Home > Πρώτο Θέμα > Ομίχλη ακτινοβολίας σε Νευροκόπι και Φλώρινα και πώς δημιουργείται το φαινόμενο

Ομίχλη ακτινοβολίας σε Νευροκόπι και Φλώρινα και πώς δημιουργείται το φαινόμενο

Όπως φαίνεται από τον δορυφόρο Sentinel 2

Ομίχλη ακτινοβολίας

σε Νευροκόπι και Φλώρινα

και πώς δημιουργείται το φαινόμενο

Λόγω του φαινομένου στο Νευροκόπι στις 30 και 31 Δεκεμβρίου, η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 2,8 βαθμούς Κελσίου

 

 

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ιδιαίτερη είδηση μας δίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με ένα άρθρο που δημοσιεύει το meteo.gr των μετεωρολόγων Σ. Ντάφη, Γ. Κύρου και Κ. Λαγουβάρδου.

Πρόκειται για το εξαιρετικά ενδιαφέρον φαινόμενο της ομίχλης ακτινοβολίας, η οποία εμφανίζεται αυτή την περίοδο στο λεκανοπέδιο του Κ. Νευροκοπίου Δράμας, αλλά και στο οροπέδιο της Πελαγονίας στην Φλώρινα.

Η ομίχλη ακτινοβολίας, είναι ένα φαινόμενο που δημιουργείται τις βραδινές ώρες, εξαιτίας της ψύξης της επιφάνειας της Γης (λόγω ακτινοβολίας θερμότητας στο διάστημα) καθώς ψύχεται και ο υπερκείµενος του εδάφους αέρας που περιέχει υδρατμούς, και η ψύξη του υγρού αέρα οδηγεί σε συμπυκνώσεις (ομίχλη).

Το φαινόμενο ευνοείται από τις αντικυκλωνικές συνθήκες και την απουσίας ισχυρών ανέμων που επικρατούν στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα και σχηματίζεται κυρίως σε λεκανοπέδια και οροπέδια.

Σε μερικές περιοχές της χώρας μας η ομίχλη δεν διαλύεται την ημέρα (κυρίως τους χειμερινούς μήνες όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι ασθενής), και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διατηρηθεί καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας ή και πολλές συνεχόμενες ημέρες. Η θερμοκρασία έτσι, διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καταγράφοντας πολύ μικρό ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος.

Στη δορυφορική εικόνα διακρίνεται το λεκανοπέδιο του Κ. Νευροκοπίου. Στα βάθος διακρίνεται η Κάτω Βροντού, στο μέσον το Περιθώρι και το Οχυρό και πιο κάτω προς το κέντρο το Κ. Νευροκόπι.

Οι περιπτώσεις του Νευροκοπίου και της Πελαγονίας

Τέτοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο οροπέδιο της Πελαγονίας στη Φλώρινα, καθώς και στο οροπέδιο του Νευροκοπίου στη Δράμα σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η «οµίχλη ακτινοβολίας» δηµιουργείται τις βραδινές ώρες εξαιτίας της ψύξης της επιφάνειας της γης λόγω της ακτινοβολίας θερμότητας στο διάστημα.

Ταυτόχρονα, «καθώς ψύχεται και ο υπερκείµενος του εδάφους αέρας που περιέχει υδρατμούς, η ψύξη του υγρού αέρα οδηγεί σε συμπυκνώσεις (ομίχλη)», σύμφωνα με τους επιστήμονες του meteo, Σ. Ντάφη, Γ. Κύρο και Κ. Λαγουβάρδο.

Η πυκνή ομίχλη που σκέπασε το οροπέδιο της Πελαγονίας στη Φλώρινα και τα θερμοκρασιακά στοιχεία των ημερών – Sentinel 2-Copernicus/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών-meteo.gr Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας η ομίχλη δεν διαλύεται την ημέρα (κυρίως τους χειμερινούς μήνες όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι ασθενής), ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ή και πολλές συνεχόμενες ημέρες.

Η θερμοκρασία έτσι, διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καταγράφοντας πολύ μικρό ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος.

Σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από τον δορυφόρο Sentinel 2 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus και επεξεργάστηκαν οι Έλληνες επιστήμονες, η ομίχλη εντοπίζεται στα πρώτα μερικά δεκάδες μέτρα πάνω από το έδαφος.

Λόγω της πυκνής αυτής ομίχλης, στη Φλώρινα τις τελευταίες τέσσερις μέρες, σύμφωνα με τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του Ε.Α.Α/meteo.gr, η μέγιστη θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους +2,4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Νευροκόπι της Δράμας, στις 30 και 31 Δεκεμβρίου, η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 2,8 βαθμούς Κελσίου.

Όπως παρατηρούμε και στις παραπάνω δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από το δορυφόρο Sentinel 2 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus και επεξεργάστηκε η μονάδα meteo του Ε.Α.Α, η ομίχλη εντοπίζεται στα πρώτα μερικά δεκάδες μέτρα πάνω από το έδαφος.

Στη Φλώρινα τις τελευταίες 4 μέρες σύμφωνα με τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του Ε.Α.Α/meteo.gr η μέγιστη θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους +2,4°C λόγω της πυκνής ομίχλης, ενώ στο Νευροκόπι της Δράμας στις 30 & 31 Δεκεμβρίου 2022 η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους +2,8°C.