Home > νέα > Όλοι οι βυθιζόμενοι κάδοι θα δέχονται μόνο οικιακά απορρίμματα πράσινου κάδου

Όλοι οι βυθιζόμενοι κάδοι θα δέχονται μόνο οικιακά απορρίμματα πράσινου κάδου

Ξεκίνησε η λειτουργία των βυθιζόμενων κάδων

Όλοι οι βυθιζόμενοι κάδοι

θα δέχονται μόνο οικιακά

απορρίμματα πράσινου κάδου

► Δηλώσεις του αντιδημάρχου Καθαριότητα στον «Π.Τ.»

► Έρχονται 4 νέα απορριμματοφόρα και ένα νέο πλυντήριο κάδων το επόμενο διάστημα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ λειτουργία των βυθιζόμενων κάδων, παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χρήστος Κυριακίδης. Η παρουσίαση έγινε στο κάδο της πλατείας Θ. Αθανασιάδη, όπου μάλιστα ο ανάδοχος έκανε και σχετική επίδειξη προς μέρος του προσωπικού της Υπηρεσίας Καθαριότητας, που θα χειρίζεται τους κάδους.

Ο ανάδοχος, εξήγησε στους παρευρισκόμενους υπαλλήλους τον τρόπο λειτουργίας του κάδου, ο οποίος περιλαμβάνει σύστημα πυρόσβεσης καθώς και φωτοκύτταρο, το οποίο αναγνωρίζει όταν ο κάδος γεμίσει και δεν ανοίγει για να δεχτεί και άλλα απορρίμματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σε όλη την πόλη έχουν τοποθετηθεί συνολικά 8 συστήματα βυθιζόμενων κάδων. Από αυτά, εκτός από ένα, όλα θα δέχονται οικιακά απορρίμματα πράσινου κάδου και μόνο ένα σύστημα επί της Εθνικής Αμύνης, θα δέχεται ανακυκλώσιμα  υλικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η λειτουργία των κάδων για τους δημότες είναι πολύ εύκολη, καθώς το μόνο που πρέπει να κάνουν, είναι να πατήσουν το πεντάλ και ανοίγει η χοάνη υποδοχής. Στη συνέχεια το καπάκι κλείνει μόνο του.

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κυριακίδης σημείωσε: «Η ανάδοχος εταιρεία μάς παραδίδει σήμερα τα 8 συστήματα των βυθιζόμενων κάδων και κάνουμε μια επίδειξη λειτουργίας των κάδων, αλλά και ενημερώνουμε τους συνδημότες μας για το πώς θα τους λειτουργούν».

Σχετικά με την απόφαση να πετιούνται μόνο οικιακά απορρίμματα, τόνισε ότι «αυτό αποφασίστηκε ώστε να μειωθεί το μεγάλο πρόβλημα με τις μυρωδιές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές, ειδικά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες».

Ερωτώμενος για το αν υπήρξε ικανοποιητική ενημέρωση των δημοτών, ο κ. Κυριακίδης απάντησε ότι «ο κόσμος παρακολουθεί όλο αυτό το διάστημα τα συστήματα αυτά, μας ρωτάει καθημερινά, οι γύρω περιοχές και τα καταστήματα έχουν ενημερωθεί και πιστεύω ότι είναι έτοιμοι για να λειτουργήσουν. Παρ’ όλα αυτά από σήμερα κιόλας, θα γίνει μια ενημέρωση στις γύρω περιοχές για το πώς πρέπει και τι θα πετάμε μέσα στους κάδους».

Τέσσερα απορριμματοφόρα και νέο πλυντήριο

Σε ερώτησή μας για το επόμενο βήμα στο σχεδιασμό της  Υπηρεσίας Καθαριότητας, ο κ. Κυριακίδης σημείωσε ότι, «όσον αφορά τους βυθιζόμενους κάδους, πιστεύω ότι θα δώσει μια διαφορετική πνοή στο κέντρο της πόλης και σίγουρα θέλουμε στο μέλλον να τοποθετήσουμε και επιπλέον κάδους. Όσον αφορά τον σχεδιασμό της Υπηρεσίας, αυτό  που περιμένουμε τους επόμενους μήνες, είναι τα 4 καινούρια απορριμματοφόρα, που μέχρι τον Φεβρουάριο έρχονται να μας ενισχύσουν  και να δώσουν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα σ’ αυτόν τον τομέα. Επίσης αναμένουμε και το καινούριο πλυντήριο που θα έρθει μέχρι το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε καλύτερα στο θέμα του πλυσίματος των κάδων. Ακόμα, μέσα στον Ιανουάριο περιμένουμε τη νέα προμήθεια πλαστικών κάδων – 120 πράσινους και 60 μπλε  – προς αντικατάσταση των σπασμένων που υπάρχουν».

 

Ογκώδη αντικείμενα

Απάντησε ακόμα ο κ. Κυριακίδης σε ερώτησή μας σχετικά με το ζήτημα των ογκωδών αντικειμένων, μιας και πρόσφατα εγκρίθηκε ένα κονδύλιο 50.000 ευρώ για ανάθεση της συγκέντρωσης των  υλικών αυτών από ανάδοχο εργολάβο.

Όπως είπε ο κ. Κυριακίδης, «καθημερινά η υπηρεσία μας βρίσκεται έξω στην πόλη και στα χωριά μας, για να περισυλλέγει ογκώδη αντικείμενα από περισσότερα από 15 σημεία, με προγραμματισμένα ραντεβού με τους δημότες μας.  Για όλα αυτά τα υλικά που συγκεντρώνονται, ο Δήμος μας συνάπτει σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρεία, και οδηγούνται για ανακύκλωση».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κυριακίδης, «όλα τα ογκώδη αντικείμενα, είτε έπιπλα είτε στρώματα, δεν  πετιούνται, δεν θάβονται πουθενά και πηγαίνουν σε εξουσιοδοτημένη εταιρεία για ανακύκλωση. Έτσι, πριν λίγο διάστημα εγκρίναμε ένα ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ για την καινούρια σύμβαση για το 2022 και το 2023, που θα καλύψει όλες αυτές τις τεράστιες ποσότητες που συγκεντρώνονται από τα ογκώδη αντικείμενα».