Home > Νέα >  Παρέμβαση για την αντιμετώπιση της πτώσης πρανών στην οδό 19ης Μαΐου στη Δράμα

 Παρέμβαση για την αντιμετώπιση της πτώσης πρανών στην οδό 19ης Μαΐου στη Δράμα

 Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» στη Βουλή

 Παρέμβαση για την αντιμετώπιση

της πτώσης πρανών στην οδό

19ης Μαΐου στη Δράμα

 

 

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ έφτασε το θέμα της κατάρρευσης πρανών επί της οδού 19ης Μαΐου, που συνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο στην πόλη μας.

Το θέμα έφερε με ερώτησή της το κόμμα της «Ελληνικής Λύσης» και μάλιστα προς τον Υπ. Εσωτερικών, σχετικά με την πτώση τμήματος από τα πρανή στην 19ης Μαΐου στη Δράμα, στο σημείο που διασταυρώνεται με την οδό Αντιγόνου και απ’ όπου ξεκινάει ο πλακοσκεπής αγωγός του χειμάρρου Μοναστηρακίου.

Για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο προβληματίζει χρόνια τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους αρμόδιους, έγινε συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, στις 15 Δεκεμβρίου 2021.

Όπως είχαμε αναφέρει τότε σε σχετικό δημοσίευμά μας, το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, αφού οι βροχοπτώσεις εκείνων των ημερών είχαν προκαλέσει κατάπτωση των πρανών στο εν λόγω σημείο.

Τότε, την ενημέρωση στο σώμα ανέλαβε κι έκανε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Ιωάννης  Κιοσσές, ο οποίος εξήγησε ότι πρόθεση της  Υπηρεσίας είναι να προβεί άμεσα σε κάποια μελέτη και να προχωρήσει το έργο. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, επειδή η Υπηρεσία δεν μπορεί να κάνει μια τέτοια μελέτη, αυτή  θα έπρεπε να ανατεθεί σε ένα εξωτερικό ειδικό μελετητικό γραφείο που έχει την ανάλογη δυνατότητα για ένα έργο που θα ενισχύσει οριστικά πλέον την ασφάλεια στην περιοχή.

Για να γίνει όμως η μελέτη, θα έπρεπε να προηγηθεί η εγγραφή ενός σχετικού κονδυλίου στον προϋπολογισμό του Δήμου για το συγκεκριμένο ζήτημα που σήμερα δεν υπάρχει.

Αναφερόμενος στο ιστορικό ο κ. Κιοσσές σημείωσε ακόμα, ότι, αν και ο δρόμος ανήκει φυσικά στη δικαιοδοσία του Δήμου και είναι ιδιοκτησία του, παρ’ όλα αυτά, τα πρανή αυτά, αποτελούν μια στενή λωρίδα γης, η οποία στο Κτηματολόγιο φέρεται να έχει εγγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».  Και αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Δράμας δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε μια ξένη ιδιοκτησία.

Στη συζήτηση είχαν παρέμβει με ερωτήσεις και τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ενώ παρενέβη και ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος, ο οποίος είχε τονίσει πως «θα πρέπει να καταβάλουμε την κάθε δυνατή κίνηση που πρέπει να κάνουμε, για να μπορέσουμε μέσα από ένα γραφείο που είναι γνώστης του αντικειμένου με αυτό το εξειδικευμένο θέμα, να μας δώσει την πρόταση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε εκεί, χωρίς να υπάρξει καμιά συγκεκριμένη απόφαση και αυτό που διαφάνηκε είναι ότι, η Τεχνική Υπηρεσία θα προχωρήσει προφανώς με την ανάθεση της μελέτης αρχικά, αλλά και τη διαλεύκανση της ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής κ. Χήτας στην ερώτησή του αναφέρει πως, «Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων Δράμας, στην αρχή της οδού 19ης Μαΐου στη Δράμα, στη λαϊκή της αγορά, υπάρχει ένα σημείο, στο οποίο βρίσκονται κατοικίες επί ενός υψώματος. Το εν λόγω σημείο επιπρόσθετα διαρρέεται από τον τοπικό χείμαρρο «Μοναστηράκι». Στο σημείο αυτό, αν και υπάρχουν τοποθετημένα συρματοπλέγματα στηρίζοντας επιπόλαια το έδαφος, από τα πρανή της πλαγιάς του υψώματος πρόσφατα αποκολλήθηκαν τμήματά της και κατέπεσαν, λόγω των βροχοπτώσεων. Όπως ισχυρίζονται οι περίοικοι, το φαινόμενο είναι συχνό και ελλοχεύει κίνδυνος για κάποιες κατοικίες επί της οδού Στουρνάρα, οι οποίες βρίσκονται στην άνω πλευρά του σημείου κατάπτωσης της πλαγιάς.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως άμεσα παρέμβετε, προκειμένου το αναφερόμενο σημείο επί της 19ης Μαΐου στη Δράμα να ενισχυθεί από συμπληρωματική στέρεη υποστηρικτική κατασκευή, ώστε να μην εκ νέου αποκολληθούν τμήματα της πλαγιάς;».