Home > νέα > Παρουσίαση στη Δράμα του προγράμματος Active Citizens Fund για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών

Παρουσίαση στη Δράμα του προγράμματος Active Citizens Fund για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών

Σε φιλοξενία της Ένωσης Κυριών Δράμας

Παρουσίαση στη Δράμα του προγράμματος Active Citizens Fund

για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών

Με εκπροσώπους του Ιδρύματος Μποδοσάκη και της Νορβηγικής Πρεσβείας

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Το πρόγραμμα Active Citizens Fund, παρουσίασαν χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του SolidarityNow, καθώς και η εκπρόσωπος της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στον αίθριο χώρο της Ένωσης Κυριών Δράμας.

Το πρόγραμμα, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021. Το πρόγραμμα, στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

ENOSH - MPODOSAKI 1

Από αριστερά, η κα. Μαρία Φωλά, η κα. κα. Φαίη Κουτζούκου, ο κ. Σωτήρης Λαγανόπουλος και η κα. Πολυξένη Αναστασίου

Το ίδιο πρόγραμμα Active Citizens Fund , όπως μας εξήγησε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη κα. Μαρία Φωλά, θα υλοποιηθεί και σε δεκατέσσερις ακόμη χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, τις οποίες στηρίζουν οι δωρήτριες χώρες μέσω του χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ.

Στις 21 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η ανακοίνωση του προγράμματος και οι δυο πρώτες ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος, οι οποίες είναι οι εξής: Η πρώτη πρόσκληση αφορά στην ενδυνάμωση ευπαθών ομάδων, όπου καλούνται μη Κυβερνητικές, μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τον σκοπό αυτό μέχρι τις 21 Ιουνίου. Το ύψος τις διαθέσιμης χρηματοδότησης είναι 2.904.000 ευρώ. Η δεύτερη πρόσκληση αφορά στην ενίσχυση της συνηγορίας και του εποπτικού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, όπου καλούνται μη Κυβερνητικές, μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τον σκοπό αυτό μέχρι τις 21 Ιουνίου. Το ύψος τις διαθέσιμης χρηματοδότησης είναι 1.970.000 ευρώ.

«Ο στόχος του προγράμματος είναι να ενδυναμωθούν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε όλη την Ελλάδα, και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει εμείς να κερδίσουμε. Άρα ως διαχειριστής της επιχορήγησης δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στην Αθήνα, και δεν είναι μόνο αυτός ο στόχος μας. Κάθε φορά που έχουμε νέα ανακοίνωση νέων προσκλήσεων ενδιαφέροντος θα πηγαίνουμε σε άλλες πόλεις τις Ελλάδας ώστε όσο περισσότερες οργανώσεις γίνεται να μάθουν για το πρόγραμμα και να μπορέσουν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση», εξήγησε μεταξύ άλλων η κα. Φωλά.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα, κα. Πολυξένη Αναστασίου, η οποία έχει την επίβλεψη όλων των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, μίλησε για τα προγράμματα που τρέχουν αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα Active Citizens Fund.

Αυτή την χρηματοδοτική περίοδο υπάρχουν εννέα προγράμματα για την Ελλάδα και το Active Citizens Fund είναι ένα από αυτά. Προγράμματα που θα είχαν ενδιαφέρον για την περιοχή μας, όπως υποστήριξε η κα. Αναστασίου, είναι το πρόγραμμα της ενδυνάμωσης των Ρομά, δυο προγράμματα που αφορούν στο άσυλο και την μετανάστευση τα οποία περιλαμβάνουν και δράσεις για αιτούντες άσυλο, καθώς και ένα πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, αφορά κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 21.500.000 ευρώ, το οποίο ξεκινάει στα τέλη Μαρτίου.

«Οι προτεραιότητες θα είναι η Γαλάζια Ανάπτυξη, η Πράσινη Ενέργεια και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τηλεπικοινωνία», ανέφερε η κα. Αναστασίου.

Ακολούθως, ο διευθυντής του προγράμματος Active Citizens Fund ,κ.  Σωτήρης Λαγανόπουλος, στις δηλώσεις επεσήμανε ότι: «για εμάς είναι πολύ σημαντικό οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια και έχουν δράση εδώ να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση και να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα».

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Λαγανόπουλος, οι μικρές χρηματοδοτήσεις αφορούν έργα έως 5.000 ευρώ, τα μεσαία έργα αφορούν χρηματοδοτήσεις από 5.000 έως 80.000 ευρώ και τα μεγάλα έργα αφορούν χρηματοδοτήσεις από 80.000 έως 300.000 ευρώ. Επιλέξιμοι φορείς για χρηματοδότηση είναι όσοι οργανισμοί είναι μη κερδοσκοπικοί, μη κυβερνητικοί, σωματεία και γενικά όλοι οι φορείς οι οποίοι δεν ελέγχονται από το κράτος και δεν έχουν κάποια εμπορική δραστηριότητα.

Τέλος, η αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος Active Citizens Fund, κα. Φαίη Κουτζούκου μίλησε για τις δυο προσκλήσεις, οι οποίες είναι ανοιχτές για τους ενδιαφερόμενους μέχρι τον Ιούνιο, αναφέρθηκε στη συνέχεια και σε δυο νέων προκηρύξεις για το φθινόπωρο του 2019, οι οποίες θα αφορούν στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Παράλληλα, υπάρχουν άλλες δυο προκηρύξεις αυτού του προγράμματος οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν το 2020, όπου η μια θα αφορά στην ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και η άλλη θα αφορά στην ενίσχυση των δικτύων των φορέων της κοινωνίας των πολιτών στην χώρα μας.

Ακόμη, έχει ανακοινωθεί μια ακόμη πρόσκληση όπου μπορούν να υποβληθούν και εκεί αιτήσεις, όπου η κάθε οργάνωση μπορεί να λάβει έως και 6.000 ευρώ με σκοπό να πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι σε κάποια από τις δωρήτριες χώρες για να ενισχυθούν έτσι οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και τις Νορβηγίας, Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν.