Home > νέα > Όλα λειτουργούν νόμιμα και με διαφάνεια απαντάει ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας-Επερώτηση Πατακάκη για το Χιονοδρομικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Όλα λειτουργούν νόμιμα και με διαφάνεια απαντάει ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας-Επερώτηση Πατακάκη για το Χιονοδρομικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Επερώτηση Πατακάκη για το Χιονοδρομικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Όλα λειτουργούν νόμιμα

και με διαφάνεια απαντάει

ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πατακάκης

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ συνεδρίαση του 2023 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης, συζητήθηκε επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Δράμας της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αργύρη Πατακάκη, σχετικά με τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού.

Ο κ. Πατακάκης έθεσε την ερώτηση προς το σώμα, την οποία εισηγήθηκε ο ίδιος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: [Εδώ και ενάμιση μήνα έχει ξεκινήσει η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, η οποία όμως μετά βίας μπορεί να χαρακτηριστεί «κανονική». Εξαιρουμένου του γεγονότος ότι το χιόνι είναι ελάχιστο και αυτό προφανώς οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, καλούμε τον Περιφερειάρχη και τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Δράμας να απαντήσουν σε μία σειρά ερωτημάτων προκειμένου να βεβαιώσουν – εάν μπορούν- ενώπιον του Σώματος, την καλή λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού.]

Ρωτούσε λοιπόν ο κ. Πατακάκης, «αν έχει υπογραφεί η σύμβαση μίσθωσης και αν ναι, αν έχει αναρτηθεί στη  Διαύγεια, πότε θα επανακατασκευασθεί το κατεστραμμένο σπιτάκι της διθέσιας καρέκλας με τους κατεστραμμένους ηλεκτρικούς πίνακες και η εξωτερική επένδυση του καφέ της Χιονότρυπας, ζημιές που παρουσιάστηκαν από την περίοδο 2021 και για τις οποίες έχετε λάβει από τότε γνώση».

Ρωτούσε επίσης, «γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος πενταετίας στην τετραθέσια καρέκλα, όταν υπάρχει εγκεκριμένο έργο ύψους 152.000 ευρώ για τον έλεγχο πενταετίας όλων των αναβατήρων (και αποκατάστασης τεχνικών προβλημάτων) από τον Ιούνιο του 2021».

Σε άλλο σημείο, αναφερόταν «αν έχει εκδώσει ο μισθωτής όπως υποχρεούται στο πρόσωπό του έγκριση λειτουργίας από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού (ΕΥΠΑΤΕ) για τις εγκαταστάσεις που προβλέπεται να λειτουργήσουν προκειμένου να λειτουργούνε νόμιμα;»

Στην ίδια ερώτηση  υπήρχαν επίσης και άλλα σχετικά ζητήματα αναφορικά με τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Παπαεμμανουήλ: Όλα λειτουργούν νόμιμα και με διαφάνεια

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ σχετικά με τα όσα απάντησε στην επερώτηση του κ. Πατακάκη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, σημείωσε αρχικά ότι «η επιτυχημένη και με νόμιμο τρόπο επαναλειτουργία του Χ.Κ. Φαλακρού, είναι ένα γεγονός το οποίο δεν αμφισβητείται από κανέναν και το πιστοποιούν κυρίως οι χιλιάδες των επισκεπτών που χαίρονται το βουνό μας και τις ομορφιές του τόπους μας ευρύτερα. Εκτός από την τόνωση της ψυχολογίας των Δραμινών, θεωρώ ότι τονώνεται και η τοπική μας οικονομία, αφού αυτά τα Σαββατοκύριακα που έρχεται αυτός ο κόσμος, διαχέεται μετά στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου, στις ταβέρνες του Βώλακα, στο Νευροκόπι, στους Ποτάμους, στο Γρανίτη. Αυτό μας λένε επιχειρηματίες της περιοχής και αυτό είναι γεγονός».

Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Πατακάκη, ο κ. Παπαεμμανουήλ απάντησε στο πρώτο σημείο ότι «φυσικά και έχει υπογραφεί σύμβαση και υπάρχει. Στις 20/12/2022 έγινε η δημοπρασία στην Κομοτηνή, φανερή πλειοδοτική διαδικασία, με μισθώτρια εταιρεία την ΝΑΥΑΡΙΝΟ ΟΕ και την άλλη μέρα υπογράφηκε το συμφωνητικό».

Για το δεύτερο σημείο, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας επισημαίνει σχετικά με το κατεστραμμένο σπιτάκι της διθέσιας καρέκλας: «Βρίσκεται στα 2.200 μέτρα στη Χιονότρυπα. Και από την αρχή είπαμε ότι το Χ.Κ. θα λειτουργήσει μερικώς φέτος. Αυτό το σπιτάκι που είναι από νοβοπάν, είναι μια μικρή κατασκευή που καλύπτει απλά τον μηχανισμό της διθέσιας καρέκλας. Μια ανεμοθύελλα 200 χλμ πριν από μερικές ημέρες ξήλωσε αυτά τα νοβοπάν. Όσον αφορά αυτό, θα γίνει μια μελέτη με πρόβλεψη για τα καλύτερα υλικά, ώστε να μην κινδυνεύουν από τον αέρα και άλλα συμβάντα».

Στη συνέχεια, σχετικά με τον έλεγχο της πενταετίας για την τετραθέσια καρέκλα τονίζει: «Επειδή ο χρόνος πίεζε και επειδή πραγματικά, είχαμε πει από την αρχή ότι το βουνό δεν θα λειτουργήσει σε όλο το πεδίο άσκησης της χιονοδρομίας, θα πάμε πιο μαζεμένα. Γιατί ενέχει και ένα ρίσκο για τον όποιο επιχειρηματία θέλει να επενδύσει. Άρα, και εδώ, παρ’ όλο που υπάρχει ένα εγκεκριμένο ποσό για τις πίστες, συνειδητά δεν το κάναμε, γιατί λέγαμε ότι θα λειτουργήσει μερικώς το Χ.Κ.»

Στο σημείο με βάση ποια διαδικασία πραγματοποιήθηκε μαγνητοσκοπικός έλεγχος

στη ΜΕΣΤΑ και διαγράμμιση του δρόμου, σημειώνει ο ίδιος, ότι «είναι κάτι που ζητήσαμε με ευγενικό τρόπο από τον κ. Νουλίκα, ο οποίος τόσα χρόνια αμείβεται γι’ αυτά που κάνει, του ζητήσαμε φιλικά να κάνει δυο πινακίδες και τη διαγράμμιση και στα πλαίσια αυτά έκανε και τον μαγνητοσκοπικό έλεγχο της ΜΕΣΤΑ».

Σχετικά με το σήμα λειτουργίας, απάντησε ότι «με το που πήρε το μισθωτήριο η εταιρεία, έκανε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το Υπ. Τουρισμού και η συγκεκριμένη υπηρεσία είχε πολύ φόρτο και μας είπε ότι εφόσον υπήρχε το περσινό αλλάζει μόνο το όνομα και δεν υπήρχε θέμα. Λίγες μέρες μετά εκδόθηκε και το σήμα».

Όσον αφορά τη σύμβαση με την εκμισθώτρια εταιρεία, ότι αφορούσε μόνο τη λειτουργία του Χ.Κ. και όχι να στρώνει τις πίστες, «αυτό είναι μια συμφωνία που έκανε η ΝΑΥΑΡΙΝΟ ΟΕ με τον κ. Νουλίκα και δέχθηκε να στρώνει και τις πίστες. Έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους».

Όσον αφορά το καταφύγιο, τονίζει ότι «αυτός ο χώρος πάντοτε, είναι ο ίδιος χώρος όπως είναι και τώρα. Όταν λέμε αθλητική χρήση τι σημαίνει; Να βάλουμε όργανα γυμναστικής και να γυμνάζονται εκεί; Αθλητική χρήση είναι ακόμα και να αναπαύονται όλοι εκεί».

Και τέλος, αναφορικά με τις εργασίες, ο κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε ότι, «όλα γίνονται μέσω της Οικονομικής Επιτροπής και εξ άλλου προβλέπεται και από το μισθωτήριο, ό,τι προκύψει θα πρέπει να το κάνουμε».

