Home > Πρώτο Θέμα > Ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση για την άδεια λατομείου σε περιοχή του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου ► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χατζηκωνσταντίνου, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος κ. Πατακάκης

Ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση για την άδεια λατομείου σε περιοχή του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου ► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χατζηκωνσταντίνου, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος κ. Πατακάκης

Μια σημαντική απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση

για την άδεια λατομείου σε περιοχή

του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χατζηκωνσταντίνου, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος κ. Πατακάκης

► Δηλώσεις της περιφερειακής συμβούλου κας Μποδούρογλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ στην Κομοτηνή, με το σώμα να παίρνει μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση για την περιοχή του Κ. Νευροκοπίου.

Πρόκειται για το θέμα της συζήτησης ενός λατομείου στην περιοχή της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου του ομώνυμου Δήμου, το οποίο έχει ζητήσει την έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Πρόκειται για μια έκταση 99.643,09 τμ, στην θέση Αγία Ελένη στην Κοινότητα Νευροκοπίου, για το οποίο το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά.

Το θέμα έχει παρουσιάσει κατ’ επανάληψη με δημοσιεύματα ο «Π.Τ.», όπως μάλιστα και στην προχθεσινή έκδοση, όπου έγινε μια πλήρη αναφορά του τι συμβαίνει με το συγκεκριμένο λατομείο.

Θα πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής ότι, εκ μέρους του Δήμου Κ. Νευροκοπίου παραβρέθηκε στη συζήτηση και μίλησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Γεώργιος Σαββίδης και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλειος Καστίδης εκπρόσωπος του Δήμου στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ.

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου κατέθεσε την ήδη αρνητική θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Νευροκοπίου, η οποία έχει ήδη εκφραστεί και επίσημα με ομόφωνη απόφαση παλαιότερα, ενώ επιβεβαιώθηκε και με νέα πρόσφατη απόφαση πριν από λίγες μέρες, δίνοντας έτσι νέα δυναμικότητα στην αρνητική γνωμοδότηση.

Χατζηκωνσταντίνου: Να ερωτάται η τοπική κοινωνία

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, σημειώνει ότι αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην τακτική συνεδρίαση του σώματος, ζητώντας να πάρει αρνητική απόφαση, αλλά και πριν απ’ όλα να λαμβάνεται υπόψη η τοπική κοινωνία για παρόμοιες υποθέσεις, όπως και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Σημειώνει ακόμα ο ίδιος ότι σημαντική ήταν η παρέμβαση της περιφερειακής συμβούλου κας Μποδούρογλου, ενώ όπως τόνισε «ξεκινάμε από εδώ και πέρα ενέργειες, ώστε να δημιουργήσουμε φάκελο, ώστε να κατοχυρώσουμε το έθιμο των Αγίων Θεοδώρων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Κατά τη διάρκεια της αναφοράς του ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, περιέγραψε ποιο είναι το Νευροκόπι, τι παράγει και ακόμα τι συμβαίνει με τα λατομεία και τα φωτοβολταϊκά, ενώ ζήτησε από το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων να είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί με τις αποφάσεις τους διακυβεύεται το μέλλον ενός τόπου». Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, «αν ανοίξετε ένα χάρτη του Νευροκοπίου στην Google, θα δείτε πολλά άσπρα στίγματα που όλα είναι λατομεία. Εμείς θέλουμε να προλάβουμε τις καταστάσεις, καθώς στην περιοχή που συζητείται για άδεια στο εν λόγω λατομείο, υπάρχει πηγαίο νερό και είναι υδατόρεμα».

Πατακάκης: Αφουγκραζόμαστε την τοπική κοινωνία

Αρμόδιος εισηγητής εκ μέρους της περιφερειακής αρχής ήταν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και περιφ. σύμβουλος Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο οποίος μιλώντας στον «Π.Τ.» σημείωσε ότι «παρ’ όλο που υπήρχε θετική εισήγηση από την Υπηρεσία, το καταψηφίσαμε γιατί υπήρχε η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και η αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νευροκοπίου. Έχουμε δείξει και στο παρελθόν με τις τοποθετήσεις μας και στην προηγούμενη Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας, ότι προτεραιότητά μας είναι να είμαστε σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία για να μπορούμε να αφουγκραζόμαστε την ανησυχία και να μην υπάρχει κάποια αντίδραση και επέμβαση εις βάρος τους».

Από εδώ και πέρα η υπόθεση θα περάσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία με τη σειρά της θα αποφανθεί για τις τελικές αποφάσεις.

Μποδούρογλου: «Σοβαρές αλλοιώσεις του φυσικού πολιτιστικού περιβάλλοντος»

Σημαντικές ήταν οι ενέργειες της περιφερειακής συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης κας Κατερίνας Μποδούρογλου, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα και προσέφερε τη βοήθειά της στην όλη υπόθεση.

Όπως επισημαίνει με δήλωσή της η ίδια, «η δημοτική αρχή Νευροκοπίου υποστηρίζει πώς δεν εξετάσθηκαν επαρκώς οι παράμετροι για την λειτουργία λατομείου στην περιοχή, καθώς σύμφωνα με μελέτες θα αλλοιωθεί το υδρογραφικό δίκτυο που θα συντελεστεί, εάν επιτραπεί η λατομική δραστηριότητα και οι επιπτώσεις, που θα έχει το γεγονός αυτό στον οικισμό του Κάτω Νευροκοπίου με αποπλύσεις των εδαφών.

Αυτό σημαίνει ότι το παρακείμενο ρέμα θα  δέχεται υλικά των αποπλύσεων, τα οποία θα καταλήγουν στον οικισμό. Επίσης, η περιοχή αποτελεί μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής και χαρακτηρίζεται από σχετικά πλούσια χλωρίδα με ενδημικά είδη».

Τονίζει ακόμα η κα. Μποδούρογλου, ότι «η έκταση του λατομείου καλύπτει ένα μονοπάτι που χρησιμοποιείται από τους γηγενής πολλά χρόνια τώρα για την πραγματοποίηση του εθίμου των Αγίων Θεοδώρων. Η μνήμη των Αγίων Θεοδώρων γιορτάζεται το πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα στο εξωκκλήσι των Αγίων και η γιορτή συνεχίζεται στην αλάνα της Αγίας Ελένης. Το μονοπάτι είναι δύσκολης ανάβασης και οι προσκυνητές ανεβαίνουν με τραγούδια και χορούς. Περνάνε την νύχτα εκεί και την επομένη ανάβουν φωτιά και κάνουν μια μικρή λειτουργία στο εξωκκλήσι, μέχρι να ξεκινήσει η κατάβαση. Έχει ενδιαφέρον να αναζητήσει κανείς την πλούσια θρησκευτική και λαϊκή παράδοση, που συνοδεύει το έθιμο αυτό».

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι, η κ. Μποδούρογλου, υπέδειξε στο Δ.Σ.  Νευροκοπίου την σχετική νομοθεσία (Ν. 4512/2018 άρθρο 49), που απαγορεύει την εκμετάλλευση λατομείων, εάν από αυτήν δημιουργούνται «σοβαρές αλλοιώσεις του φυσικού πολιτιστικού περιβάλλοντος, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την λήψη ανάλογων μέτρων και με κόστος οικονομικά αποδεκτό».

Και όπως επισημαίνει πλέον, «η δημοτική αρχή ξεκίνησε την καταγραφή της τοπικής άυλης κληρονομιάς, αποδεικνύοντας ότι πέρα από την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, θέτει σε προτεραιότητα και την προστασία και ανάδειξη του πολιτισμού».