Home > νέα > Ο υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης στη Δράμα «Δεν υπάρχει θέμα λιγνιτών…»

Ο υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης στη Δράμα «Δεν υπάρχει θέμα λιγνιτών…»

Ο υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης στη Δράμα

 «Δεν υπάρχει θέμα λιγνιτών…»

Συνάντηση με παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς της Δράμας

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Συνάντηση με τους επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς της Δράμας, πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι στο Επιμελητήριο Δράμας, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Σταθάκης.

Στη σύσκεψη τον υπουργό πλαισίωσαν ο βουλευτής Δράμας, κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, κ. Αργύρης Πατακάκης, και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, κ. Στέφανος Γεωργιάδης.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης, τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, κ. Γεωργιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δοξάτου, κ. Δαλακάκης, ο πρόεδρος του ΟΕΒΕ κ. Μουρμούρης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Κυριαζίδης, ο κ. Αλμπανόπουλος από τα Μάρμαρα Ικτίνος Α.Ε., ο κ. Αργυρίου από τον ΑΣΟΠ κ.α.

Οι επαγγελματικοί και παραγωγικοί φορείς της περιοχής μας, έθεσαν στον υπουργό ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία, αλλά και τους κλάδους που εκπροσωπούν, τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργού Ενέργειας.

Ειδικότερα, τέθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ΔΕΗ, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, τα μάρμαρα, τους λιγνίτες κ.α.

Όσον αφορά το θέμα των λιγνιτών, σύσσωμοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Δράμας εξέφρασαν την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην αξιοποίηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Δράμας.

Λιγνίτες

Από την πλευρά του ο κ. Καραγιαννίδης, εξέφρασε την άποψη του σχετικά με το σημαντικό ζήτημα των λιγνιτών που αφορά την τοπική μας κοινωνία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Δεν υφίσταται ζήτημα λιγνιτών. Δεν είναι αντίθετοι μόνο οι φορείς, αλλά ολόκληρος ο Νομός Δράμας, το ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά».

Ο κ. Σταθάκης, σημείωσε για το ζήτημα των λιγνιτών ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν καινούρια λιγνιτορυχεία, αλλά ότι η ΔΕΗ πρέπει να παραχωρήσει το 40% από το δικό της δυναμικό. «Δεν υπάρχει θέμα λιγνιτών. Η πρώτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επικυρώθηκε μετά την άσκοπη προσφυγή των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έλεγε πως από εδώ και πέρα όσα λιγνιτικά  ορυχεία ανοίγουν θα πρέπει να τα παίρνει ιδιώτης μέχρι να φτάσουν στο 40%.

Αυτή η απόφαση όμως, στην πράξη και στην διαπραγμάτευση  με τους θεσμούς, μετατράπηκε στο ότι επειδή δεν πρόκειται να ανοίξουν καινούρια λιγνιτορυχεία πρέπει να παραχωρήσει η ΔΕΗ το 40% από το δικό της δυναμικό. Άρα, γίνεται πολύ συζήτηση για το τίποτα νομίζω, σε σχέση με το λιγνιτορυχείο διότι το θέμα αφορά στην παραχώρηση του 40% του υφιστάμενου δυναμικού», όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης.

Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέπτυξε τρία βασικά νομοσχέδια που αφορούν την πολεοδομία και την αυθαίρετη δόμηση, το νομοσχέδιο για τα λατομεία, καθώς και της ενεργειακές κοινότητες.

DSC03358

Πολεοδομία – Αυθαίρετη δόμηση

Στο νομοσχέδιο που αφορά την πολεοδομία και την αυθαίρετη δόμηση, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα, όπως επεσήμανε ο κ. Σταθάκης, έχουν γίνει πολύ μεγάλες τομές.

Εξηγώντας και αναλύοντας το σχετικό νομοσχέδιο, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι: «Διασπάται για πρώτη φορά η αδειοδότηση από τον έλεγχο. Η αδειοδότηση μένει σε επίπεδο Δήμων, ενώ ο έλεγχος κατά το στάδιο κατασκευής ενός κτιρίου περνάει στους ιδιώτες ελεγκτές δόμησης, μέσα από μια διαδικασία.

Στο περιφερειακό επίπεδο, γίνεται ο έλεγχος των αυθαιρέτων και του μηχανισμού με τον οποίο καταγράφονται τα αυθαίρετα ή επιβάλλονται οι διώξεις κατά των αυθαιρέτων.

