 6 έργα,  60cm*60 cm το καθένα. Το Athens photo festival, είναι ένα μεγάλο βήμα στο χώρο της τέχνης και της φωτογραφίας αφού συγκεντρώνει τα βλέμματα των καλλιτεχνών φωτογράφων όλου του κόσμου και από εκεί βγαίνει η παραγωγή νέων καλλιτεχνών στο διεθνές προσκήνιο.

 

unnamed (3)

Πως προέκυψε η συμμετοχή σου στο Φεστιβάλ;

Το Athens photo festival με την διαδικασία OPEN CALL, καλεί τους καλλιτέχνες ανά το κόσμο να στείλουν τις καλλιτεχνικές τους προτάσεις και μέσα από μία καταξιωμένη στο χώρο κριτική επιτροπή (Κωστής Αντωνιάδης: Επιμελητής εκθέσεων, Καθηγητής φωτογραφίας,  Μανόλης Μωρεσόπουλος: Διευθυντής Athens Photo Festival
Ηρακλής Παπαϊωάννου: Διευθυντής Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης), επιλέγει ανάμεσα από μία πληθώρα προτάσεων αυτές που θεωρούν ότι πρέπει να τους δοθεί το βήμα και να εκτεθούν. Η πρόταση μου, επιλέχθηκε μαζί με 14 ακόμα καλλιτέχνες ανάμεσα από 750+ καλλιτεχνικές προτάσεις.

 

Από πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σου με την φωτογραφία;

Η ενασχόληση μου με την φωτογραφία ξεκίνησε το 2006 τυχαία, αλλά μετά το 2010 θεωρώ πως μεταλλάχθηκε  στο μέσο εκείνο για να εκφράσω την πνευματικότητα και εσωτερικότητα μου. Ακολούθησε η είσοδος μου στην Φωτογραφική Ομάδα Δράμας «ΕΦΟΔΟΣ», όπου θεωρώ πως ωρίμασε καθοριστικά το έργο μου.

kyriakos-michailidis

Συμμετείχες σε ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις;

Δεν έχω κάνει κάποια ατομική έκθεση ακόμα, γιατί θεωρώ ότι είναι κάτι σημαντικό και πρέπει να γίνεται σωστά μετά από πολλή δουλειά και συγκροτημένη παραγωγή έργου.  Ενδεχομένως να υπάρξει μία επιέκθεση του TERRA DRAMA από το Μουσείο Μπενάκη, με όλα τα έργα μέσα στον επόμενο χρόνο στην πόλη μου. Έχω συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις της φωτογραφικής ομάδας Δράμας, της οποίας είμαι μέλος από το 2013. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνονται μικρά και σταθερά βήματα, με πολλή δουλειά πάνω από όλα.

 

Στην περιοχή μας, είσαι από τους φωτογράφους που ξεχωρίζουν με τη δουλειά τους. Ασχολείσαι με συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας;

Δεν θα έλεγα ότι ασχολούμαι με ένα συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι αντιμετωπίζω την φωτογραφία σαν τέχνη και ότι είναι το μέσο εκείνο για να εκφράσω τον εσωτερικό μου προβληματισμό, καθώς και για να μιλήσω για πράγματα που με αφορούν.

 

Τι είναι αυτό που σε προσελκύει σε μια φωτογραφία, αλλά και τι

είναι αυτό που ψάχνεις σε μια φωτογραφία;

Δεν ξέρω αν μπορώ να δώσω ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό, γιατί όλα αυτά είναι λίγο ρευστά στην τέχνη. Δεν ψάχνω κιόλας ξεκάθαρες απαντήσεις.

Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι συνδιαλέγομαι καθημερινά με τον τόπο μου και τα μέρη που με περιβάλλουν. Κάποια στιγμή, έρχεται ένα σημείο του τόπου και του χρόνου όπου συντονίζεται το μέσα μου με αυτό που βλέπω, και αυτό αποκτά υλικότητα μέσω της φωτογραφίας μου. Αυτό είναι που με κάνει και σηκώνω τη μηχανή.