Home > νέα > Ολοκληρώθηκε η Ιστορική Ποδηλατική Διαδρομή στο «Πάρκο Φιλίππων» Στους δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Δράμας, Αμφίπολης και Παγγαίου

Ολοκληρώθηκε η Ιστορική Ποδηλατική Διαδρομή στο «Πάρκο Φιλίππων» Στους δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Δράμας, Αμφίπολης και Παγγαίου

Στους δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Δράμας, Αμφίπολης και Παγγαίου

Ολοκληρώθηκε η Ιστορική Ποδηλατική Διαδρομή στο «Πάρκο Φιλίππων»

με τη συμμετοχή 20 αθλητών

 

Ο πρώτος (πιλοτικός) «Ποδηλατικός Γύρος του Πάρκου Φιλίππων», μια μεγάλη ποδηλατική διαδρομή μήκους 200 χιλιομέτρων σε δημόσιο δρόμο που ενώνει μερικές από τις πιο σπουδαίες ιστορικές τοποθεσίες της Ανατολικής Μακεδονίας, και αναδεικνύει τον μοναδικό πολιτιστικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα της περιοχής, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, με σημαντική συμμετοχή ποδηλατών από την Καβάλα, την Δράμα και την Ξάνθη.

Αφετηρία και τερματισμός της διαδρομής ήταν η κωμόπολη Κρηνίδες, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO).  Οι 20  ποδηλάτες που έτρεξαν στη διαδρομή έκαναν ενδιάμεσα στάσεις σε σημεία ενδιαφέροντος έξι δήμων (Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Αμφίπολης και Παγγαίου), φτάνοντας μέχρι την ιστορική Αμφίπολη. Από την αφετηρία μέχρι τον τερματισμό τους, και σ’ όλες τις ενδιάμεσες στάσεις τους, οι ποδηλάτες κι οι συνοδοί τους ήλθαν σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, που τους υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό και ιδιαίτερες εκδηλώσεις φιλοξενίας και υποστήριξης.

Ο «Ποδηλατικός Γύρος του Πάρκου Φιλίππων», μια αρχική ιδέα του Μιχάλη Καραβελίδη,  πήρε σάρκα και οστά χάρη στην αγαστή συνεργασία της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους» (μέλος της οποίας είναι ο Μ. Καραβελίδης) και του Ποδηλατικού Συλλόγου Καβάλας «Κύκλοτρον».

OPSOMETHA 1

Στόχος των διοργανωτών, είναι ο «Γύρος» να καθιερωθεί σε ετήσια βάση (πιθανότατα κάθε Οκτώβριο) ως ένας διεθνής ποδηλατικός αγώνας υψηλών προδιαγραφών, με αλληλεπίδραση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του «Πάρκου Φιλίππων», και να συμβάλει στην ανάδειξη της περιβαλλοντικής –και όχι μόνο!- σημασίας και της ιστορικότητας της περιοχής του Πάρκου Φιλίππων. Δηλαδή, της πεδιάδας που εκτείνεται ανάμεσα στους βόρειους – βορειοδυτικούς πρόποδες των βουνών Παγγαίο και Σύμβολο, τους νότιους πρόποδες των βουνών Φαλακρό και Μενοίκιο και την Αμφίπολη – Στρυμονικό Κόλπο.

 

Ο αγώνας

Ο πρώτος «Ποδηλατικός Γύρος του Πάρκου Φιλίππων», ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής 22 Οκτωβρίου από την τοποθεσία στάθμευσης στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, όπου αντιπροσωπεία των «Οψόμεθα εις Φιλίππους» υποδέχθηκε τους ποδηλάτες και τους ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα των διοργανωτών του ποδηλατικού γύρου. Ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Οψόμεθα εις Φιλίππους» Χαράλαμπος Τσουρουκίδης, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, επισήμανε «την ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου φιλίας, με σκοπό την έναρξη κοινωνικών αγώνων για το Πάρκο Φιλίππων», ενώ τόσο ο υπεύθυνος Ανάπτυξης της ΑΜΚΕ – και εκ των βασικών συντελεστών της διοργάνωσης – Γιάννης Γκίκας, όσο και ο πρόεδρος του «Κύκλοτρον» Χρήστος Καρυάτης έδωσαν διευκρινίσεις για τη διαδρομή και τους κανόνες Brevet (της ειδικής διαδρομής).

 

Η διαδρομή

Οι 20 ποδηλάτες, αρχικά κατευθύνθηκαν στο χωριό Λυδία Καβάλας και στο Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων και κατόπιν πέρασαν από τη Δράμα, μέσω οικισμών του δήμου Δοξάτου (Καλαμπάκι, Φτελιά και Μικροχώρι). Εκεί, τους υποδέχτηκαν μέλη της τοπικής «Πρωτοβουλίας Πεζών – Ποδηλατών», τα οποία και συνόδευσαν τους ποδηλάτες μέχρι την έξοδο από την πόλη της Δράμας.

Ο ποδηλατικός γύρος, συνεχίστηκε με επόμενο προορισμό την Προσοτσάνη και τη  διασταύρωση Κοκκινογείων – Σπηλαίου Αγγίτη (Μααρά), ενώ αμέσως μετά οι συμμετέχοντες πέρασαν από μια σειρά ορεινών – και μη – οικισμών του δήμου Προσοτσάνης, όπως τα Κοκκινόγεια όπου τους υποδέχτηκαν μέλη του τοπικού Γυναικείου Συνεταιρισμού, τα οποία πρόσφεραν παραδοσιακές πίτες, η Καλή Βρύση, η Καλλιθέα και η Περιχώρα.

Μπαίνοντας, στη συνέχεια, στα γεωγραφικά όρια του νομού Σερρών οι ποδηλάτες και οι συνοδοί τους πέρασαν από την Αλιστράτη με τους κατοίκους να προσφέρουν νερά και είδη διατροφής, και συνέχισαν την πορεία τους με προορισμό τον Λέοντα της Αμφίπολης, ποδηλατώντας στον οδικό άξονα Σερρών – Αμφίπολης και στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα.

Το ταξίδι της επιστροφής για τους ποδηλάτες, περιλάμβανε το Ροδολίβος και την Πρώτη Σερρών, τους οικισμούς Αγίου Χριστοφόρου (Νικήσιανη), Παλαιοχωρίου και Αντιφιλίππων  Παγγαίου, πριν τους τελευταίους προορισμούς: την Ελευθερούπολη (έδρα του δήμου Παγγαίου) και τον Σταυρό Αμυγδαλεώνα (δήμος Καβάλας). Η μήκους 200 χλμ  διαδρομή, ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να ποδηλατούν στα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας Οδού και να τερματίζουν στην πλατεία Πελεκανίδη στις Κρηνίδες – όπου τους υποδέχτηκαν μέλη των «Οψόμεθα εις Φιλίππους» και κάτοικοι του οικισμού.

 

Οι συμμετέχοντες

Στον πρώτο «Ποδηλατικό Γύρο του Πάρκου Φιλίππων» συμμετείχαν οι ποδηλάτες:

Αλεξανδρίδης Απόστολος, Αλεξανδρίδης Ιορδάνης, Βάμβουρας Ιωάννης, Γκουτζάκης Ναούμ, Θεόδωρος Κακουλίδης, Καλαϊτζής Κύρος, Κιόρογλου Δημήτριος, Κρίτσιλας Αθανάσιος, Λυμπεράκης Τάσος, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Παπαδόπουλος Μιχάλης, Περικλέους Βασίλης, Σταμπολίδης Κωνσταντίνος, Συλλογίδης Αναστάσιος, Τσελεγγίδης Λευτέρης, Τσέλιος Γεώργιος, Τσέλιος Ιωάννης, Φλώρος Γεώργιος, Φωτοπούλου Φρίντα και ο Χαραλαμπίδης Παύλος.