Home > νέα > Οι PAGAN μας συστήνουν ξανά το «Γιάννη μου το μαντήλι σου» συνδυάζοντας την παραδοσιακή με τη σύγχρονη μουσική ► Μιλάει στον «Π.Τ» ο Δραμινός Στ. Τσουμάνης, ιδρυτής του μουσικού σχήματος PAGAN «Το «Γιάννη μου το μαντήλι σου» είναι ένα σκληρό κομμάτι για την ξενιτιά»

Οι PAGAN μας συστήνουν ξανά το «Γιάννη μου το μαντήλι σου» συνδυάζοντας την παραδοσιακή με τη σύγχρονη μουσική ► Μιλάει στον «Π.Τ» ο Δραμινός Στ. Τσουμάνης, ιδρυτής του μουσικού σχήματος PAGAN «Το «Γιάννη μου το μαντήλι σου» είναι ένα σκληρό κομμάτι για την ξενιτιά»

Οι PAGAN μας συστήνουν ξανά το «Γιάννη

μου το μαντήλι σου» συνδυάζοντας

την παραδοσιακή με τη σύγχρονη μουσική

 

► Μιλάει στον «Π.Τ» ο Δραμινός Στ. Τσουμάνης, ιδρυτής του μουσικού σχήματος PAGAN «Το «Γιάννη μου το μαντήλι σου» είναι ένα σκληρό κομμάτι για την ξενιτιά»

► Στο συγκρότημα συμμετέχει ο επίσης Δραμινός από τον Βώλακα Μάρκος Παύλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ παραδοσιακό τραγούδι, σε μια νέα σύγχρονη μορφή, παρουσίασε πρόσφατα το μουσικό σχήμα PAGAN, ιδρυτής του οποίου είναι ο Δραμινός μουσικός και στιχουργός Σταύρος Τσουμάνης.

Πρόκειται για το γνωστό τραγούδι «Γιάννη μου το μαντήλι σου», το οποίο όμως αναδύεται μέσα από ένα σκοτεινό μουσικό τοπίο, ώστε να αναδειχθεί το εύρος του μέσα από μια απόλυτα διαφορετική διάσταση.

Οι PAGAN, είναι ένα μουσικό συγκρότημα, με σταθερά ανοδική πορεία, κάνει απανωτά sold out στις εμφανίσεις του, ενώ τον περασμένο Αύγουστο είχαν παρουσιάσει κομμάτια τους και στο DRAMAICA 2023 στα γρασίδια της Αγίας Βαρβάρας.

Το τραγούδι, αναβιώνει μέσα από μια μυστηριακή μουσική με μακεδονικά ακούσματα με γκάιντα που έγραψε ο ίδιος ο Στ. Τσουμάνης, μέσα από την υπέροχη φωνή της Έβελυν Ασουάντ, ενώ στο μουσικό σχήμα συμμετέχουν οι: ο Σταύρος Τσουμάνης από τη Δράμα, ο Μάρκος Παύλου από το Βώλακα Δράμας όπου και ζει μόνιμα εδώ, ο Σωτήρης Ντούβας, ο Δημήτρης Μπίζος, και ο Βασίλης Προδρόμου.

Το κομμάτι κυκλοφόρησε και επίσημα την 1η Δεκεμβρίου 2023 και σίγουρα αξίζει να το ακούσετε. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το βρουν στη διεύθυνση https://www.facebook.com/paganmusicband

Αναφορικά με το νέο αυτό τραγούδι τους, ο «Π.Τ.» μίλησε με τον Σταύρο Τσουμάνη, ο οποίος σημειώνει αρχικά ότι, «το συγκεκριμένο κομμάτι “Γιάννη μου το μαντήλι σου”, είναι το πρώτο κομμάτι με το οποίο πειραματίστηκα όταν ήμουν ακόμα φοιτητής. Ήταν ένας αυθόρμητος πειραματισμός και ήταν το πρώτο demo της ζωής μου. Για μένα ήταν το κλείσιμο μιας μεγάλης πορείας τότε».

Όπως μας λέει, σήμερα, «ως concept έχει δύο πλευρές. Η μία είναι η σκοτεινή πλευρά και αυτό το σκοτάδι που βγαίνει από μέσα του, μας δείχνει ότι είναι ένα τραγούδι που μιλάει για τον πόνο της ξενιτιάς και την πίκρα. Δεν έχει κάτι φωτεινό. Είναι ένα κομμάτι που δεν αφήνει ούτε καν το στοιχείο της ελπίδας. Είναι πολύ σκληρό τραγούδι.

