Home > νέα > Όχι στην απόφαση για το κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας της ΑΜΘ-Δεκάδες εργατικά σωματεία ζητούν την απόφαση της 4ης ΥΠΕ

Όχι στην απόφαση για το κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας της ΑΜΘ-Δεκάδες εργατικά σωματεία ζητούν την απόφαση της 4ης ΥΠΕ

Δεκάδες εργατικά σωματεία ζητούν την απόφαση της 4ης ΥΠΕ

Όχι στην απόφαση για το κλείσιμο

των Περιφερειακών Ιατρείων

και των Κέντρων Υγείας της ΑΜΘ

 

 

ΔΕΚΑΔΕΣ εργατικά σωματεία από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, με ψήφισμα που εξέδωσα, ζητούν  να ανακληθεί η απόφαση της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ, να μην ανασταλεί η λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων στην Αν. Μακεδονία – Θράκη και να μην συρρικνωθεί η λειτουργία των Κέντρων Υγείας Παρανεστίου και Αβδήρων.

Μάλιστα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη την Περιφέρεια και από κάθε τομέα, υπογράφουν ψήφισμα, στο οποίο γίνεται λόγος για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι, «η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της συνολικής πολιτικής που ακολουθεί σε όλη την περίοδο της πανδημίας με αποκλειστικό κριτήριο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων». Και όπως τονίζουν, πρόκειται για μια πολιτική που αφήνει αθωράκιστα και υποστελεχωμένα τα Νοσοκομεία, παίζοντας κορόνα – γράμματα την υγεία και τη ζωή μας και αφήνοντας χωρίς παρακολούθηση χρονίως πάσχοντες, ΑμεΑ, ηλικιωμένους και συνολικά την υγεία του λαού της υπαίθρου.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα αυτό, «αντί για τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, εφαρμόζεται η πολιτική των μετακινήσεων από μονάδα σε μονάδα, δηλαδή να μισοκλείνει μια «τρύπα» και να ανοίγουν πολλές άλλες.

Σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας που καθημερινά μετράμε και στην περιοχή μας εκατοντάδες νέα κρούσματα, δεκάδες διασωληνωμένους και νεκρούς, η κυβέρνηση συνεχίζει να τα ρίχνει όλα στην «ατομική ευθύνη» για να κρύψει τις δικές της».

Τα σωματεία εργαζομένων, επισημαίνουν ότι, «η κυβέρνησή φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη μεγάλη διασπορά στην περιοχή. Τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς είναι ανύπαρκτα. Τα σχολεία άνοιξαν με χειρότερους όρους από πέρσι με πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του ιού, χωρίς το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και επιπλέον καθαρίστριες, με 27 μαθητές ανά τμήμα και συγχωνεύσεις μέσα στην έξαρση της πανδημίας! Δεν πάρθηκαν μέτρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δεν προχωρά δυο χρόνια τώρα στις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας αλλά αντίθετα προχώρησε σε αναστολή εργασίας εκατοντάδων υγειονομικών στην περιοχή μας. Ετοιμάζεται να παραδώσει την καθαριότητα και τη φύλαξη των νοσοκομείων στους εργολάβους στέλνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του χρόνου» και δηλώνουν «αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα μας και σε αυτό το δρόμο καλούμε όλα τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία αλλά και συλλόγους, μαζικούς φορείς των αγροτών, των επαγγελματιών, των επιστημόνων».

Τα αιτήματα που διεκδικούν τα σωματεία είναι τα παρακάτω:

«Εδώ και τώρα να ανακληθεί η απόφαση της 4ης ΥΠΕ για το κλείσιμο των περιφερειακών ιατρείων και τη συρρίκνωση των Κ.Υ. Παρανεστίου & Αβδήρων.

Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, το ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας σε υγεία – πρόνοια.

Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλο το λαό.

Καμία μείωση αριθμού νοσοκομειακών κρεβατιών, καμία συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων, κλινικών, Αγροτικών Ιατρείων.

Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για τον κορωνοϊό για όλους.

Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επίταξη, χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών, των μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων του ιδιωτικού τομέα, των διαγνωστικών κέντρων και των κέντρων αποκατάστασης.

Να παρθούν τώρα πίσω τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης.

Ασφαλή μεταφορά με τακτικά δρομολόγια εργαζομένων – φοιτητών – μαθητών.

Αποσυμφόρηση των πανεπιστημιακών αιθουσών.

Άμεση κατάργηση της απόφασης για συγχώνευση σχολικών τμημάτων»

Τα σωματεία που υπογράφουν είναι τα παρακάτω:

Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας – Σύλλογος Περιφερειακών Υπαλλήλων Δράμας – ΕΛΜΕ Δράμας – Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Δράμας – Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Δράμας – Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας – Σύλλογος Εργαζομένων ΙΚΑ ΑΜΘ – Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝ.ΙΔ.Υ.Κ.) – Σύλλογος Γυναικών Ν. Ροδόπης (μέλος ΟΓΕ) – Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ροδόπης – Α’ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ – Ένωση Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης & Περιφέρειας – Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης – Φερών – Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» – Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Έβρου – Σωματείο Τουριστικών επαγγελμάτων Ν. Έβρου – Σωματείο Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης – Σωματείο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας – Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας – Θάσου – Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας – Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Καβάλας – Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Καβάλας – Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης – Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υποψήφιων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.