Home > Νέα > «Όλοι μαζί στηρίζουμε τη διάσωση του Αρχοντικού της οδού Περδίκκα» Πρόταση της παράταξης «Πόλη+Ζωή» για ψήφισμα από το Δ.Σ. Δράμας

«Όλοι μαζί στηρίζουμε τη διάσωση του Αρχοντικού της οδού Περδίκκα» Πρόταση της παράταξης «Πόλη+Ζωή» για ψήφισμα από το Δ.Σ. Δράμας

Πρόταση της παράταξης «Πόλη+Ζωή» για ψήφισμα από το Δ.Σ. Δράμας

«Όλοι μαζί στηρίζουμε τη διάσωση

του Αρχοντικού της οδού Περδίκκα»

Το ζήτημα αφορά στην εκμίσθωση του κτιρίου

από τον ΕΦΚΑ για 50 χρόνια στην ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ»

 

 

 

ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ είχαμε δημοσιεύσει το ζήτημα της εκμίσθωσης του Αρχοντικού Παμπούκα επί της οδού Περδίκκα 10 στη Δράμα, από την ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ». Το συγκεκριμένο κτίριο, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ εδώ και μερικά χρόνια, ζήτησε να εκμισθώσει η ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» του Δραμινού εφοπλιστή κ. Άρη Θεοδωρίδη, για 50 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, ο ΕΦΚΑ αρνήθηκε την πρόταση καθώς ήθελε να το εκμισθώσει μόνο για 30 χρόνια.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρεται με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή», η οποία με πρότασή της ζητάει να υπάρξει ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να μπορέσει να διασωθεί το Αρχοντικό της οδού Περδίκκα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η «Πόλη +Ζωή» επισημαίνει ότι, «η ευτυχής συγκυρία να υπάρχει ένας ευεργέτης που προτίθεται να προχωρήσει με δική του δαπάνη σε πλήρη αποκατάσταση του ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας κτηρίου δεν πρέπει να βρει κανένα εμπόδιο, πολύ περισσότερο όταν ως εμπόδιο προβάλλει το χρονικό διάστημα παραχώρησης. Επισημαίνεται ότι η παραχώρηση αφορά μόνο τη χρήση του κτηρίου, και μάλιστα αποκλειστικά για δημόσιο ή κοινωφελή σκοπό, και για το χρονικό διάστημα της παραχώρησης καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα, το οποίο συμψηφίζεται με τις δαπάνες του εκμισθωτή για την αποκατάστασή του».

Η «Πόλη+Ζωή» επισημαίνει ότι, «το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, καθώς και όλοι οι πολιτικοί, επιστημονικοί, πολιτιστικοί, κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της Δράμας, πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα για να αποτραπεί κάθε απόφαση που θα αφήνει αναξιοποίητο και στο ‘έλεος’ της φθοράς του χρόνου το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας κτήριο Αρχοντικό της οδού Περδίκκα».

Πρόταση ψηφίσματος

Έτσι, με το παραπάνω σκεπτικό, η «Πόλη+Ζωή» καταθέτει πρόταση ψηφίσματος προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, ώστε να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, και ζητάει να σταλεί αυτό στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Διοικητή του ΕΦΚΑ.

Η πρόταση του ψηφίσματος έχει όπως παρακάτω:

