Home > νέα > Ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου σήμερα στη Δράμα

Ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου σήμερα στη Δράμα

Ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής

Ένωσης, Κρις Σπύρου σήμερα στη Δράμα

Θα τιμηθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δοξατινών «Παναγία η Θρακιώτισσα»

Τον πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου πρόκειται να τιμήσει σήμερα το βράδυ σε ειδική εκδήλωση ο Πολιτιστικός Σύλλογο Δοξατινών «Παναγία η Θρακιώτισσα», η οποία θα λάβει χώρα στο κέντρο «ΒΑΗ».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου και πρώην βουλευτής Δράμας, κ. Σταύρος Δαϊλάκης, ο οποίος διατηρεί μακράν φιλία με τον κ. Κρις Σπύρου, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει φιλοξενήσει στη Δράμα τον πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Σήμερα, που το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ταλανίζει για ακόμα μία φορά τη χώρα μας, αλλά και μετά την πρόσφατη – ιδιαίτερα επικριτική – επιστολή του κ. Κρις Σπύρου προς τον Νίμιτς για τη διαχείριση του θέματος, καθιστούν ακόμα πιο σημαντική την παρουσία του στη Δράμα.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι πριν λίγες ημέρες ο κ. Κρις Σπύρου απέστειλε επιστολή στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κ. Νίμιτς, την οποία κοινοποίησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στην επιστολή του ο κ. Κρις Σπύρου, χαρακτηρίζει ανιστόρητες τις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Οι τελευταίες δημόσιες προτάσεις σου σχετικά με μια πιθανή λύση στη διαμάχη της FYROM με ένα όνομα που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, με εξέπληξαν», αναφέρει.

Σε αυτήν ο κ. Σπύρου εξηγεί στον κ. Νίμιτς γιατί οι πέντε προτάσεις του, που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία», είναι ανιστόρητες, ανεφάρμοστες και δεν αποτελούν κάτι νέο ή διαφορετικό, από αυτό που ισχύει σήμερα για την ονομασία των Σκοπίων. Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στους υπουργούς, βουλευτές, πρώην πρωθυπουργούς, στον αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο, στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο, Ευάγγελο Αποστολάκη, στον μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη κ.α.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κρις Σπύρου αναφέρει στην μακροσκελή επιστολή του τα εξής:

«Αγαπητέ Μάθιου,

Επειδή γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον για πολλά χρόνια, ένιωσα την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σου. Αυτή τη φορά γραπτώς. Ξέρεις ότι ποτέ δεν έχω αμφισβητήσει την ικανότητά σου και την αποφασιστικότητά σου να είσαι δίκαιος ενδιάμεσος μεσολαβητής στη δύσκολη αναζήτηση μιας θεμιτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος του κράτους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM).

Πρέπει να ομολογήσω όμως, ότι οι τελευταίες δημόσιες προτάσεις σου σχετικά με μια πιθανή λύση στη διαμάχη της FYROM με ένα όνομα που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, με εξέπληξαν. Όχι μόνο οι προτάσεις σου ήταν ανάρμοστες για έναν δήθεν ουδέτερο μεσολαβητή, αλλά ήταν εντελώς ανεφάρμοστες και δεν αντιπροσώπευαν τίποτα διαφορετικό από αυτό που υπάρχει τώρα…

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου, με εκπλήσσει το γεγονός, ότι μετά από 20 και πλέον χρόνια άμεσης εμπλοκής στη διαμάχη για την ονομασία της FYROM, δεν κατάφερες να συνειδητοποιήσεις ότι το ψευδο-μακεδονικό μόρφωμα, το οποίο αναγνώρισαν τα Ηνωμένα Έθνη στις 7 Απριλίου του 1993, ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), και με Σύνταγμα γεμάτο επεκτατικές διατάξεις και παράλογες εθνοτικές αξιώσεις, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει ειρηνικά ή να ευημερήσει, με το 2% της σύνθεσης των κατοίκων του να είναι Μακεδόνες και το 98% να αποτελείται από την πρόσμιξη των κομμουνιστών νομάδων των Βαλκανίων, και τα σύνορα του να αγγίζουν την ιστορική αρχαία ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας.

Αναρωτιέμαι ποια ήταν τα εμπόδια για τα οποία διαπραγματευόσουν για περισσότερα από 20 χρόνια με τις δύο πλευρές, σχετικά με την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Διαπραγματευόσουν την ανάγκη να παραμείνει ή όχι στην ονομασία ο όρος «Πρώην»; Διαπραγματευόσουν με τις δύο πλευρές εάν ή όχι θα παραμείνει ο όρος «Γιουγκοσλαβική»; Ή μήπως διαπραγματευόσουν εάν ή όχι ο όρος «Δημοκρατία» έπρεπε να παραμείνει στην ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Απ’ όσο γνωρίζω, ο μόνος λόγος για τον οποίο τα Ηνωμένα Έθνη διόρισαν έναν «Ειδικό

Αντιπρόσωπο για την Διαφορά του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ήταν ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του.

Η ονομασία. Και όταν ο «Αντιπρόσωπος» με τις επίσημες δημόσιες δηλώσεις του προτείνει ονομασία που δεν διαφέρει από αυτή που διαπραγματεύεται, τότε τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών θα παραμείνουν τα ίδια, δηλαδή απαράδεκτα…».