Home > νέα > Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο κ. Παπαθεοδώρου μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού

Συμβουλίου ΑΜΘ στις Κοινότητες

της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ του Νομού Δράμας επισκέφθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΠΣ-ΑΜΘ) κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου. Ο ίδιος, από την ώρα που ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Π.Σ.-ΑΜΘ, επισκέπτεται τους Δήμους της Π.Ε. Δράμας, «προκειμένου να μεταφέρω τις στοχεύσεις του κάθε Δήμου, που θέλει πράγματα από την Περιφέρεια», όπως τονίζει.

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε και συνομίλησε με τον κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος σημειώνει ότι, όταν τελείωσε τις επισκέψεις του με τα Δημοτικά Συμβούλια, ξεκίνησε τις επισκέψεις του με τα συμβούλια των Κοινοτήτων, και όπως μας λέει, «θεσμικά δεν το έχει κάνει κανένας πρόεδρος του ΠΣ-ΑΜΘ μέχρι σήμερα».

Όπως τονίζει στον «Π.Τ.», οι επισκέψεις του ξεκίνησαν πριν από την έναρξη της πανδημίας, εξαιτίας της οποίας αυτές σταμάτησαν για ένα μεγάλο διάστημα και άρχισαν και πάλι μερικές ημέρες πριν από το Πάσχα.

Στην επικοινωνία μας που είχαμε με τον πρόεδρο του ΠΣ-ΑΜΘ, ο κ. Παπαθεοδώρου, αναφέρθηκε στις ανάγκες που έχουν τα συμβούλια των Κοινοτήτων, αν και επισημαίνει ότι δεν τα έχει επισκεφτεί όλα, αλλά τουλάχιστον τα περισσότερα, ενώ θα συνεχίσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Βώλακας: Ζητήματα λατομείων

Αρχίζοντας από το Βώλακα, ο κ. Παπαθεοδώρου, επισημαίνει ότι στη συζήτηση εκεί, κυριάρχησε «το θέμα των λατομείων και της εν γένει λατομικής δραστηριότητας καθώς και των σχετικών γνωμοδοτήσεων που δίνει το ΠΣ-ΑΜΘ. Ουσιαστικά συμφωνήσαμε να έχουμε μια καλή συνεργασία, προφορικά στην αρχή, προκειμένου να προλαβαίνουμε καταστάσεις και να μην τρέχουμε από πίσω».

Όπως είπε ο ίδιος, «αν για παράδειγμα έρχεται ένα λατομείο που είναι δίπλα στο χωριό, εγώ δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Ποιος θα μας ενημερώσει γι’ αυτό; Μόνο το Τοπικό Συμβούλιο. Και αυτό συζητήσαμε περισσότερο για τα θέματα της λατομικής δραστηριότητας».

Νευροκόπι: Χείμαρρος, πατάτες και υλοτομία

Κατά την επίσκεψή του στο Νευροκόπι, ο κ. Παπαθεοδώρου επισημαίνει ότι, «από τα πρώτα αιτήματα του Δήμου, είναι η έγκριση από την Περιφέρεια αλλαγής του δικτύου ύδρευσης του Νευροκοπίου».

Στη συνάντηση που είχε με το συμβούλιο της Κοινότητας Νευροκοπίου, ο ίδιος σημειώνει ότι «τα θέματα εκεί τα περισσότερα είναι στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης, γιατί έχουν να κάνουν με τις αποζημιώσεις των πατατοπαραγωγών λόγω κορωνοϊού που ακόμα δεν έχουν καταβληθεί».

Επίσης, τους απασχολεί έντονα το ζήτημα με την ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου όπου ο πρώτος ανάδοχος έχει κηρυχθεί ουσιαστικά έκπτωτος και θα αναλάβει ο δεύτερος στη συνέχεια. «Αυτό που μένει να δούμε είναι το πώς θα επισπευτεί αυτή η διαδικασία», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου και συνέχισε: «Εμείς ούτως ή άλλως έχουμε ήδη προγραμματίσει καθαρισμό ρεμάτων ύψους 1.400.000 και για το χείμαρρο του Νευροκοπίου που έχει γεμίσει με φερτά υλικά και ήδη ξεκινούν εργασίες αποκατάστασης και καθαρισμού προκειμένου να καθαριστεί και να μην υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών».

Όπως τόνισε ιδιαίτερα, «εκτός αυτού συζητήσαμε και για τα θέματα που έχουν να κάνουν με το Δασαρχείο, γιατί εκεί υπάρχουν προβλήματα και με τη λατομική δραστηριότητα. Τους υλοτόμους για παράδειγμα, δεν τους επιτρέπει το Δασαρχείο να κόψουν ή να μεταφέρουν ξύλα από την περιοχή, αν δεν είναι αποφλοιωμένα. Θα πρέπει πρώτα να αποφλοιώνονται, γεγονός το οποίο τους προκαλεί καθυστερήσεις. Από την άλλη τα κυβικά που αναγνωρίζονται για κάθε έναν από τους κατοίκους που μπορούν να κάψουν, είναι μόνο 40 κυβικά, που είναι πάρα πολύ λίγα. Επομένως ουσιαστικά μου μετέφεραν και προβλήματα που έχουν να κάνουν γενικότερα με τις υπηρεσίες του κράτους».