Εκπροσωπεί τον πόνο των ανθρώπων της ξενιτιάς και πιστεύω ότι η ξενιτιά δεν είναι ότι βρίσκεται κάποιος εκτός πατρίδας. Θεωρώ ότι ο δικός μας χώρος είναι ο τόπος στον οποίο γεννιόμαστε, η οικογένεια κτλ. Το θέμα δεν είναι απλά η έλλειψη ενός τόπου, αλλά ότι όπου πηγαίνουμε νιώθουμε ανασφάλεια. Όταν έχεις τον ρατσισμό, τις κακές συνθήκες εργασίας, όταν έχεις την έλλειψη χρόνου, όλα αυτά τα στοιχεία, σε κρατάνε πίσω στη ζωή, σου κρατούν το χαμόγελο, σε αλλοιώνουν σαν άνθρωπο και σ’ αλλάζουν για πάντα».

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Στ. Τσουμάνης, «η μελωδία με την γκάιντα στο κομμάτι είναι πρωτότυπη και είναι δική μου, βγήκε αβίαστα.

Μάλιστα ο ρυθμός που παίζει η γκάιντα είναι επτά όγδοα, γίνεται πολυεθνικός, χωρίς όμως αυτό να βγει με κάποιο τρόπο επιτηδευμένα. Είναι μια μακεδονική διάθεση που μας βγήκε στο τραγούδι εντελώς αβίαστα.

Και επειδή πιο πολύ τα μακεδονικά έχουν πολύ μοιρολόι, έγινε με έναν τρόπο εκτόνωσης και ο ρυθμός του, βγάζει μια χορευτική διάθεση παρά δραματουργική. Έτσι μας βγήκε αυτή η συρτή μελωδία της γκάιντας η οποία έδωσε ένα χρώμα πιο δραματουργικό ως επιστέγασμα. Είναι σαν να περνάνε γρήγορα εικόνες απ’ όλα όσα περιγράφει το κομμάτι και η ζωή στην ξενιτιά».

Ποιοι είναι οι PAGAN

Οι PAGAN είναι ένα συγκρότημα που φέρνει τη διονυσιακή μουσική στο σήμερα μέσω του μοντέρνου ήχου και των ιδιαίτερων μυσταγωγικών εμφανίσεων τους. Το όνομά τους προέρχεται από το λατινικό «paganus», που σημαίνει ο άνθρωπος της υπαίθρου και συμβολίζει την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να ψάξει βαθιά στις ρίζες του και να ανακαλέσει τις αρχέγονες μνήμες που φέρει στο ασυνείδητό του.

Η καλλιτεχνική αυτή κίνηση ήταν το όραμα του συνθέτη και μουσικού παραγωγού Σταύρου Τσουμάνη, ο οποίος -μετά από έρευνα πάνω στους ρυθμούς και τις μελωδίες των περιοχών που λατρευόταν ο Διόνυσος- άρχισε να συνθέτει με βάση τη μουσική ύλη των προγόνων μας και ταυτόχρονα να ενσωματώνει παραδοσιακά κομμάτια στις σύγχρονες παραγωγές διατηρώντας αναλλοίωτο τον παλαιό πυρήνα τους.

Η μουσική τους βασίζεται σε βιωματικούς πρώιμους ρυθμούς και μελωδίες, ενώ ο ήχος τους έχει ύφος progressive rock και electronica. Πλέκουν τα παλαιά -γκάιντα, τσαμπούνα, σαντούρι, λύρα, αυλό κλπ- με τα σύγχρονα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όργανα και δημιουργούν ένα απόκοσμο μουσικό αμάλγαμα.

Σε συνδυασμό με τα κοστούμια, τα σκηνικά, τους φωτισμούς και τη θεατρικότητα οι PAGAN παρουσιάζουν ένα μοναδικό τελετουργικό θέαμα, που μας ταξιδεύει στα τοπία της ανθρώπινης ψυχής και ξυπνά αρχέγονες αναμνήσεις που όλοι φέρουμε στη γενετική μας μνήμη. Αποστολή τους είναι να αναδείξουν τη διαχρονική ύλη της μουσικής μας κληρονομιάς, με την οποία μπορούν όλοι οι άνθρωποι να συνδεθούν ανεξαρτήτως καταγωγής.