Home > Πρώτο Θέμα > Ο εορτασμός των 140 χρόνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των 80 χρόνων του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας

Ο εορτασμός των 140 χρόνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των 80 χρόνων του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας

 

Ο εορτασμός των 140 χρόνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των 80 χρόνων του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας

Ο Ε.Ε.Σ. από το 1877, είναι παρόν

για να προσφέρει με κάθε τρόπο

με συνέπεια και ανιδιοτέλεια

Ιδιαίτερη μνεία στη νοσηλεύτρια – αδελφή και νοσοκόμα

που είναι το σύμβολο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Μια ιδιαίτερη επετειακή εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 25 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, όπου γιορτάστηκαν τα 140 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τα 80 από την ίδρυση του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας.

(6)

Στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της εκκλησίας, και τοπικοί φορείς, πλήθος Δραμινών, αλλά και αρκετά Τμήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, ήταν ο Εκπαιδευτικός, Συλλέκτης, Ιστορικός Ερευνητής, Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου «Μιχάλη Τσαρτσίδη», κ. Σπυρίδωνας Τσαρτσίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Οι Νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το έπος του 1940».

Άλλωστε, όπως επεσήμανε και ο κ. Τσατσίδης, η αδελφή – νοσηλεύτρια και εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αποτελεί σύμβολο της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.

(7)

Ο υποστράτηγος εν αποστρατεία και πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Αντώνης Αυγερινός.

Στην επετειακή εκδήλωση, παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο υποστράτηγος εν αποστρατεία και πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Αντώνης Αυγερινός.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο κ. Αυγερινός, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αποτελεί τον μεγαλύτερο ανθρωπιστικό και εθελοντικό Οργανισμό στην Ελλάδα. Μάλιστα υποστήριξε, ότι είναι διαχρονική η παρουσία του σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, αρχίζοντας από τους Ελληνοτουρκικούς πολέμους, συνεχίζοντας στους Βαλκανικούς, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Μικρασιατική Καταστροφή, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και βέβαια στα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν στην μεγάλη προσφυγική μεταναστευτική κρίση.

«Θεωρώ ότι Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, έχει διατρέξει μια μοναδική ιστορική διαδρομή και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στο ελληνικό κράτος, ενώ πρόκειται για συνεισφορά, που δύσκολα αποτιμάται.

Βρίσκομαι στην πόλη σας, για να τιμήσω τα 80 χρόνια παρουσίας του Περιφερειακού Τμήματος της Δράμας, να τιμήσω όμως κυρίως μια τεράστια παρακαταθήκη – παράδοση των παππούδων και γιαγιάδων, που θυσίασαν όχι μόνο περιουσίες αλλά και την ζωή τους για να υπηρετήσουν το όραμα, τις ιδέες και τις διαχρονικές θεμελιώδεις αξίες του κινήματος, που πρώτος ο μεγάλος ιδεολόγος Ερρίκος Ντυνάν, θέσπισε».

Έπειτα, ο κ. Αυγερινός αναφέρθηκε στην πολυπληθή δράση του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή σε 192 χώρες της υφηλίου και έχει αποσπάσει τρία βραβεία Νόμπελ.

Ο ανθρωπισμός, η αμεροληψία, η ανεξαρτησία, ο εθελοντισμός, η ενότητα, η ουδετερότητα και η παγκοσμιότητα, είναι οι θεμελιώδεις αρχές του κινήματος, όπως μας εξήγησε ο κ. Αυγερινός, οι οποίες εμπνέουν και καθοδηγούν 140 χρόνια τους εθελοντές του, οι οποίοι με την σειρά τους αποτελούν την ψυχή, την καρδιά, και την κινητήρια δύναμη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. «Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε σήμερα η μεγάλη αυτή ιστορική διαδρομή. Αυτούς τιμούμαι και θα τιμούμαι πάντοτε», υποστήριξε ο κ. Αυγερινός.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ., μίλησε για τη σύγχρονη δράση του Οργανισμού, τις δράσεις του, και την συμβολή του στην ελληνική κοινωνία, λέγοντας ότι: «Σήμερα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός βρισκόμενος σε μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, και σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα είναι υποχρεωμένος να αναθεωρήσει στόχους και σκοπούς. Δίνει ιδιαίτερη σημασία σε νέες καινοτόμες προτεραιότητες και δράσεις. Έχουμε μια αγαθοποιό δυναμική, η οποία στηρίζεται σε ένα ευρύ πλέγμα κοινωφελών δραστηριοτήτων, με απώτερο στόχο και σκοπό, την ανακούφιση των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων των ευάλωτων ελληνικών ομάδων. Παράλληλα βέβαια, συμβάλουμε με την συνεχή προσφορά μας στους πρόσφυγες, μετανάστες απανταχού της Ελλάδας. Και εκεί συνεπικουρούμε την πολιτεία, πιστεύω κατά τον άριστο και μέγιστο βαθμό, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται».

(15)

Η πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Δράμας

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κα. Νίνα Παπαδοπούλου, σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία του Οργανισμού, ενώ εστίασε κυρίως στην ελληνική επικράτεια και την συμβολή του Ε.Ε.Σ., σε κρίσιμα και ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

«Γιορτάζουμε τα 140 χρόνια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τα 80 χρόνια του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας. Η ιστορική πορεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι συνώνυμη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.  Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, βρέθηκε και βρίσκεται συνεχώς δίπλα σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες, σε όλες τις σημαντικές πολιτικά αλλά και εθνικά στιγμές τις ελληνικής κοινωνίας. Από το 1877, είναι παρόν για να προσφέρει με κάθε τρόπο με συνέπεια και ανιδιοτέλεια. Η πολυσήμαντη δράση των εθελοντών του, είναι αδιάψευστος μάρτυρας της αλληλέγγυας προσφοράς στην ελληνική κοινωνία».

Επιπροσθέτως η κα. Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε στους εθελοντές του Οργανισμού, οι οποίοι καθημερινά γράφουν την δική τους ιστορία στην πορεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. «Οι εθελοντές μας εκπροσωπούν δεκαετίες προσφοράς στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.  Η ιστορία του συνεχίζει να γράφεται κάθε ημέρα, από ξεχωριστούς ανθρώπους που εθελοντικά κάνουν πράξη τα ιδεώδη του κινήματος. Σήμερα, αποτίνουμε φόρο τιμής  σε όλους τους ήρωες του έπους του 40’, οι οποίοι επέδειξαν ασύλληπτη  γενναιότητα που είναι ριζωμένη στην ελληνική ψυχή.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Δράμας, γιορτάζει την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με την δέουσα τιμή στους ήρωες και τις ηρωίδες, και με ιδιαίτερη μνεία στη νοσηλεύτρια – αδελφή και νοσοκόμα που είναι το σύμβολο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού».

Μάλιστα, στο πλαίσιο των εορτασμών των 140 χρόνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πραγματοποιείται από την περασμένη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι και σήμερα έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Εικόνες και Μνήμες από τα αρχεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού», στο ισόγειο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.