Τείχος – Αδριανή: Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Όσον αφορά τις Κοινότητες του Τείχους και της Αδριανής στο Δήμο Παρανεστίου, η συζήτηση περιστράφηκε σε θέματα που αφορούν τις στοχεύσεις που έχει ο Δήμος, είτε μέσα από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» είτε μέσα από αυτά τα οποία ουσιαστικά τους εγκρίνει η Περιφέρεια (ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων που έχει εγκριθεί).

Δοξάτο: Ανάδειξη της μαρτυρικότητας και Ιππόδρομος

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί το Δοξάτο, είναι η αναβάθμιση του γηπέδου στίβου που έχουν, ένα ασανσέρ που θέλουν να φτιάξουν στο παλιό κτίριο της Κοινότητας για να γίνει πιο λειτουργικό το κτίριο.

Επίσης, έγινε συζήτηση για τις επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων που θέλουν να κάνουν, αλλά και της περαιτέρω ανάδειξης της μαρτυρικότητας του Δοξάτου, ενώ υπάρχει και ένα πολύ σοβαρό θέμα, αυτό της ιδιοκτησιακής τακτοποίησης του Ιπποδρόμου Δοξάτου. «Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα και είναι λίγο δύσκολο. Ο χώρος εκείνος ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και μπορεί να μεταφερθεί ή να παραχωρηθεί στο Δήμο. Παρ’ όλα αυτά όμως, κάποια κτίρια που υπάρχουν εκεί, αυτά είναι παράνομα και θα πρέπει πρώτα να τακτοποιηθούν».

PAPATHEODOROU CHR.

Άγιος Αθανάσιος και Καλαμπάκι: Νησίδα κεντρικού δρόμου και Γυμνάσιο Καλαμπακίου

Όσον αφορά ζητήματα που απασχολούν τον Άγιο Αθανάσιο κατ’ αρχάς, είναι το ζήτημα του φωτισμού της εισόδου του χωριού και η νησίδα στον κεντρικό δρόμο. Όπως είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, «για τη νησίδα εκπονεί μια μελέτη υποτίθεται ο Δήμος για το πώς θα γίνει η νησίδα, αλλά δεν υπάρχει περαιτέρω ενημέρωση».

Ερωτώμενος για το αν ο δρόμος και άρα και η νησίδα στον κεντρικό δρόμο Αγ. Αθανασίου ανήκει στην Περιφέρεια, ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι, «ο δρόμος είναι δικός μας, ο Δήμος όμως εκπονεί κάποια μελέτη. Μπορεί να μας τη δώσει όταν αυτή ολοκληρωθεί και στη συνέχεια η Περιφέρεια μπορεί να χρηματοδοτήσει το έργο αυτό».

Ένα ζήτημα είναι ακόμα ο δρόμος που συνδέει το Κεφαλάρι με το Δοξάτο, προστατευτικές μπάρες στο δρόμο προς το Καλαμπάκι, ενώ εκεί υπάρχει το κολοσσιαίο ζήτημα που είναι η κατασκευή του Γυμνασίου Καλαμπακίου. Γι’ αυτό το ζήτημα σημείωσε ότι «κατέληξαν όπως είναι γνωστό ότι θα πρέπει να κατασκευαστεί νέο σχολείο και από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα συνεχιστεί η υπόθεση αυτή».

Ξηροπόταμος: Κατασκευή πεζοδρομίων επί της Ευξείνου Πόντου

Από τις επισκέψεις του μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΣ-ΑΜΘ, δεν άφησε απ’ έξω τον Ξηροπόταμο. Τα θέματα που απασχολούν την Κοινότητα, είναι οι καθαρισμοί κάποιων δρόμων, «η παρέμβαση που αναζητούμε λύση για το τι θα κάνουμε, για να αναμορφώσουμε την είσοδο ουσιαστικά της Δράμας από τον κυκλικό κόμβο μέχρι την είσοδο της πόλης μέχρι τα μάρμαρα του Λαζαρίδη».

Εδώ τίθεται το γνωστό θέμα με τα πεζοδρόμια που ο «Πρωινός Τύπος» δημοσίευσε σχετικό άρθρο στο χθεσινό φύλλο. Όπως σημείωσε ο κ. Παπαθεοδώρου, «αναζητούμε λύσεις και τρόπους χρηματοδότησης, με πιο πιθανή να προκρίνεται μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας εφόσον το προτάξει και ο Δήμος αυτό».

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τον Ξηροπόταμο, «είναι το ζήτημα του Νηπιαγωγείου, για το οποίο η Περιφέρεια έχει ήδη εγκρίνει τη μελέτη του και τώρα εκκρεμεί η δημοπράτηση κατασκευής του σχολείου που τους το δίνουμε και αυτό». Ακόμα, σοβαρά ζητήματα για την περιοχή είναι οι γνωμοδοτήσεις για λατομεία, φωτοβολταϊκά πάρκα σε βοσκότοπους στην περιοχή που τους δημιουργούν ήδη προβλήματα».

Τέλος, ο κ. Παπαθεοδώρου, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τις επαφές του και με όσες Κοινότητες δεν έχει επισκεφθεί ακόμα, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με εκείνα τα χωριά που δεν έχουν Τοπικά Συμβούλια.