Home > Εκδηλώσεις > Ο φετινός κύκλος θερινών λογοτεχνικών βραδιών του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας- Η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Δήμου Χλωπτσιούδη «Laissez Passer»

Ο φετινός κύκλος θερινών λογοτεχνικών βραδιών του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας- Η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Δήμου Χλωπτσιούδη «Laissez Passer»

Ο φετινός κύκλος θερινών λογοτεχνικών βραδιών του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας

 Η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής

του Δήμου Χλωπτσιούδη «Laissez Passer»

                       

           

 Tης Πολύνας Γ.Μπανά

Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου

 Έχοντας διαπιστώσει ότι οι Δραμινοί παραμένουν «εντός των τειχών» στο μεγαλύτερο μέρος των θερινών μηνών, τα τελευταία χρόνια και, κυρίως, ότι η συζήτηση για τη λογοτεχνία συνδυάζεται ωραιότατα με τη χαλαρή και παρείστικη ατμόσφαιρα ενός θερινού μπαρ και με ένα ποτό στο χέρι, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας επαναλαμβάνει, και φέτος, τον κύκλο θερινών λογοτεχνικών βραδιών που διοργάνωσε, για πρώτη φορά, πέρσι το καλοκαίρι, στον εξωτερικό χώρο του μπαρ «Παλιό Ρολόϊ», καθιερώνοντάς τον, μάλιστα, ως μία σταθερή πλέον  δραστηριοποίηση του Συλλόγου κατά τους θερινούς μήνες, χάρη στην ανταπόκριση και επιτυχία που αυτός γνώρισε και γνωρίζει μεταξύ των μελών και των φίλων του Συλλόγου. Και, τέλος,  είναι ακόμη πιο ιντριγκαδόρικο κι αβανταδόρικο («το κερασάκι στην τούρτα» θα έλεγε κανείς), όταν τους φιλοξενούμενους σε αυτές τις καλοκαιρινές βραδιές λογοτέχνες τους βγάζει, για πρώτη φορά, ο δρόμος στη Δράμα, προσφέροντας μας τη δυνατότητα να γνωρίσουμε νέους διαφορετικούς ανθρώπους από το χώρο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας

Ο φετινός, λοιπόν, κύκλος θερινών λογοτεχνικών βραδιών του Συλλόγου, ο οποίος εγκαινιάσθηκε με τους πρωτο-εμφανιζόμενους στη Δράμα, συγγραφείς Βίκυ Τσελεπίδου και Κώστα Καβανόζη οι οποίοι ζουν, δραστηριοποιούνται και δημιουργούν στην Ξάνθη, συνεχίζεται  με την παρουσίαση, αυτή την Τετάρτη, 10 Ιουλίου και ώρα 19.30, πάντα στον εξωτερικό χώρο του μπαρ “Παλιό Ρολόι”, της νέας ποιητικής συλλογής του Θεσσαλονικιού, Δήμου Χλωπτσιούδη, η οποία φέρει τον τίτλο «LAISSEZ PASSER» και κυκλοφόρησε φέτος (2019) από τις εκδόσεις Μανδραγόρας.

Για την ποιητική συλλογή θα μιλήσουν ο γνωστός δραμινός ποιητής Αλέξανδρος Αραμπατζής και η γράφουσα αλλά και ο ίδιος ο Δήμος Χλωπτσιούδης, ο οποίος, μάλιστα, αξίζει να επισημανθεί ότι έρχεται, για πρώτη φορά, στην πόλη μας για να παρουσιάσει το ποιητικό έργο του.

Όπως αναφέρει δε, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας Χρήστος Χαρτοματσίδης, στην κριτική που έγραψε για την ποιητική συλλογή «LAISSEZ PASSER», η οποία αναρτήθηκε, στις 14-05-2019 , στο ηλεκτρονικό περιοδικό tvxs.gr:

