Home > Πρώτο Θέμα > Οι «μικροί επιστήμονες» του Γυμνασίου Φωτολίβους ερευνούν, πειραματίζονται και μας ευαισθητοποιούν για την κλιματική αλλαγή

Οι «μικροί επιστήμονες» του Γυμνασίου Φωτολίβους ερευνούν, πειραματίζονται και μας ευαισθητοποιούν για την κλιματική αλλαγή

Οι «μικροί επιστήμονες» του Γυμνασίου

Φωτολίβους ερευνούν, πειραματίζονται

και μας ευαισθητοποιούν για την κλιματική αλλαγή

 

ΜΕ ΤΗΝ εργασία «Ο Ήλιος με μια ματιά», το Γυμνάσιο Φωτολίβους, συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα σε 444 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, στο Εκπαιδευτικό φόρουμ του Ευρωπαϊκού Ηλιακού Τηλεσκοπίου.

Πρόκειται για μια εργασία που διενήργησαν μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου μέσα από τον ομώνυμο διαγωνισμό, και προωθήθηκε από την ΠΑΝΕΚΦΕ, σε συνεργασία με το 1ο Εργαστηριακό Κέντρων Φυσικών Επιστημών Δράμας. Τα παιδιά της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Φωτολίβους, συμμετείχαν στη δημιουργία ενός πληροφοριακού γραφήματος (infographic) για να στείλουν με αυτό τον τρόπο το δικό τους μήνυμα για τη σωτηρία του πλανήτη μας. Η ζωτική σχέση γης και ήλιου, όπως φαίνεται μέσα από τα συνθήματα και τις προτροπές των εφήβων  μαθητών, γίνεται παγκόσμιο επιτακτικό αίτημα και ταυτόχρονα η προσπάθειά τους γεννά ελπίδα και αισιοδοξία για τη διαφύλαξή της.

Η ομάδα των μαθητών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό είπαν για την προσπάθειά τους: «Μέσα από ένα πλαίσιο συνεργασίας του Γυμνασίου Φωτολίβους, του Υπευθύνου του ΕΚΦΕ Δράμας, των καθηγητών μας στα μαθήματα της Πληροφορικής, Αγγλικών και Φυσικής και της ομάδας συμμετοχής της Γ΄ τάξης, σας παρουσιάζουμε  το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας.  Το παραπάνω πληροφοριακό γράφημα (infographic) είναι η δική μας ματιά για τις δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας στη ζωή μας.»

Το Solarpedia EST (Εκπαιδευτικό φόρουμ του Ευρωπαϊκού Ηλιακού Τηλεσκοπίου), είναι ένα ανοιχτό εκπαιδευτικό κέντρο πληροφόρησης που διατίθεται στην εκπαιδευτική κοινότητα και το κοινό από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Ηλιακού Τηλεσκοπίου (Solar Telescope). Περιλαμβάνει 444 πληροφοριακά γραφήματα ταξινομημένα σε κατηγορίες που αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών ηλιακών  θεμάτων: ο Ήλιος ως αστέρι, οι ιδιότητές του, οι ζώνες και οι φυσικές διαδικασίες μέχρι τον εκρηκτικό ήλιο, οι σχέσεις Γης και Ήλιου, ο διαστημικός καιρός. Δίνεται επίσης βάση και σε ιστορικές και κοινωνικές διαστάσεις του θέματος.

 

Τα πληροφοριακά γραφήματα που περιλαμβάνονται στο Solarpedia δημιουργήθηκαν από διεθνείς ομάδες μαθητών που συμμετείχαν στο σχολικό διαγωνισμό «Ο Ήλιος με μια ματιά» .

2ο Φεστιβάλ πειραμάτων – STEM

Επίσης, στις 23 Μαΐου 2022, το Γυμνάσιο Φωτολίβους, πραγματοποίησε για δεύτερη χρονιά, μία γιορτή πειραμάτων θετικών επιστημών – STEM σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο του  ΕΚΦΕ Δράμας, κ. Παναγιώτη Παζούλη, εμπνευστή και συντονιστή της.

Κατά τη διάρκεια αυτής της γιορτής πειραμάτων, το Γυμνάσιο Φωτολίβους είχε τη χαρά να φιλοξενήσει τους μαθητές της ΣΤ΄ του Δημοτικού Σχολείου Φωτολίβους που αποδέχτηκαν την πρόσκληση στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην επόμενη βαθμίδα.

Τη δράση υποστήριξαν με την παρουσία τους οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕΚΕΣ Α.Μ.Θ.  κ.κ. Γεώργιος Καράογλου από την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και Κωνσταντίνος Βλαστάρης από την Πρωτοβάθμια, ο διευθυντής του Δημοτικού, κ. Γιάννης Χατζηκυριάκου και εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων.

Στη γιορτή αυτή απονεμήθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής στις δύο ομάδες των μαθητών/τριών  του Γυμνασίου που συμμετείχαν στον πανελλήνιο  διαγωνισμό ρομποτικής Next Generation –  οι δύο μοναδικές συμμετοχές στο Νομό μας.

Επίσης  προβλήθηκε η εργασία της ομάδας της τρίτης Γυμνασίου που συμμετείχε στον Διεθνή διαγωνισμό πληροφοριακού γραφήματος (infographic): «Ο ήλιος με μια ματιά».

Η αφίσα που δημιούργησαν οι μαθητές σε συνεργασία με τους καθηγητές της Πληροφορικής, κ. Μαραγκό Γιώργο και Αγγλικών, κ. Μαυρομάτη Ελένη προβάλλεται μαζί με άλλες 450 περίπου συμμετοχές σχολείων από όλο τον κόσμο στο Ευρωπαϊκό Ηλιακό Τηλεσκόπιο!  Το μήνυμα που εκπέμπει η ομάδα για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και την μείωση των ρύπων είναι προφητικό και επίκαιρο.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής, αφού έγινε παρουσίαση πειραμάτων, οι μικροί μαθητές γνώρισαν τη λειτουργία του ηλιακού ρολογιού και στη συνέχεια κατασκεύασαν ένα δικό τους. Τις ομάδες των μαθητών του Δημοτικού βοήθησαν στην κατασκευή και τις μετρήσεις οι μαθητές του Γυμνασίου. Τέλος, γνώρισαν απλές εφαρμογές με Arduino όλοι οι μαθητές και με αυτό τον τρόπο μυήθηκαν στην καινοτόμο και βιωματική μάθηση STEM.

Συνεργασία, μαθησιακά ερεθίσματα, χαμόγελα, δημιουργικές εκπλήξεις, άμιλλα και αλληλεπίδραση είναι μερικά από τα θετικά που αποκόμισαν οι συμμετέχοντας στην προσπάθεια να καλλιεργηθούν ισχυροί δεσμοί των εμπλεκομένων μελών μαθητών – εκπαιδευτικών με τη γνώση που προσφέρει το σχολείο.

Πληροφορίες : http://gym-fotol.dra.sch.gr/

https://est-east.eu/solarpedia

https://est-east.eu/solar-panels