Home > νέα > Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ- Δ. Μπόσκος: «στόχος όλων μας, πρέπει να είναι η διασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης των ΑμεΑ..»

Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ- Δ. Μπόσκος: «στόχος όλων μας, πρέπει να είναι η διασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης των ΑμεΑ..»

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Δ. Μπόσκος: «στόχος όλων μας,

πρέπει να είναι η διασφάλιση

της ισότιμης μεταχείρισης των ΑμεΑ..»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον πλανήτη, προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει κυρίως, την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, η οποία έχει θεσπιστεί να γιορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου, ο «Π.Τ.», επικοινώνησε με το πρόεδρο του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας «Δημιουργώ και Προσφέρω» και πρόεδρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ένταξης για την απασχόληση ΑμεΑ «Αλληλέγγυα Συν-Εργασία».

Η 3η Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε ο κ. Μπόσκος, έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Είναι μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ, για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία. Αυτή την ημέρα αλλά και κάθε ημέρα, είναι πολύ σημαντική και για την ελληνική κοινωνία, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα ΑμεΑ, διότι δεν τίθεται θέμα ηθικής αλλά ισότιμης μεταχείρισης.

MPOSKOS

Στιγμιότυπο από την χθεσινή δράση του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας

«Δημιουργώ και Προσφέρω» στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας

«Τα ΑμεΑ, είμαστε άτομα με αναπηρία και όχι άτομα με ειδικές ανάγκες ή άτομα με ειδικές ικανότητες. Είμαστε ενεργά μέλη της κοινωνίας και για τον λόγο αυτό υποχρέωση αλλά και στόχος όλων μας, πρέπει να είναι η διασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης των ΑμεΑ. Ζητάμε ισότιμη μεταχείριση στην εκπαίδευση, γιατί δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε σχεδόν στο 2020, και πάνω από το 20% των παιδιών με αναπηρία να μην έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Αν π.χ. υπάρχει ένα παιδί με κινητική αναπηρία σε μια οικογένεια, θα πρέπει να μην εργάζεται ο ένας από τους δυο γονείς για να μπορεί να το μεταφέρει στο σχολείο του ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα που ακολουθεί», εξήγησε ο κ. Μπόσκος.

Παράλληλα, ο κ. Μπόσκος, μίλησε και για την ισότιμη πρόσβαση και στην υγεία, την οποία επιδιώκουν τα ΑμεΑ. «Ζητάμε επίσης, πρόσβαση στα πεζοδρόμια, στις παιδικές χαρές, στις πλατείες, στα δημόσια κτήρια γιατί βρισκόμαστε σχεδόν στο 2020 και έχει ανακοινωθεί οδηγία από την Ε.Ε., ότι όσα δημόσια κτήρια δεν έχουν πρόσβαση για ΑμεΑ, θα θεωρούνται αυθαίρετα. Αυτές τις ημέρες η Κυβέρνηση θα ασκήσει πίεση ώστε η Ε.Ε. να δώσει παράταση. Αντίθετα, θα έπρεπε να πιέσει ώστε να γίνει άμεσα η πρόσβαση στα ΑμεΑ και όχι να δοθεί περαιτέρω παράταση».

Στη συνέχεια, ο κ. Μπόσκος, αναφέρθηκε στον σκοπό δημιουργίας της  Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ένταξης για την απασχόληση ΑμεΑ «Αλληλέγγυα Συν-Εργασία», όπου όπως επεσήμανε «Σκοπός είναι η ένταξή των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας μέσω της απασχόλησης. Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε το «Με..νού», παντοπωλείο, καφέ, μεζεδοπωλείο, όπου εδώ μπορούν να εκπαιδευτούν ΑμεΑ και να προωθηθούν και σε άλλες επιχειρήσεις. Επιπλέον, σκοπός είναι η κοινωνικοποίηση των ΑμεΑ, μέσω του «Με..νού» που υπάρχει πρόσβαση και αναπηρικό περιβάλλον, και μπορούν παράλληλα όλα τα ΑμεΑ να συνυπάρξουν με τους υπόλοιπους συνανθρώπους και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους».

Ακολούθως, ο κ. Μπόσκος απεύθυνε μήνυμα προς τους πολιτικούς και την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «Οι πολιτικοί θα πρέπει να  σταματήσουν να βλέπουν τα ΑμεΑ ως αριθμούς, για να πιάσουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους.  Αν δεν μπορούν να βοηθήσουν τα ΑμεΑ, τουλάχιστον να μην μας βάζουν εμπόδια».

Δράσεις στα σχολεία

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ, το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Δράμας «Δημιουργώ και Προσφέρω», πραγματοποιεί ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία του νομού μας. Αναλυτικότερα, την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε ομιλία στο 10 Δημοτικό Σχολείο Δράμας, σήμερα θα επισκεφθεί ο Σύλλογος το 3ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης όπου θα πραγματοποιηθεί ομιλία και παρουσίαση χορών από την χορευτική ομάδα του Συλλόγου, την Τετάρτη, 4 του μηνός θα επισκεφθεί το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Φωτολίβους, και την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, θα επισκεφθεί το 3ο και 4ο ΓΕΛ Δράμας.

Παράλληλα, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στο παντοπωλείο, καφέ, μεζεδοπωλείο «Με..νού», στις 7μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί», με ομιλήτρια την κα. Κατερίνα Χατζηδημητρίου, εκπαιδεύτρια ενηλίκων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.