«Μόλις κυκλοφόρησε η νέα ποιητική συλλογή του Δήμου Χλωπτσιούδη με τον τίτλο «LAISSEZ PASSER» (εκδόσεις Μανδραγόρας). Πρόκειται για την τέταρτη ποιητική συλλογή του ιδίου. Αν κι έχουν περάσει μόνο τρία χρόνια από το προηγούμενο ποιητικό του βιβλίο («ακατάλληλο», Μανδραγόρας, 2016), ο Δήμος Χλωπτσιούδης έχει διανύσει μια αξιόλογη πορεία στα σύγχρονα ελληνικά γράμματα. Ενώ στην προηγούμενη συλλογή συμπεριλαμβάνονται ποιήματα πιο προσωπικά, ή ερωτικά ποιήματα πλάι στη νοσταλγία της παιδικής ηλικίας, τώρα πια τα ποιήματα είναι αποκλειστικά με κοινωνικό–πολιτικό περιεχόμενο. …………Ακολουθώντας την ισχυρή λογοτεχνική παράδοση στα κοινωνικά θέματα, ο Χλωπτσιούδης δίνει τη δική του πινελιά. Βάζει το δικό του πετραδάκι στο συλλογικό αυτό οικοδόμημα, μια αξιόλογη προσφορά που δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητη. ……………Οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες, τουλάχιστον για την ελληνική λογοτεχνία, κι αυτές ήδη πυροδοτούν την θεματολογία του Χλωπτσιούδη. Αν πρέπει να την προσδιορίσουμε με δύο λέξεις αυτές είναι «κοινωνική αδικία» και «αγώνας». Ο Χλωπτσιούδης γράφει ποίηση κοινωνικής αγωνίας. Τον απασχολούν όλα τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου: η κρίση, η ανεργία, οι πρόσφυγες, η έλλειψη προοπτικής, η πυρκαγιά στο Μάτι και, φυσικά, οι αγώνες για το καλύτερο μέλλον.……….Δεν είναι τυχαίο πως η πιο συχνά χρησιμοποιημένη λέξη στο βιβλίο του είναι η λέξη «όνειρο»∙ εντοπίζεται γύρω στις 20 φορές, ενώ σε κάποια ποιήματα την χρησιμοποιεί και δύο φορές..………Ο Χλωπτσιούδης δεν έχει για αυτοσκοπό να θαμπώσει τον αναγνώστη με φανταχτερές παρομοιώσεις, αλληγορίες ή μεταφορές. Προτιμάει την σαφήνεια σε συνδυασμό με αυτό που ο ίδιος συχνά γράφει (για άλλους) ως συναισθηματική κλιμάκωση.……….Ο Δήμος Χλωπτσιούδης έχει προχωρήσει αρκετά σε σχέση με την προηγούμενη συλλογή του, τόσο στα εκφραστικά μέσα, όσο και στο περιεχόμενο. Πάνω απ’ όλα ξεκαθάρισε μέσα του οριστικά τι είδους ποίηση θέλει να υπηρετήσει∙ μια ποίηση που θα τον αναγκάζει να βρίσκεται συνέχεια στην αντιπολίτευση, ακόμα κι όταν τα όνειρά του γίνουν εξουσία. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος του ποιητή να βρίσκεται κόντρα σε κάθε κατεστημένο».

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, προσκαλεί όλους τους δραμινούς συμπολίτες μας να παρευρεθούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «LAISSEZ PASSER», προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν με τον φιλοξενούμενο ποιητή Δήμο Χλωπτσιούδη, του οποίου η ποίηση όπως αποτυπώνεται στην εν λόγω ποιητική του συλλογή διακρίνεται, θα ήθελα να επισημάνω, για το αιχμηρό και επίκαιρο κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενό της και, συγχρόνως, προκειμένου να απολαύσουν μία ακόμη ατμοσφαιρική, καλοκαιρινή λογοτεχνική βραδιά, μέσα στο πράσινο και δίπλα στα βυζαντινά τείχη της πόλης.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Δήμου Χλωπτσιούδη

 Ο Δήμος Χλωπτσιούδης είναι κριτικός ποίησης και κάτοχος MΑ Δημιουργικής Γραφής. Γράφει δοκίμια και κριτικές ποίησης, παρακολουθώντας τις νέες τάσεις στην Τέχνη. Έχει συγγράψει πολλές λογοτεχνικές και κοινωνικές μελέτες. Κριτικές και δοκίμιά του δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά (tovivlio.nettvxs.gr, Vakxikon.gr κ.ά.) καθώς και σε έντυπα περιοδικά (Μανδραγόρας, Σίσυφος, δίοδος 66100, ένεκεν, φευθ κ.ά.). Στο ενεργητικό του έχει τρία πολιτικά δοκίμια και τέσσερις ποιητικές συλλογές. Στην ποίηση εμφανίζεται το 2013 με την «οργή της πεταλούδας». Ακολουθούν  τα «κατάστιχα» (2014), το «ακατάλληλο» (2016) και το «Laissez passer” (2019).