[Με θλίψη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε στη Δράμα ότι ο κ. Άρης Θεοδωρίδης, Πρόεδρος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας ‘ΚΥΚΛΩΨ’, αναγκάστηκε να αποσύρει το ενδιαφέρον του για απόκτηση του Αρχοντικού (γνωστού ως οικία Παμπούκα) της οδού Περδίκα 10, στη Δράμα. Από πρόσθετες έγκυρες πληροφορίες γνωρίζουμε ότι αυτό συνέβη επειδή ο ΕΦΚΑ, ως ιδιοκτήτης του ακινήτου, αρνείται την παραχώρηση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 50 ετών, αλλά επιμένει να περιορίζεται η παραχώρηση σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία-πρόθεση του κ. Θεοδωρίδη να παραχωρηθεί στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας ‘ΚΥΚΛΩΨ’, το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας κτήριο ‘Αρχοντικό της οδού Περδίκα’ με σκοπό την ανακατασκευή του κτηρίου με δαπάνη της ΑμΚΕ, η οποία προϋπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1.000.000 €, ώστε να παραδοθεί στους Δραμινούς για δράσεις με κοινωφελείς σκοπούς, δεν πρέπει να ακυρωθεί για κανένα λόγο.  Πρόκειται για μία από τις πολλές ευεργεσίες του κ. Θεοδωρίδη στη Δράμα και ο Δήμος Δράμας, καθώς και όλοι οι πολιτικοί, επιστημονικοί, πολιτιστικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της Δράμας, εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στην πρωτοβουλία του κ. Άρη Θεοδωρίδη.

Η Δράμα και οι Δραμινοί αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας και φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε την πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου μας. Ο κ. Άρης Θεοδωρίδης, με ευγενική χορηγία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ» της οποίας είναι Πρόεδρος, έχει ολοκληρώσει την αναστήλωση και αποκατάσταση της ιστορικής οικίας του Μακεδονομάχου ήρωα Παύλου Μελά στην Κηφισιά. Συναισθανόμενος τις ανάγκες και τις  φιλοδοξίες της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Δράμας, με δικές του πρωτοβουλίες και έξοδα, φροντίζει εδώ και μερικά χρόνια να διασώσει μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας, να αναβαθμίσει μορφωτικά ιδρύματα, να υποστηρίξει πολιτιστικούς, αθλητικούς και κοινωνικούς φορείς που αγωνίζονται για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας και να στηρίξει συμπολίτες μας με εξαιρετικές διακρίσεις που τιμούν τη Δράμα και την Ελλάδα.

Μία από τις ευγενείς χορηγίες του είναι και η διάσωση, η προστασία, η ανάδειξη και η παράδοση του ‘Αρχοντικού της οδού Περδίκα’ στη Δράμα και τους Δραμινούς για να χρησιμοποιείται για πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις.

Το συγκεκριμένο ακίνητο, παρότι έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο μνημείο (συγκεκριμένα «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» με το ΦΕΚ 811 τ. Β΄/1988), παραμένει σε πλήρη εγκατάλειψη εδώ και δεκάδες χρόνια και ο κίνδυνος να υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές είναι άμεσος.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Δράμας πριν οκτώ χρόνια είχε ζητήσει από τον τότε ιδιοκτήτη (ΙΚΑ) την παραχώρηση του ακινήτου στον Δήμο Δράμας. Το ενδιαφέρον, λοιπόν, για τη διάθεση του εν λόγω ακινήτου στη Δράμα και τους Δραμινούς είναι διαχρονικό.

Η ευτυχής συγκυρία να υπάρχει ένας ευεργέτης που προτίθεται να προχωρήσει με δική του δαπάνη σε πλήρη αποκατάσταση και ανακαίνιση-αναπαλαίωση του ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας κτηρίου δεν πρέπει να βρίσκει κανένα εμπόδιο, πολύ περισσότερο όταν ως εμπόδιο προβάλλει το χρονικό διάστημα παραχώρησης. Επισημαίνεται ότι η παραχώρηση αφορά μόνο τη χρήση του κτηρίου, και μάλιστα αποκλειστικά για δημόσιο ή κοινωφελή σκοπό, και για το χρονικό διάστημα της παραχώρησης καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα, το οποίο συμψηφίζεται με τις δαπάνες του εκμισθωτή για την αποκατάστασή του (Νόμος 4430, άρθρο 50, παρ. 1στ, ΦΕΚ 205 τ. Α΄/2016).

Η μόνη άλλη επιλογή είναι το κτήριο, ένα «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία», να συνεχίσει να καταστρέφεται με το πέρασμα του χρόνου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, εκφράζοντας το σύνολο των Δραμινών, καλεί τους αρμόδιους φορείς να συνδράμουν ώστε η απόφαση παραχώρησης να ληφθεί πριν να είναι αργά.]