Home > νέα > Οι απομακρυσμένες περιοχές της ΠΑΜΘ χρήζουν ανάγκης από μόνιμη  παρουσία γιατρού στα Περιφερειακά Ιατρεία-Ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Οι απομακρυσμένες περιοχές της ΠΑΜΘ χρήζουν ανάγκης από μόνιμη  παρουσία γιατρού στα Περιφερειακά Ιατρεία-Ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Οι απομακρυσμένες περιοχές της ΠΑΜΘ

χρήζουν ανάγκης από μόνιμη  παρουσία

γιατρού στα Περιφερειακά Ιατρεία

Με  ψήφους 31 και 2 κατά από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

 

 

Του  Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΘΕΜΑ του κλεισίματος των Περιφερειακών Ιατρείων στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και την υπολειτουργία Κέντρων Υγείας στην περιοχή, όπως του Κ.Υ. Παρανεστίου, συζητήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Αρχικά, η συνεδρίαση είχε αποφασιστεί να γίνει με μεικτό τρόπο, δια ζώσης για τους εμβολιασμένους περιφερειακούς συμβούλους και διαδικτυακά για τους μη εμβολιασμένους, παρ’ όλα, κρίνοντας από το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων ημερών και σε συνεννόηση με τους επικεφαλής, αποφασίστηκε να γίνει με τηλεδιάσκεψη για όλους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, αρχικά και εκτός τακτικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, συζητήθηκε το θέμα του κλεισίματος των Περιφερειακών Ιατρείων της ΠΑΜΘ, μετά από απόφαση της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου, μετά από συζήτηση και αφού ακούστηκαν διάφορες απόψεις, το σώμα σχεδόν ομόφωνα (εκτός από την παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» – Τρέλλης – Στεφανίδης), και με ψήφους 31 υπέρ και 2 κατά, ενέκρινε την έκδοση ενός ψηφίσματος, το οποίο θα κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας και στη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ.

Αναφερόμενος στο ψήφισμα, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, σημειώνει: «Το ψήφισμα δηλώνει την εναντίωσή μας στο κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων, καθώς όπως είπε  και ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος στη δήλωσή του, εμείς στηρίζουμε τη μάχη  που δίνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό. Πλην όμως, δεν γίνεται να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς τη δική μας συμμετοχή, ερήμην μας, χωρίς να τις γνωρίζουμε, χωρίς να υπάρχει καταλληλότερη προεργασία και στη συνέχεια να καλούμαστε να τις εφαρμόσουμε και να τις υποστηρίξουμε, χωρίς την προαπαιτούμενη διαβούλευση με τους φορείς, τους δημάρχους και τους ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά δίνουν τη μάχη στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας ως προς αυτό, θεωρώντας ότι υπάρχουν απομακρυσμένες περιοχές σε ολόκληρη την Περιφέρειά μας, οι οποίες χρήζουν ανάγκης από μόνιμη παρουσία γιατρού στα Περιφερειακά Ιατρεία και κυρίως τα Σαββατοκύριακα».

Το ψήφισμα

Συγκεκριμένα, το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος, έχει ως εξής:

[Ψήφισμα, για την Αναστολή και τροποποίηση της λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας στην Περιφέρειά μας.

Από την 1η Νοεμβρίου 2021 εφαρμόζεται στην ζώνη ευθύνης της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας νέος σχεδιασμός λειτουργίας του Συστήματος Υγείας, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων και αναστολή και τροποποίηση της λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας στην Περιφέρειά μας έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η υλοποίηση της απόφασης αυτής, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση,  εξέγειρε ήδη αντιδράσεις, οι οποίες περιγράφονται σε επιστολές και ανακοινώσεις εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, συλλογικοτήτων και φορέων.

Στηρίζουμε τον αγώνα που καταβάλλει η Ελληνική πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ζητούμε να γίνει επαναπροσδιορισμός του σχεδιασμού με τη συνεργασία των φορέων   της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, εις τρόπον ώστε και οι ανάγκες του Συστήματος Υγείας να εξυπηρετηθούν, αλλά και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών να μην μένουν ακάλυπτες, πάντα με σεβασμό στο έργο των υγειονομικών και την προσπάθεια που καταβάλλουν για την αντιμετώπιση της έξαρσης του COVID-19 και περιμένουμε ακόμη πιο μεγάλη ένταση στις προσπάθειες όλων όσοι εμπλέκονται.]

Η «Περιφερειακή Σύνθεση»

Τη δική της άποψη ως προς το ψήφισμα και τη συζήτηση που έγινε, καταθέτει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Περιφερειακή Σύνθεση», με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες.

Όπως αναφέρεται, «το θέμα για το οποίο διαμαρτύρονται θεσμικοί, κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, η Διοίκηση δεν θεώρησε σκόπιμο και χρήσιμο να το φέρει προς συζήτηση στο κορυφαίο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας μας! Είναι χαρακτηριστική η αρνητική στάση του Περιφερειάρχη κατά την πρώτη ανακοίνωση του αιτήματος της παράταξης μας, όταν είπε ότι «δεν θεωρεί απαραίτητο να εκδοθεί ψήφισμα» και μετά από συζήτηση 1,5 ώρας κατέληξε τελικά να συμφωνεί με το αίτημα της παράταξής μας».

Όπως σημειώνεται, «ο Χρ. Μέτιος αντιλήφθηκε προφανώς την σοβαρότητα του αιτήματος μας, άσχετα που λόγω έλλειψης πολιτικού θάρρους δεν μπόρεσε να το παραδεχτεί. Αυτό όμως τον καθιστά ακόμη πιο «μικρό» πολιτικά, την ώρα που το μέγεθος του φτάνει μετά βίας μέχρι τα «παρακάλια» έξω από τα υπουργικά γραφεία για να βρίσκει αποσπασματικές λύσεις (π.χ. αλλαγή σχεδιασμού για τα Περιφερειακά Ιατρεία Φερών και Παρανεστίου) σε ένα θέμα που αφορά εξίσου όλους τους πολίτες».

Σε άλλο σημείο η «Περιφερειακή Σύνθεση» αναφέρει ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας μας αφορά όλες και όλους και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τη χρησιμοποιεί για να εξυπηρετεί τα μικροπολιτικά του συμφέροντα και να το παίζει δήθεν ήρωας.  Το αίτημά μας ήταν ξεκάθαρο στο σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θέσαμε υπόψη του Σώματος και το οποίο τελικώς υιοθετήθηκε και θα κοινοποιηθεί αρμοδίως.  Στη μεγάλη εικόνα όμως, ήρθε η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Η ευθύνη του Χρήστου Μέτιου είναι πρωτίστως να αντιληφθεί ότι είναι Περιφερειάρχης όλων και όχι a la carte. Αν και, μάλλον, δεν μπορεί».