Home > νέα > Ο νέος λατομικός νόμος δεν επιλύει σοβαρά ζητήματα του κλάδου Ημερίδα στη Δράμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρων Μακεδονίας- Θράκης

Ο νέος λατομικός νόμος δεν επιλύει σοβαρά ζητήματα του κλάδου Ημερίδα στη Δράμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρων Μακεδονίας- Θράκης

 Ημερίδα στη Δράμα  του Συνδέσμου Επιχειρήσεων

Μαρμάρων Μακεδονίας- Θράκης

Ο νέος λατομικός νόμος

δεν επιλύει σοβαρά

ζητήματα του κλάδου

Π. Ηλιόπουλος: «Ο νόμος ούτε ρυθμίζει, ούτε μπορούμε να πούμε ότι είναι δίκαιος, ούτε βοηθάει την κοινωνία στις ανάγκες της, την αγορά και τον κλάδο μας,

και δεν μειώνει την ταλαιπωρία του πολίτη».

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Με θέμα την λειτουργία των λατομείων μαρμάρου στο πλαίσιο του Ν.4512/2018, άνοιξε τις εργασίες της η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, το Σάββατο 16 Ιουνίου, στο αμφιθέατρο του Επιμελητήριου Δράμας.

Η ημερίδα, πραγματοποιήθηκε εν όψει των καινούριων δεδομένων που ανακύπτουν από την ισχύ του νέου λατομικού νόμου, αναφορικά με την εξόρυξη και την κατεργασία μαρμάρου, που ισχύει από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν άνθρωποι από τον κλάδο του μαρμάρου, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Την ημερίδα άνοιξε η πρόεδρος του Συνδέσμου κα. Κωνσταντίνα Λαζή, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Σύνδεσμος ανέλαβε την πρωτοβουλία να ανοίξει έναν κύκλο ημερίδων όσον αφορά το νέο νομικό πλαίσιο για τον κλάδο εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου, έτσι όπως αυτό εκφράζεται από τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4512.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου

κα. Κωνσταντίνα Λαζή

Στόχος του Συνδέσμου, όπως σημείωσε η κα. Λαζή, είναι μετά τις παρουσιάσεις να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα που λύνει, αλλά και για αυτά που γεννά ο νέος νόμος. Η σύγχρονη δραστηριότητα της εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1950. Έχει συμβάλλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και ειδικότερα στην αύξηση των εξαγωγών. Η συμβολή αυτή, εξήγησε η κα. Λαζή, καταδείχτηκε με ακόμη μεγαλύτερη ευκρίνεια κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η άσκηση λατομικών δραστηριοτήτων μπορεί να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη περιοχών με περιορισμένες οικονομικές δραστηριότητες και στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο χώρα.

Ακολούθως, η κα. Λαζή παρέθεσε στους παρευρισκόμενους στοιχεία τα οποία αφορούν στον κλάδο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Στα χρόνια της κρίσης τα μάρμαρα αποτελούν τους πρωταθλητές, εμφανίζοντας αύξηση εξαγωγών που από χρόνο σε χρόνο, τα τελευταία 5 χρόνια, αγγίζει το ποσοστό του 20%, διατηρώντας την απασχόληση σταθερή, χωρίς να παρατηρούνται μειώσεις μισθών όπως αντίστοιχα συμβαίνει με άλλες δραστηριότητες.

1 (8) copy

Από αριστερά οι κ.κ. Κ. Λαζή, Π. Ηλιόπουλος, και Α. Νικολαΐδης, από το Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρων Μακεδονίας – Θράκης.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), στη δημοσιότητα και αφορούν στην εξαγωγική δραστηριότητα της εξορυκτικής βιομηχανίας, οι εξαγωγές το 2017 είχαν πρώτο το νικέλιο, δεύτερο το αλουμίνιο και τρίτο τα μάρμαρα, φτάνοντας συνολικά το 1 δις. Ευρώ όλα τα ορυκτά μαζί. Είναι όμως αυτό αρκετό; Όχι. Είναι αυτό τόσο εύκολο όσο ακούγεται; Και πάλι όχι.

Σήμερα, μετά από έξι γεμάτες δεκαετίες εξορυκτικής και μεταλλευτικής δραστηριότητας στο χώρο του μαρμάρου είναι φανερό ότι, παρά τη δυναμική εξωστρέφεια των Ελλήνων επιχειρηματιών, η έλλειψη ξεκάθαρης εξορυκτικής πολιτικής μάς οδηγεί σταθερά σε περιορισμούς και σύντομα, φοβάμαι, σε ύφεση της δραστηριότητας. Στο σχέδιο Ολιστικής Ανάπτυξης της χώρας, που τον προηγούμενο μήνα παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο την ανάκτηση μέρους του ΑΕΠ, που χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια λόγω κρίσης, δεν έχει περιληφθεί ο εξορυκτικός κλάδος.

