Home > Αρθρα > Ή, όλοι οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από τη νηπιαγωγό που διέσυραν… Γραφει ο Θανάσης Πολυμένης

Ή, όλοι οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από τη νηπιαγωγό που διέσυραν… Γραφει ο Θανάσης Πολυμένης

Η άκρατη ανοησία της παραπληροφόρησης μέσω του facebook!!!

Ή, όλοι οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από τη νηπιαγωγό που διέσυραν…

Γραφει ο Θανάσης Πολυμένης

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι, μας δόθηκε ένα φοβερό εργαλείο, το οποίο, όπως όλα τα νομίσματα, έχει κι αυτό διπλή  όψη. Το facebook, είναι ένα τρομερό εργαλείο, από όλες τις απόψεις. Ο καθένας πια, μπορεί να μιλήσει άμεσα, να γράψει την άποψή του, να ανεβάσει φωτογραφίες. Να δείξει σε όλους, πού βρίσκεται, τι κάνει, τι τρώει, τι πίνει, με ποιον ή ποια είναι. Αλλά και να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του για τα πάντα. Να εκφράσει το λόγο του, το μυαλό του, την άποψή του, ένα εργαλείο έκφρασης και  λόγου. Πριν απ’ αυτό, δεν θα μπορούσε να το κάνει με κανέναν άλλον τρόπο. Το facebook αντιπροσωπεύει σήμερα την αμεσότητα.

Από εκεί και πέρα όμως, η διαφορά είναι ότι, το κάθε εργαλείο απαιτεί και την σωστή του χρήση. Είμαστε έτοιμοι άραγε να διαχειριστούμε ένα τέτοιο εργαλείο, που άπτεται , τόσο των ορίων της δημοκρατίας, όσο και των ορίων της παραπληροφόρησης, αλλά και της υπερβολής, του φασισμού, του διασυρμού ατόμων και συνειδήσεων και της διαπόμπευσης προσώπων. Προσωπικά πιστεύω πως όχι!

Αναφέρομαι σε ένα περιστατικό, όπου μια κυρία από τη Δράμα, ανέβασε στη σελίδα της στο facebook, απόσπασμα ενός θεατρικού ποιήματος που δόθηκε σε νήπιο από νηπιαγωγό για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Θέμα του η ελληνική σημαία. Η κυρία, ανέβασε σε φωτογραφία το απόσπασμα, το οποίο ήταν μέρος του θεατρικού. Γινόταν αναφορά για μια πολύχρωμη ελληνική σημαία: [«Άσπρη, κόκκινη, γαλάζια, πράσινη και κοραλλί, σαν ουράνιο τόξο να είναι, η σημαία η ελληνική»]. Και φυσικά έγινε ο χαμός. Το μυαλό όλων πήγε στη σημαία με τα χρώματα του ουράνιου τόξου που χρησιμοποιεί η γκέι και λεσβιακή κοινότητα. Και έτσι, η νηπιαγωγός έγινε το θύμα στα μάτια χιλιάδων θεατών μέσω του facebook, οι οποίοι άρχισαν – με απίστευτα φασιστικό τρόπο – ως άλλοι υπάνθρωποι, να χαστουκίζουν, να πετροβολούν, να πετροβολούν… να γράφουν τα απίστευτα. Και αν μη τι άλλο, στο facebook γράφεις με το όνομά σου, χωρίς να έχεις στο μυαλό σου κατά πόσο πληγώνεις τους άλλους. Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει, λένε. Τα λόγια πονάνε περισσότερο από τις πέτρες!

Η εν λόγω κυρία που προέβη στην ανάρτηση, δεν έκανε καν τον κόπο να ελέγξει το σύνολο του κειμένου, το οποίο είναι τελικά ένα απίθανα όμορφο θεατρικό σκετσάκι για νήπια, που υμνεί τελικά την ελληνική σημαία. Και έχει μεγάλες ευθύνες γι’ αυτό. Θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ότι δεν είναι δημοσιογράφος! Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν έχει ίσες ευθύνες μέσα στην κοινωνία; Και βγήκαν οι απίστευτοι … εθνοπατέρες και άρχισαν να γράφουν όση ανοησία μπορούσε να χωρέσει το μυαλό τους, όση βλακεία μπορούσε να υπάρξει ποτέ, όσο φτύσμα μπορούσαν να πετάξουν … και δυστυχώς οι ποσότητες ξεπέρασαν ακόμα και το άπειρο του σύμπαντος!

Προφανώς, αν πρώτα έβλεπαν στον καθρέφτη τους, αν πρώτα βουτούσαν την γλώσσα τους στο μυαλό τους, αν πρώτα μπορούσαν να μπουν σε μια διαδικασία να σκεφτούν έστω και για ένα ολόκληρο λεπτό ως λογικοί άνθρωποι και πολίτες, θα έβλεπαν ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Τόσο η κυρία που έκανε την ανάρτηση, όσο και όλοι οι άλλοι, αν έκαναν τον κόπο να ψάξουν, θα έβλεπαν όλη την πλευρά του ζητήματος. Παρ’ όλα αυτά, έκαναν ακριβώς αυτό για το οποίο κατηγορούν τους άλλους: φανατίστηκαν και πήραν τα μαχαίρια να κόψουν κεφάλια. Χειρότεροι από τους τζιχαντιστές, χειρότεροι από τον Ερντογάν που φανατίζει το πλήθος του. Χειρότεροι από τον κάθε φασίστα που κόβει και ράβει στα μέτρα του τον λόγο.

Έκαναν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που οι ίδιοι θα ήθελαν να κάνουν οι άλλοι γι’ αυτούς. Άκριτα λοιπόν, κρέμασαν, έκαψαν, έσφαξαν, διαπόμπευσαν, διέσυραν. Χωρίς κανένας απ’ όλους αυτούς, στη συνέχεια, να ζητήσει μια συγγνώμη. Είναι οι ίδιοι εκείνοι άνθρωποι, που σε άλλη περίπτωση, κατηγορούν δημοσιογράφους, δελτία ειδήσεων, τηλεοπτικά κανάλια… ότι προβάλουν «κομμένες και ραμμένες» ειδήσεις! Στο ίδιο ακριβώς αμάρτημα υπέπεσαν κι αυτοί, χωρίς καμιά απολύτως κρίση. Κάποιος μάλιστα είπε, ότι παρουσίασε απλά το γεγονός! Χωρίς να ερυθριά, χωρίς να λυπάται για την ενέργειά του. Τελικά, η κυρία της πρώτης ανάρτησης, κατέβασε από τη σελίδα της τη δημοσίευση. Και απ’ ότι φάνηκε στη συνέχεια, αναγκάστηκε να ζητήσει μια συγγνώμη για όσα έγιναν εξαιτίας και το πανδαιμόνιο, στο πανελλήνιο, που ακολούθησε. Κι όμως, κάποιος έπρεπε να κάνει μια μήνυση! Δεν μπορεί να μην τιμωρείται κάποιος για όσα άκριτα συμβαίνουν στο facebook. Ας μην αναζητούμε λοιπόν μόνο το Κράτος Δικαίου, αλλά και τους Δίκαιους Πολίτες, οι οποίοι δυστυχώς έχουν εκλείψει. Πόσο κρίμα πια γι’ αυτή τη χώρα, γι’ αυτόν τον τόπο, γι’ αυτόν τον λαό και την κατάπτωσή του!!!