Home > Εκδηλώσεις > Παρουσίαση της έκθεσης «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της» Στον Πολιτιστικό χώρο της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ

Παρουσίαση της έκθεσης «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της» Στον Πολιτιστικό χώρο της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ

Από το Σάββατο 27 Αυγούστου

Παρουσίαση της έκθεσης «Φωτογραφίες

της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της»

Στον Πολιτιστικό χώρο της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ

 

 

Την παρουσία της έκθεσης «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της», διοργανώνει η ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ. Η έκθεση θα διαρκέσει και θα είναι επισκέψιμη στο κοινό, από τις 27 Αυγούστου έως και τις 31 Οκτωβρίου, στο πολιτιστικό χώρο της διοργανώτριας ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, στο Πάρκο Πηγών της Αγίας Βαρβάρας. Η έκθεση, θα είναι ανοιχτή στο κοινό από Πέμπτη έως και Κυριακή, με ώρες λειτουργίας: 10:00-12:00 και 18:00-20:30.

Λίγα λόγια για το λεύκωμα

Όπως είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο της εφημερίδας μας σχετικά με το λεύκωμα «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της», στα τέλη του 2017 (Δεκέμβριος), κυκλοφόρησε μια από τις καλύτερες φωτογραφικές δουλειές για το Νομό της Δράμας, όπου αναδεικνύονται η ιστορία της, ο πολιτισμός της, τα τοπία της, η παλιά και η  σύγχρονη Δράμας.

Πρόκειται για μια εξαιρετικής ποιότητας έκδοση, για έναν πανόδετο τόμο 240 σελίδων με τίτλο: «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της», από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΥΚΛΩΨ». Η έκδοση έγινε με πρωτοβουλία του Δραμινού εφοπλιστή κ. Άρη Θεοδωρίδη, ο οποίος έχει ιδρύσει την ΑμΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ».

Το συγκεκριμένο λεύκωμα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και κείμενα για τη Δράμα, τους ανθρώπους της, την ιστορία, τα βουνά, τα ποτάμια και τον κάμπο της. Πρόκειται για μια ξεχωριστή και συναρπαστική καταγραφή της ιστορίας του μαγευτικού τοπίου της περιοχής.

Στο ποιοτικό αυτό άλμπουμ, παρουσιάζεται ασπρόμαυρο και έγχρωμο φωτογραφικό υλικό από έναν αιώνα ιστορίας του τόπου. Η έκδοση, δεν δίνει μόνο μια πανοραμική εικόνα της διαχρονικής φυσιογνωμίας της πόλης και του νομού της Δράμας, αλλά αποκαλύπτει πόσο ελκυστική υπήρξε με τις πηγές και τα νερά της ως «μοντέλο» για πολλούς και σημαντικούς φωτογράφους από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Το φωτογραφικό υλικό, προέρχεται από αρχεία Δραμινών συλλεκτών αλλά εμπλουτίζεται και από πολλές υπέροχες σύγχρονες φωτογραφίες, συνοδεύεται από σύντομα εισαγωγικά κείμενα και λεζάντες που συμβάλλουν στην χρονολόγηση, την ιστορική αξιοποίηση και την αισθητική αποτίμησή του. Και παρότι προβάλλει εμφατικά τη Δράμα, δεν έχει χαρακτήρα ούτε διαφημιστικό, ούτε τουριστικό, αλλά αποτυπώνει στις σελίδες του τη νοσταλγία για τη Δράμα που χάθηκε και την αγάπη για τη Δράμα που υπάρχει.

Το έργο προλογίζεται από τον ακαδημαϊκό Άγγελο Δεληβοριά, τον άνθρωπο που επί της ουσίας είναι ο «ιθύνον νους» του Μουσείου Μπενάκη. Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Το βιβλίο του Θεοδωρίδη δεν κατατάσσεται σε όσα διατρέχει κανείς με την αναγκαστική πειθαρχία της αναγνωστικής συνέπειας, αλλά σε όσα κυριολεκτικά “ρουφάει” με τη βουλιμία της αχόρταγης ματιάς», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «H έκδοση αυτή μπορεί να προσγραφεί ανενδοίαστα στα λίγα εκείνα βιβλία που προσφέρουν μια απέραντη χαρά στην όραση αλλά και μια ξεχωριστή συγκίνηση στη μνήμη». Η σχέση των δύο ανδρών μετράει αρκετά χρόνια, με αποκορύφωμα τη δωρεά Θεοδωρίδη για την κατασκευή της νέας πτέρυγας του Μουσείου Μπενάκη Πειραιώς το 2016.

Επίσης, ιστορικό σημείωμα παρατίθεται από τον Δραμινό Φιλόλογο Χρίστο Π. Φαράκλα, τον Φωτογράφο Κώστα Γ. Βιδάκη, και το Φωτογράφο και συλλέκτη Ευστράτιο Γ. Κασμερίδη.