Πατακάκης: «Δεν βλέπουμε κάποιο σχεδιασμό για το Χ.Κ.»

Μιλώντας στον «Π.Τ.» σχετικά με τις απαντήσεις  που πήρε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Πατακάκης, σημείωσε ότι, «ο κ. Παπαεμμανουήλ για άλλη μια φορά μας έδειξε την ανικανότητα και τον ελλιπή σχεδιασμό της διοίκησης του κ. Μέτιου, ως προς το Χιονοδρομικό Κέντρο».

Ο κ. Πατακάκης στάθηκε σε δύο βασικά θέματα, όπως στο πρώτο, «για ποιο λόγο δεν έγινε ο έλεγχος πενταετίας ενώ από το τον Ιούνιο του 2021, υπάρχουν 152.000 ευρώ για να γίνει ο έλεγχος της τετραθέσιας καρέκλας ώστε να μπορεί να λειτουργεί. Την πρώτη φορά ο κ. Παπαεμμανουήλ είχε πει ότι η τετραθέσια δεν θα λειτουργήσει λόγω ενεργειακής κρίσης, σε μια επερώτηση πριν από ένα μήνα είχε απαντήσει απλά ότι δεν έγινε ο έλεγχος πενταετίας και τώρα μας απάντησε κάτι διαφορετικό, ότι είναι επιλογή τους που δεν λειτουργεί η τετραθέσια».

Όπως τονίζει ο κ. Πατακάκης, «δεν βλέπουμε κάποιο σχεδιασμό στη λειτουργία του Χιονοδρομικού, αρέσκονται μόνο σε ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις εντυπωσιασμού. Το δεύτερο είναι ότι, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία των Χιονοδρομικών, ένα Χιονοδρομικό για να λειτουργήσει πρέπει να έχει σήμα λειτουργίας. Και όταν λέμε σήμα λειτουργίας, εννοούμε ότι πρέπει να υπάρχει μηχανικός, πρέπει να υπάρχουν και όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε ένα Χιονοδρομικό να λειτουργεί με ασφάλεια για τους επισκέπτες. Το Χιονοδρομικό άνοιξε 24 Δεκεμβρίου, το σήμα λειτουργίας το πήραν στις 20 Ιανουαρίου, ένα μήνα δηλαδή λειτουργούσε παράνομα. Και αν δείτε, το ΦΕΚ λέει ότι για να λειτουργήσει ένα χιονοδρομικό, θα πρέπει να βγει το σήμα λειτουργίας, οπότε, ο κ. Παπαεμμανουήλ έβαλε σε κίνδυνο την ασφάλεια των επισκεπτών».

Παπαθεοδώρου: Το Φαλακρό λειτουργεί νόμιμα

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, επισημαίνει ότι «σημασία έχει ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργεί και ο τρόπος λειτουργίας του είναι νόμιμος. Έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας που πρέπει να υπάρχουν για την ασφάλεια των επισκεπτών. Χαρακτηριστικά εξήγησε ότι υπάρχει γιατρός, ασθενοφόρο  που είναι το μοναδικό που υπάρχει σε Χιονοδρομικό κέντρο και ό,τι βρίσκεται σε λειτουργία, είναι απολύτως νόμιμο».

Όπως τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου, «οτιδήποτε άλλο, συντηρεί την εσωστρέφεια και ουσιαστικά δεν βοηθάει το βουνό, γεγονός το οποίο μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας, δεδομένου ότι χρέος μας είναι να διαφημίσουμε το βουνό και να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες. Θεωρούμε σημαντική επιτυχία της διοίκησης ότι λειτούργησε το Φαλακρό επιτέλους, γιατί ήταν και ένα στοίχημα με βάση τα όσα είχαν πέρυσι που δεν είχε λειτουργήσει. Επομένως, κρατάμε τα θετικά, την τεράστια επισκεψιμότητα του κόσμου που το επισκέπτεται κάθε Σαββατοκύριακο και θεωρούμε ότι μέχρι τον Μάρτιο, εφόσον υπάρχει και κάλυψη χιονιού θα το επισκεφτεί ακόμα περισσότερος κόσμος».