Παράλληλα, τακτοποιεί για ένα χρονικό διάστημα τα αυθαίρετα κάνοντας δυο καινοτομίες. Αρχικά ξεχωρίζει τις μικρές αυθαιρεσίες από τις μεγάλες, και ταυτόχρονα εισάγει για πρώτη φορά κοινωνικά κριτήρια στο ύψος των προστίμων που θα επιβάλλονται.

Έτσι επιχειρεί να ενσωματώσει ένα στοιχείο δυνατότητας πληρωμής για τις κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους μέσα στην κρίση.

Είναι πλέον, προϊόν μιας εκτενούς διαβούλευσης και νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο αποτέλεσμα πλέον που υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση, και θα δημιουργήσει ένα πιο απλοποιημένο σύστημα», περιέγραψε ο κ. Σταθάκης.

Δασικοί Χάρτες

Ακολούθως, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος έθιξε το ζήτημα των δασικών χαρτών, καθώς όπως σημείωσε μεταξύ άλλων είναι πρώτη φορά που κυβέρνηση αναρτά δασικούς χάρτες, και προσδιορίζει τα δασικά ολόκληρης της χώρας. «Αυτό ήταν μια μεγάλη τομή, διότι θα μας δημιουργήσει μεγάλη ασφάλεια στο μέλλον και για την χωροταξία μας. Έχουν προκηρυχθεί όλες οι μελέτες του κτηματολογίου που καλύπτουν πλέον το 70% της επικράτειας για να ολοκληρωθούν στην ώρα τους το 2020».

Επιπλέον, υποστήριξε ο κ. Σταθάκης ότι όλοι οι Δήμοι, καλούνται να κάνουν πολεοδομικά σχέδια, όπου αυτή τη στιγμή οι μισοί από αυτούς δεν έχουν ούτε πολεοδομία.

 

Νομοσχέδιο για τα λατομεία

Αυτό το νομοσχέδιο, όπως σημείωσε ο κ. Σταθάκης είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς έχουν γίνει εκτενείς συζητήσεις. Έχει επιλύσει αρκετά θέματα, όπως είναι η παράταση, η οποία αποτελεί μια μεγάλη τομή του νόμου. Από την άλλη πλευρά, ο τρόπος με τον οποίο θα δίνεται η επιπρόσθετη παράταση αποτελεί αντικείμενο διαλόγου, για να βρεθεί η καλύτερη λύση. «Ο βασικός στόχος του νόμου, λαμβάνοντας υπόψη και έχοντας ενσωματώσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο της απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης και της αποσαφήνισης όλων των κανόνων», εξήγησε ο υπουργός.

 

Ενεργειακές Κοινότητες

Ο κ. Σταθάκης, εξήγησε μεταξύ άλλων και τη σημασία των ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες πρόκειται να δημιουργηθούν, και αποτελούν ένα θεσμό ο οποίος θα επιδιώκει πρωτίστως και κυρίως την αυτοπαραγωγή ενέργειας. Την παραγωγή δηλαδή, ενέργειας από αυτούς που την καταναλώνουν.

«Ανοίγει λοιπόν, ένας δρόμος πέρα από την δομή της αγοράς όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Η βασική επιδίωξη είναι, να παράγουμε την ενέργεια την οποία καταναλώνουμε και όχι να πουλάμε ενέργεια. Άρα είναι από την φύση της μια δραστηριότητα, η οποία σημαίνει ότι δεν επιδιώκω να βγάλω χρήματα από την παραγωγή ενέργειας, εξοικονομώ χρήματα.

Στο νομοσχέδιο, επιτρέπονται οι ενεργειακές κοινότητες που επιδιώκουν την παραγωγή ενέργειας για πώληση, οι οποίες όμως εμπίπτουν σε ένα νέο γενικό κανόνα που ισχύει για όλη την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Οι φωτοβολταϊκοί παραγωγοί, καθώς και οι νέες επενδύσεις που γίνονται στα φωτοβολταϊκά, από εδώ και πέρα θα μπαίνουν σε διαγωνιστική διαδικασία. Άρα, δεν έχουν εγγυημένη τιμή. Κάθε χρόνο δηλαδή, θα προκηρύσσεται ο διαγωνισμός και θα υπάρχει προσφορά και ζήτηση», ανέφερε σχετικά με τις ενεργειακές κοινότητες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.