Πρέπει να διασφαλιστεί ο ρόλος του. Είμαστε σημαντικοί. Επιχειρούμε, πληρώνουμε μισθούς, κάνουμε δρόμους, προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία και κυρίως φροντίζουμε τους εργαζομένους μας, γιατί όλοι οι επιχειρηματίες στον κλάδο μας είμαστε οικογενειακές επιχειρήσεις και σαν εκτεταμένη οικογένεια βλέπουμε και τους υπόλοιπους. Αναμφισβήτητα βέβαια, έχουμε πολλά να διορθώσουμε και να βελτιώσουμε στον τρόπο που λειτουργούμε, εμείς ως επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις μας. Το γνωρίζουμε καλά. Παράλληλα, επιδιώκουμε με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τη δημόσια διοίκηση, ένα διάλογο με κουλτούρα συναίνεσης, λογική και θετική ψυχολογία. Και ο δρόμος του διαλόγου, για εμάς είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε. Σε αντίθετη περίπτωση, αντιμετωπίζουμε έναν ανορθόδοξο πόλεμο ή μία ασύμμετρη απειλή».

1 (6) copy

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου

κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Από την πλευρά του, μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ανέφερε σχετικά με τις άδειες των λατομείων ότι ακόμη και με το νέο νόμο αυτό το πρόβλημα δεν λύθηκε και εξακολουθούν να βγαίνουν αργά. «Έχοντας μια εμπειρία περίπου 15 χρόνων στον κλάδο, αυτό που άκουγα ανέκαθεν και συνεχίζω να ακούω ακόμη και τώρα είναι ότι δεν βγαίνουν νέες άδειες. Επιμέναμε πάρα πολλά χρόνια να έρθει ο λατομικός νόμος, ώστε να αλλάξει ένα νόμο του 1979. Από όταν ξεκίνησα πριν 15 χρόνια περιμέναμε, τώρα ήρθε και ακόμη το πρόβλημα είναι ότι οι άδειες λατομείων δεν μπορούν να βγουν γρήγορα. Βγαίνουν πάρα πολύ αργά».

Οι εταιρείες οι μικρές, οι μικρομεσαίες ή ακόμη και οι μεγάλες, όπως σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, όταν χρειάζεσαι 4-5 χρόνια για την αδειοδότηση ενός λατομείου και όταν χρειάζεται άλλα 4-5 χρόνια για την εκτίμηση αν θα πετύχει αυτό το λατομείο, ώστε να είναι αποτελεσματικό. «Οι περισσότερες υπηρεσίες και το κράτος μας αντιμετωπίζουν θαρρείς και υπάρχει σίγουρη επιτυχία, όταν πας να ανοίξεις ένα λατομείο. Πολλές φορές υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις όσον αφορά τη διαδικασία», πρόσθεσε ο κ. Ηλιόπουλος.

Υπάρχουν 31 νομοθετήματα, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, τα οποία  ρυθμίζουν τη διαδικασία της αδειοδότησης μέσα από χιλιάδες παραγράφους. Πολλές ερμηνευτικές εγκύκλιοι τροποποιούν μια παράγραφο που αλλάζει μια άλλη παράγραφο. Όλο αυτό δημιουργεί, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, μια πολύ δύσκολη και σύνθετη διαδικασία για τις αδειοδοτήσεις των λατομείων.

«Δυστυχώς με αυτό το νέο νόμο, ο οποίος ήρθε τώρα και τον περιμέναμε πάρα πολλά χρόνια, δεν βλέπουμε ότι η διαδικασία θα γίνει πιο σύντομη και θα βελτιωθεί. Δηλαδή ο νόμος ούτε ρυθμίζει, ούτε μπορούμε να πούμε ότι είναι δίκαιος, ούτε βοηθάει την κοινωνία στις ανάγκες της και την αγορά και τον κλάδο μας και δεν μειώνει την ταλαιπωρία του πολίτη.

Θεωρώ ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία τα στελέχη του Συνδέσμου, που είναι πολύ έμπειρα, αλλά και τα στελέχη των κρατικών υπηρεσιών, κεντρικών και αποκεντρωμένων, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία πάνω στη λατομική νομοθεσία, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα πλαίσιο, έτσι ώστε να μπορούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των λατομείων να γίνουν σύντομες. Διαφορετικά, αν δεν καταφέρουμε να ρευστοποιήσουμε αυτή την εμπειρία που υπάρχει στα στελέχη του Συνδέσμου και στα στελέχη των δημοσίων υπηρεσιών, ώστε να κάνουμε τη διαδικασία πιο εύκολη, θα χάσουμε αυτή την ευκαιρία που υπάρχει για να αναπτυχθεί περισσότερο ο κλάδος.

