Home > Πρώτο Θέμα > Οι φαρμακοποιοί της Δράμας συμβουλεύουν: να μην στοκάρουμε φάρμακα χωρίς λόγο-Έντονο και στη Δράμα το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων

Οι φαρμακοποιοί της Δράμας συμβουλεύουν: να μην στοκάρουμε φάρμακα χωρίς λόγο-Έντονο και στη Δράμα το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων

Έντονο και στη Δράμα το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων

Οι φαρμακοποιοί της Δράμας

συμβουλεύουν: να μην στοκάρουμε

φάρμακα χωρίς λόγο

Μιλάνε στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Δράμας κα. Νουβάκη και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κ. Ανθόπουλος

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα εξελίσσεται το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων σε όλη την Ελλάδα, αλλά γενικά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ βέβαια εμφανίζεται και στη Δράμα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν ελλείψεις στα φάρμακα σε πάνω από 500 κωδικούς, και αυτό δημιουργεί πραγματικό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, τον Ε.Ο.Φ. και  τους φαρμακοποιούς, αλλά κυρίως στους πολίτες που δεν βρίσκουν τα φάρμακα που χρειάζονται.

Από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, η κυβέρνηση προχώρησε σε έλεγχο στις φαρμακαποθήκες για αποθέματα και απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σε 260 σκευάσματα από τα 500 που έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων.

Προκειμένου το πρόβλημα να περιοριστεί, ο υπ. Υγείας ανακοίνωσε και νεότερες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους κωδικούς φαρμάκων, ώστε να γίνεται λελογισμένη διακίνηση και να διατίθενται εκεί όπου οι γιατροί κρίνουν ότι υπάρχει ανάγκη.

Ανάμεσα σ’ αυτές τις παρεμβάσεις, είναι η συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών με ποινή αναστολής λειτουργίας για όσες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

Ακόμα, αύξηση παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται έλλειψη, επέκταση της συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις, εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας και αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

Νουβάκη: Πολύ δύσκολη η κατάσταση

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με την πρόεδρο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Δράμας (Φαρμακαποθήκη) κα. Σοφία Νουβάκη η οποία σημείωσε αρχικά ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη» και επισημαίνει ότι, «υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως σε αντιπυρετικά, σε αποχρεμπτικά σιρόπια, σε παιδικές αντιβιώσεις, σε εισπνεόμενα και κορτιζονούχα. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό».

Εξηγεί ακόμα η κα. Νουβάκη, ότι «πάντα υπήρχαν ελλείψεις στα φαρμακεία μας και πάντα σαν Φαρμακαποθήκη αγωνιζόμαστε για να εξασφαλίσουμε τα φάρμακα που απαιτούνται για τους πελάτες μας. Το θέμα είναι ότι τον τελευταίο καιρό, η κατάσταση αυτή συνεχώς χειροτερεύει. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις προς το κράτος, γιατί αρχικά υπάρχει και το μεγάλο ζήτημα των εξαγωγών. Ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει πολύ φθηνό φάρμακο, επιλέγουν και τα στέλνουν στο εξωτερικό, τόσο οι φαρμακοβιομηχανίες, όσο και κάποιες ιδιωτικές φαρμακαποθήκες».

Τονίζει σ’ αυτό το σημείο ότι, «οι εξαγωγές αυτές δημιουργούσαν πρόβλημα, καθώς δεν καλυπτόταν η εγχώρια αγορά, ενώ τα φάρμακα έφευγαν στο εξωτερικό, γιατί υπήρχε περισσότερο κέρδος. Στην πορεία προστέθηκε και η αυξανόμενη ζήτηση λόγω των εποχιακών λοιμώξεων και ιώσεων και η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο».

Αναφορικά με το ζήτημα των παρεμβάσεων από το κράτος, η κα. Νουβάκη τονίζει ότι «έγιναν κρατικές παρεμβάσεις, το Υπ. Υγείας αποφάσισε να αναστείλει την εξαγωγή κάποιων προϊόντων – που είναι πολύ σημαντικό – αλλά αυτό είναι παροδικό μέτρο. Το πρόβλημα έγκειται τώρα, ότι, επειδή ακριβώς η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη, υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία. Δηλαδή, οι εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες, πρέπει να έχουν προϊόντα για ένα τρίμηνο περίπου. Δεν ξέρω αν αυτό τηρείται στο ακέραιο, η αυξημένη ζήτηση όμως έχει αδειάσει τις αποθήκες. Και το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν και πρώτες ύλες για να παράξουν φάρμακα και αυτά είναι προβλήματα που προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό».

