Home > νέα > Ο εμπορικός κόσμος της Δράμας δυσκολεύεται να πάρει μερίδιο από την επισκεψιμότητα της Ονειρούπολης-Μιλάει στον «Π.Τ.» το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας Αχ. Τσακμάκης

Ο εμπορικός κόσμος της Δράμας δυσκολεύεται να πάρει μερίδιο από την επισκεψιμότητα της Ονειρούπολης-Μιλάει στον «Π.Τ.» το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας Αχ. Τσακμάκης

Ο εμπορικός κόσμος της Δράμας

δυσκολεύεται να πάρει μερίδιο από

την επισκεψιμότητα της Ονειρούπολης

Μιλάει στον «Π.Τ.» το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας Αχ. Τσακμάκης – «Περισσότερες δράσεις στους εμπορικούς δρόμους της πόλης»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ για τη Δράμα, είναι ένας μήνας με ιδιαίτερα μεγάλη επισκεψιμότητα. Η Δράμα μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο χαρούμενο χριστουγεννιάτικο πάρκο, η Ονειρούπολη μεταβάλει τη διάθεση όλων όσων ζούμε εδώ, ενώ οι προσδοκίες από την επισκεψιμότητα είναι πάντα ιδιαίτερα υψηλές.

Με την Ονειρούπολη, οι επαγγελματίες της Δράμας προσπαθούν να ισοφαρίσουν τουλάχιστον τις ζημιές από το προηγούμενο διάστημα. Τα τρία τελευταία χρόνια, μια μεγάλη γκάμα επαγγελματιών έχει υποστεί αρκετά μεγάλες ζημιές και ο Δεκέμβριος για τη Δράμα είναι μια καλή ευκαιρία να δουν στα ταμεία τους λίγα χρήματα παραπάνω.

Βέβαια, οι χασούρες των τελευταίων χρόνων δεν ισοφαρίζονται πάντα, αλλά τουλάχιστον κάτι γίνεται.

Είναι γενικά παραδεκτό και φυσικά πραγματικό, ότι από τη λειτουργία της Ονειρούπολης ωφελούνται κυρίως οι επισιτιστές, καφετέριες, σνακ μπαρ, ταβέρνες, πιτσαρίες. Γενικά κάθε μαγαζί που πουλάει καφέ και φαγητό, βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο.

Τι γίνεται όμως από εκεί και πέρα; Όπως ήδη έχουμε γράψει και σε παλαιότερα δημοσιεύματα στον «Π.Τ.», αλλά και μόλις πρόσφατα, η επισκεψιμότητα κατά την περίοδο της Ονειρούπολης στη Δράμα, είναι αυξημένη. Το ερώτημα που παραμένει όμως, είναι αν από αυτή την επισκεψιμότητα και το χρήμα που γενικά πέφτει στην αγορά της Δράμας, ωφελείται και ο εμπορικός κόσμος της Δράμας. Και βέβαια, μιλάμε για είδη ένδυσης και υπόδησης κυρίως.

Οι επισκέπτες της Δράμας αυτή την εποχή, είναι κυρίως επισκέπτες του Σαββατοκύριακου, το πολύ να εντάξουν μέσα και την Παρασκευή. Το μεγάλο πλήθος των επισκεπτών όμως, έρχεται στη Δράμα αυθημερόν και το απόγευμα ή το βράδυ φεύγει. Ή το πολύ να μείνει ένα βράδυ. Κατά πόσο όμως, ο εμπορικός κόσμος της Δράμας, έχει έσοδα από αυτή την επισκεψιμότητα;

Μια κουβέντα η οποία γινόταν πάντα σε σχέση με την Ονειρούπολη και την αγορά της πόλης, είναι η πλατεία Ελευθερίας. Η εικόνα της Ονειρούπολης, περιορίζεται συνήθως στο δημοτικό κήπο, όπου πραγματοποιούνται και όλες οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Από εκεί και πέρα, η κεντρική πλατεία της πόλης είναι περισσότερο υποβαθμισμένη. Φέτος, τοποθετήθηκαν εκεί το παγοδρόμιο και το τρενάκι που κάνει τις δωρεάν διαδρομές, ώστε με την μετακίνηση του κόσμου προς τα εκεί, να υπάρξει και μια πιθανή κατεύθυνσή του προς τους εμπορικούς δρόμους της πόλης. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι ούτε αυτό ευνόησε ιδιαίτερα τις καταστάσεις.

Σχετικά καλή η κίνηση

Μιλώντας πάντως στον «Π.Τ.» το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αχιλλέας Τσακμάκης, σημειώνει αρχικά ότι υπήρξε κάποια ανεβασμένη κίνηση, κυρίως την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

«Θεωρώ ότι την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες τα εμπορικά μαγαζιά κινήθηκαν αρκετά καλά» μας λέει και συμπληρώνει: «Και αυτό, γιατί τις μέρες αυτές έρχονται οι Δραμινοί που συνήθως λείπουν στο εξωτερικό, κυρίως οι μετανάστες μας από την Γερμανία αλλά και οι φοιτητές».

Σε ερώτηση αν από τους επισκέπτες της Ονειρούπολης ο εμπορικός κόσμος της Δράμας παίρνει κάποια μερίδιο, τονίζει: «Αυτό είναι το παράπονο της αγοράς. Αυτή την στιγμή, ο εμπορικός κόσμος της Δράμας – πλην της εστίασης των καφέ – δεν παίρνουν κόσμο από την Ονειρούπολη. Ο ξένος κόσμος που έρχεται για την Ονειρούπολη, δεν διακλαδώνεται στην αγορά και αυτό είναι το μόνιμο παράπονό μας».

Ερωτώμενος για το τι θα μπορούσε να γίνει ώστε αυτοί οι επισκέπτες της μιας μέρας να κινηθούν στην αγορά της πόλης, ο κ. Τσακμάκης μας λέει: «Θα θέλαμε να έχει περισσότερες δράσεις στο κομμάτι της Ονειρούπολης – κάτι που θα ζητήσει στην επόμενη Ονειρούπολη ο Εμπορικός Σύλλογος – ώστε να γίνονται κάποιες δράσεις στους εμπορικούς δρόμους και να διακλαδωθεί ο κόσμος περισσότερο στα μαγαζιά μας».

Όπως λέει ο κ. Τσακμάκης, «Ο Εμπορικός Σύλλογος άνοιξε στα ωράρια που έπρεπε να ανοίξει όπως τις Κυριακές, αλλά περιμένουμε ακόμα περισσότερο κόσμο από τους επισκέπτες της Ονειρούπολης να διανεμηθεί προς τα μαγαζιά μας».

Εν αναμονή του Ιανουαρίου

Πάντως, όπως και να έχει, οι μέρες των εορτών τελειώνουν ουσιαστικά και ο Ιανουάριος θα φέρει και πάλι στη Δράμα την παλιά μοναχική της εικόνα. Το πλήθος των επισκεπτών θα αποχωρήσει σύντομα και η Δράμα θα γυρίσει και πάλι στις συνηθισμένες μέρες της.

Στην ερώτηση για το τι περιμένουν οι έμποροι από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, ο κ. Τσακμάκης υπενθυμίζει τις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινούν από τη δεύτερη Δευτέρα, στις 9 Ιανουαρίου και θα κρατήσουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, όπου αναμένονται και αρκετά καλές προσφορές.