Δεν πρέπει να θεωρούμε πως επειδή υπάρχει μία προσωρινή ευημερία σε μέρος του κλάδου ότι αυτό θα είναι για πάντα, καθώς τα κοιτάσματα μαρμάρου και οι αγορές μαρμάρου είναι ευμετάβλητες και ανάλογα ευέλικτοι πρέπει να είμαστε κι εμείς στο πόσο γρήγορα προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες της αγοράς. Μπορεί η αγορά να μην συνεχίσει να ευημερεί όσο αυτή τη στιγμή για κάποια λατομεία, για κάποια είδη μαρμάρου. Υπάρχουν πολλά λατομεία και πολλά είδη μαρμάρου, τα οποία δυσκολεύονται πάρα πολύ».

Ακολούθως, μιλώντας για το νέο λατομικό νόμο, ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία, ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και σοβαρά αρνητικά τα οποία ενώ είχαν επισημανθεί από τους εκπροσώπους του κλάδου του μαρμάρου και εντέλει δεν επιλύθηκαν.

«Ο νέος λατομικός νόμος έχει με το ζόρι έως δέκα θετικά. Ταυτόχρονα έχει έως δέκα σοβαρά αρνητικά και δεν επέλυσε πολλά άλλα ζητήματα, τα οποία ήταν ήδη γνωστά, τα είχαμε επισημάνει και δεν ασχολήθηκαν καθόλου με αυτά τα ζητήματα.

Δηλαδή, ένα θετικό είναι το αυτονόητο, ότι άλλαξαν τις άδειες από 40 χρόνια και τις έκαναν 70 χρόνια. Μην θεωρούμε ότι έγινε και κάτι. Αυτονόητο ήταν. Ένα θετικό είναι ότι επιτρέπει να γίνει μεταβίβαση λατομείων, ενώ μέχρι τώρα επέτρεπε να γίνει εισφορά του δικαιώματος εκμεταλλεύσεως. Όταν όμως μια αδειοδότηση ενός λατομείου για να μεταβιβαστεί χρειάζεται πάρα πολλά χρόνια, ουσιαστικά είναι και ανώφελο.

Εμείς θέλουμε οι αδειοδοτήσεις να μπορούν να γίνουν πιο σύντομα για να μπορεί να γίνει το θετικό της μεταβίβασης που εισήγαγε ο νέος νόμος. Το ότι ο νέος νόμος λέει ότι η άδεια έρευνας μπορεί να γίνει για δύο χρόνια, αυτό έτσι κι αλλιώς προβλεπόταν. Το ότι καταργήθηκε μια διαδικασία, η άδεια εκμετάλλευσης και η μίσθωση του λατομείου είναι σαν άδεια εκμετάλλευσης, αυτό είναι κάτι θετικό. Όμως είναι μικρά θετικά πράγματα που βελτιώνουν λίγο. Δεν έχει αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα του κλάδου».

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, κ. Ιωάννης Σάββας, μιλώντας κατά την διάρκεια της ημερίδας, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι αυτό που πρέπει να διαθέτει ένας επιχειρηματίας δεν είναι μόνο ένα καλό οικονομικό περιβάλλον, αλλά και ένα καλό θεσμικό περιβάλλον. «Το καλό το αντιλαμβάνεται ο καθένας κατά τα δικά του μέτρα και σταθμά. Δηλαδή, άλλος μπορεί να νομίζει ότι ένα καλύτερο προφανώς θεσμικό πλαίσιο θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Εγώ θα έλεγα ότι αυτό που σήμερα ψάχνουμε είναι ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο. Από τότε που ανέλαβα κατάλαβα ότι πολλά πράγματα δεν ήταν σαφή κι αυτό δυσκόλευε το έργο και το δικό σας και το δικό μας. Ξεκινήσαμε από κοινού μια προσπάθεια και θα την οδηγήσουμε ξανά μέσα από αυτό το νόμο να διασαφηνίσουμε πλήρως τις συνθήκες μέσα στις οποίες πρέπει να εργαζόμαστε. Να βάλουμε μία τάξη σε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Κι αυτό είμαι βέβαιος ότι θα μας οδηγήσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

Ήμουν προχθές με τον Γ.Γ. του Υπουργείου, δεσμεύτηκε και αυτός να προχωρήσει το Υπουργείο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην έκδοση όλων αυτών που πάντα περιμένουμε και δεν βγαίνουν, των Υπουργικών Αποφάσεων κλπ., οι οποίες θα καθορίσουν ή θα μας οδηγήσουν στο να ξέρουμε καλύτερα τι πρέπει να εφαρμόσουμε. Προφανώς είμαστε σε επαφή, προφανώς συζητάμε, προφανώς θα βάλουμε μαζί κάποια πράγματα σε τάξη κι αυτά που δεν μπορούν να φτιαχτούν και πρέπει να αλλαχθεί ο νόμος, θα πρέπει μαζί να παλέψουμε, ύστερα από εσάς, να αλλάξουμε, με προτάσεις όμως, αυτές τις αδυναμίες».