Ο κόσμος να μην στοκάρει φάρμακα

Ερωτώμενη για το αν μπορεί να προβλέψει για το πότε θα μπορούσε να αποκατασταθεί το πρόβλημα, η ίδια σημειώνει: «Μπορεί σε ένα μήνα το πρόβλημα να αποκατασταθεί, αλλά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε και καμιά ενημέρωση για το πώς θα πάει η κατάσταση. Και όλα όσα λένε οι εταιρείες, είναι οι προβλέψεις τους και μόνο. Λένε ότι στο τέλος του μήνα μπορεί να αποκατασταθεί, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο».

Τέλος η ίδια συμβουλεύει ότι «δεν χρειάζεται πανικός από τον κόσμο, που έρχεται και στοκάρει φάρμακα. Το φάρμακο πρέπει να  υπάρχει στην αγορά, γι’ αυτόν που πραγματικά το έχει ανάγκη, την ώρα που το έχει ανάγκη. Διαφορετικά επιδεινώνεται η κατάσταση γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη ένα φάρμακο. Ιδιαίτερα στα παιδιατρικά, το πρόβλημα είναι πάρα πολύ έντονο».

Ανθόπουλος: Να μην γίνεται παρακαταθήκη φαρμάκων

Για το ίδιο ζήτημα μίλησε επίσης στον «Π.Τ.» και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ν. Δράμας κ. Στέφανος Ανθόπουλος, ο οποίος επισημαίνει αρχικά ότι το πρόβλημα είναι όντως μεγάλο και λέει ότι οι βασικές ελλείψεις είναι στα αντιπυρετικά, σε κορτιζονούχα, εισπνεόμενα και αντιβιώσεις: «Είναι ένα πολύ μεγάλο φάσμα φαρμάκων, γιατί είναι και περίοδος που υπάρχουν πολλές ασθένειες και ιώσεις».

Ο κ. Ανθόπουλος τονίζει ότι «ακόμα και πριν από τις γιορτές που ζητούσαμε από την εταιρείες να μας στείλουν φάρμακα, δεν μας έστελναν. Αυτό σημαίνει ότι όντως το πρόβλημα είναι μεγάλο. Αυτό που κάνουμε τώρα εμείς, είναι να ανταλλάσουμε φάρμακα με την ίδια φαρμακευτική ουσία για να εξυπηρετήσουμε αυτούς που το έχουν ανάγκη».

Εξηγεί ο ίδιος εδώ, ότι, «υπάρχουν και άτομα που προσπαθούν να κάνουν παρακαταθήκη ορισμένων φαρμάκων. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι, αν πάρουν σήμερα ένα φάρμακο που δεν το χρειάζονται και το θέλουν για το μέλλον, αυτό θα λείψει από κάποιον άλλον που το έχει ανάγκη. Αυτό είναι το σημαντικότερο».

Ερωτώμενος αν έχει συμβεί πρόσφατα ή παλαιότερα παρόμοιο ζήτημα με ελλείψεις φαρμάκων, ο κ. Ανθόπουλος σημειώνει ότι «υπήρχαν κάποιες ελλείψεις, αρκετά μεγάλες στην περίοδο του κορωνοϊού, όμως σε πολύ συγκεκριμένα φάρμακα όπως σε αντιπυρετικά».

Τονίζει πάντως και αυτός, ότι, «όσο στην Ελλάδα είναι φθηνά τα φάρμακα, κάποιες φαρμακαποθήκες τα εξάγουν στο εξωτερικό. Αυτό όμως είναι λάθος. Πιστεύω όμως ότι λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα και θα πάμε καλύτερα».

Στην ερώτηση για το τι γίνεται στη Δράμα, λέει ότι «στη Δράμα είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, σε σχέση με την πρωτεύουσα ή από άλλες μεγάλες πόλεις, γιατί έχουν και περισσότερους τουρίστες».