Home > νέα > Η Ράνια Σχίζα μιλάει στον «Π.Τ.»-Την Παρασκευή στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας Ο συγκλονιστικός μονόλογος με τη Ράνια Σχίζα  στην παράσταση «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή»

Η Ράνια Σχίζα μιλάει στον «Π.Τ.»-Την Παρασκευή στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας Ο συγκλονιστικός μονόλογος με τη Ράνια Σχίζα  στην παράσταση «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή»

Την Παρασκευή στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας

Ο συγκλονιστικός μονόλογος

με τη Ράνια Σχίζα  στην παράσταση

«Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή»

Η Ράνια Σχίζα μιλάει στον «Π.Τ.»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Μετά τη θριαμβευτική υποδοχή από κοινό και κριτικούς, ο μονόλογος της Κικής Μαυρίδου «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή», βασισμένος στη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη, με τη Ράνια Σχίζα στον ομώνυμο ρόλο, παρουσιάζεται στη Δράμα, την Παρασκευή 21 Απριλίου, στις 21.00 μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν.

«Η μάνα αυτουνού». Προσφώνηση απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική, μα τόσο οικεία, τόσο γνώριμη. Ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα. Σχεδόν ψιθυριστά. Από αυτούς τους ψίθυρους που είναι μαχαιριές στην καρδιά. Που καμιά φορά όμως γίνονται και φονικά. «Ο γιος αυτηνής», ο Κώστας Ταχτσής, δολοφονήθηκε. Όπως «δολοφονείται» σ’ αυτόν τον κόσμο, ότι απειλεί να ξεσκεπάσει την υποκρισία του.

«Η μάνα αυτουνού». Το λιγότερο φωτισμένο πρόσωπο στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή. Στον οποίο βασίστηκε για να γράψει και το σημαντικότερο έργο του. Το «Τρίτο Στεφάνι». Που αποτελεί, πέρα από μια καταγραφή κι ένα ξεμασκάρεμα της αγίας ελληνικής οικογένειας. Εάν όμως το «Τρίτο Στεφάνι» ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του, ταυτίζεται με όλα τα κρυμμένα μυστικά, που κρατάμε καλά κλειδωμένα σε σκονισμένα μπαούλα, στοιβαγμένα στα υπόγεια της ψυχής μας.

Με αφορμή την παρουσίαση της παράστασης στη Δράμα την προσεχή Παρασκευή, ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε με την κα. Σχίζα, η οποία ευγενώς δέχθηκε να μας μίλησε για την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί, αλλά και να μας περιγράψει την ιδιαίτερα πονεμένη σχέση του Κώστα Ταχτσή με την μητέρα του Έλλη.

 κα. Σχίζα η παράσταση στην οποία πρωταγωνιστείτε η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα ξεκινάει την περιοδεία της από τη Δράμα την Παρασκευή 21 Απριλίου.  «Η μάνα αυτουνού..Έλλη Ζάχου Ταχτσή» της Κικής Μαυρίδου έρχεται στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Όλοι μιλάνε για ρεσιτάλ ερμηνείας κυρία Σχίζα.

Σας ευχαριστώ πολύ. Είμαι ευτυχής που η παράσταση αγαπήθηκε τόσο πολύ από το κοινό. Είναι κατάθεση ψυχής αυτός ο ρόλος. Παίχτηκε δύο σεζόν στο Vault σε γεμάτο θέατρο και συζητάμε να συνεχίσει και τον χειμώνα.

κα. Σχίζα, υποδύεστε την μητέρα του Κώστα Ταχτσή σε ένα δυνατό κείμενο της Κικής Μαυρίδου. Πόσο εύκολο είναι να «δίνετε» την ψυχή σας κάθε μέρα σε μια τέτοια παράσταση που δεν κάνει εκπτώσεις;

Μα δε θα μπορούσα να κάνω τον ρόλο εάν δεν ήμουν απολύτως σίγουρη για το κείμενο της Κικής, για τη σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λάσκαρη, για την μουσική του Μάνου Αντωνιάδη, για όλους τους συντελεστές αυτής της δουλειάς. Ήρθαμε όλοι μαζί και κουμπώσαμε και μάλλον δημιουργήσαμε μια παράσταση που όλοι φεύγουν από αυτήν και λένε τα καλύτερα. Δεν υπάρχει ωραιότερο από αυτό. Να μιλάς μέσα από την δουλειά σου και την Τέχνη σου για την δουλειά σου και την Τέχνη σου. Είναι ευλογία.

Οι κριτικές της παράστασης είναι διθυραμβικές. Το κοινό διψάει να δει καλό θέατρο, εμπνευσμένες παραστάσεις και ερμηνείες καθηλωτικές. Πόσο εύκολο είναι να συνδυαστεί αυτό σε μια περιοδεία;

Δεν είναι εύκολο. Κάθε μέρα πρέπει να μετακινείσαι. Να προσέχεις τη φωνή σου. Να μην κάνεις εκπτώσεις. Να σέβεσαι τη δουλειά σου που είναι η προσωπική σου σφραγίδα. Να σέβεσαι τους θεατές. Είναι μία παράσταση που μας την ζητάνε εδώ και καιρό από όλη την Ελλάδα. Γατί έχουν μάθει, έχουν ακούσει ή έχουν δει πως πρόκειται για μια παράσταση που κάτι σου κάνει μέσα σου. Δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν από τη νεολαία έως και άτομα μεγάλης ηλικίας.  Όλοι γίνονται ένα. Αυτή είναι η μαγεία του θεάτρου. Θα πάμε Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Πάτρα, Κόρινθο, Αγρίνιο, Γιάννενα. Πήγαμε Κύπρο στο ΘΟΚ είναι μία μαγική στιγμή που την κουβαλάω μέσα μου.

κα. Σχίζα αγαπηθήκατε από το κοινό και μέσα από την τηλεόραση. Πιο συγκεκριμένα από τη σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη «Σαββατογεννημένες».

Ναι ήταν μια σειρά που αγαπήθηκε πολύ. Ακόμα μιλάνε γι’ αυτήν. Ο Γιώργος Καπουτζίδης είναι φίλος μου, ήρθε και είδε την παράσταση και με συγκίνησε πολύ με αυτά που έγραψε δημόσια. Ξέρετε εγώ έχω μάθει να μιλάω με τη δουλειά μου και μέσα από τη δουλειά μου. Είμαι ταγμένη στο θέατρο.

κα. Σχίζα, θα θέλαμε να μας δώσετε μερικά στοιχεία για την παράσταση.

Η παράσταση έχει απ’ όλα, έχει συγκίνηση, θυμό, χιούμορ, αγανάκτηση, νοσταλγία, προσμονή. Το σημαντικό είναι πως τους αγγίζει όλους και περνά όλα τα μηνύματα που πρέπει να περάσει. Όταν την δείτε θα καταλάβετε τι εννοώ.

Τέλος, θα θέλαμε ένα δικό σας μήνυμα..

Να έχουμε υγεία. Να κάνουμε όνειρα. Να υπάρχουν ωραίες παραστάσεις. Να πηγαίνουμε στο θέατρο. Να είναι γεμάτες οι ψυχές μας!