Home > νέα > Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση «ViaDrama» της Ένωσης Κυριών Δράμας

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση «ViaDrama» της Ένωσης Κυριών Δράμας

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση

«ViaDrama» της Ένωσης Κυριών Δράμας

Αλ. Τσιαμούρα: «Κάθε ημέρα ακούμε περιστατικά βίας παντού,

γιατί η βία δεν έχει κοινωνική τάξη, χρώμα, μορφωτικό επίπεδο, οικονομική επιφάνεια και ηλικία»

 

Α. Τσιαμούρα «Θέλω να θυμάστε πως η Ένωση Κυριών Δράμας είναι δίπλα σε όποιον το έχει ανάγκη,

είμαστε εδώ για να πολεμήσουμε μαζί τον φόβο. Σπάσε τη σιωπή, γιατί δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη»

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η Ένωση Κυριών Δράμας διοργάνωσε μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του παλιού δημαρχείου, το βράδυ της περασμένης Κυριακής 25 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «ViaDrama», σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για θέματα ισότητας ΚΕΘΙ και το Τμήμα Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Πολιτισμού του Δήμου Δράμας.

Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου.  Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη. Η φετινή εκδήλωση της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, έστειλε το δικό της ηχηρό  μήνυμα για την συγκεκριμένη ημέρα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε ομιλία από την Δρ. Θεοδώρα Κ. Παντελίδου με τίτλο: «Από τη βία στη βία». Παράλληλα, την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η κα. Ευφημία Ζάννη με τους Γιάννη Αναστασιάδη, Έλενα Βασιλοπούλου, Δρόσο Δρόσο, Δημήτρη Κάζη, Αριάδνη Χρυσάφη, Μαγδαληνή Παπαδοπούλου και την Παναγιώτα Ασημάκη.

Επιπλέον, στον χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας και έκθεση ρούχων, τα οποία είναι ρούχα των ωφελούμενων γυναικών, όταν πήγαν για πρώτη φορά στον ξενώνα και δίπλα υπήρχε η προσωπική ιστορία της κάθε γυναίκας, που έχει φιλοξενηθεί στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας.

ENOSH EKDHLOSH BIA 2

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Βουλευτής Ν. Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Χειράκη Γεωργία και Λιθηρόπουλος Χρήστος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μπαϊρακτάρης Κωνσταντίνος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παπαεμμανουήλ Γρηγόρης και Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, καθώς και εκπρόσωποι Δραμινών Συλλόγων.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας, η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας κα. Αλίκη Τσιαμούρα, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στις γυναίκες που βίωσαν βία, σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, που πάλεψαν και ακόμη παλεύουν, που ήρθαν αντιμέτωπες με τον φόβο, με τις απειλές και τις προσβολές. «Κάθε ημέρα ακούμε περιστατικά βίας παντού, γιατί η βία δεν έχει κοινωνική τάξη, χρώμα, μορφωτικό επίπεδο, οικονομική επιφάνεια και ηλικία», δήλωσε η κα. Τσιαμούρα.

Το Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας της Ένωσης Κυριών Δράμας, όπως μας εξήγησε η κα. Τσιαμούρα, δημιουργήθηκε το 1995 χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση, όταν στην Ελλάδα δεν υπήρχε καμία παρόμοια δομή, για να στεγάσει κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά.

Ο ξενώνας, διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής τους καλύπτεται σίτιση, ένδυση, υπόδηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, νομική κάλυψη, καθώς και εύρεση εργασίας.

«Η συνεργασία μας με τους ξενώνες της υπόλοιπης Ελλάδας είναι πολύ στενή, καθώς τα περιστατικά τα οποία προέρχονται από την περιοχή της Δράμας τα παραπέμπουμε με απόλυτη εχεμύθεια σε ξενώνες άλλων πόλεων για την ασφάλεια τους», συμπλήρωσε η κα. Τσιαμούρα.

Καταρτισμένοι εθελοντές του Φορέα, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και νομικοί, αναλαμβάνουν την υποστήριξη των περιστατικών θυμάτων έμφυλης βίας, που απευθύνονται στην Ένωση Κυριών Δράμας. Παράλληλα, συνεχίζεται εθελοντικά το πρόγραμμα «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» μέσω του οποίου 100 γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, λαμβάνουν δωρεάν ψυχολογική και νομική υποστήριξη, καθώς και συμβουλευτική. Επιπλέον, η Ένωση Κυριών Δράμας, διαθέτει 24ωρη γραμμή βοήθειας στο τηλέφωνο: 2521055888.

Μιλώντας για τα περιστατικά βίας, η πρόεδρος του φορέα μας εξήγησε πως εκτός από το θύμα που βρίσκεται σε δεινή θέση, στα άμεσα σχέδια του Φορέα είναι και η ενασχόληση με τον θύτη. «Θέλω πάρα πολύ να ασχοληθούμε με τον θύτη, στα επόμενα βήματά μας. Ο θύτης βέβαια, ποτέ δεν παραδέχεται ότι είναι αυτός. Όμως πιστεύω ότι με μια σωστή προσέγγιση και σωστή στρατηγική πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να προσεγγίσουμε κάποιους από αυτούς. Διότι ο θύτης, δεν δημιουργεί μόνο ένα θύμα, αλλά πολλά θύματα. Πάρα πολλές από αυτές τις γυναίκες επιστρέφουν στο ίδιο περιβάλλον αναμφισβήτητα από φόβο αλλά και ανασφάλεια. Γι’ αυτό το θύμα θέλει σωστή συμπαράσταση, για να μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα», πρόσθεσε η κα. Τσιαμούρα.

Καταλήγοντας, η κα. Τσιαμούρα πρόσθεσε ότι: «Θέλω να θυμάστε πως η Ένωση Κυριών Δράμας είναι δίπλα σε όποιον το έχει ανάγκη, είμαστε εδώ για να πολεμήσουμε μαζί τον φόβο. Σπάσε τη σιωπή, γιατί δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη».